ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ДЗЕС 6 - Най-интересните въпроси на фермерите и техните отговори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 23.03.2023Коментари (0)692
©


Продължаваме темата за Стандартите за добро земеделско и екологично състояние и въпросите от читателите на Агри.БГ, зададени по време на уебинар, част от кампанията "ОСП работи за нас: Много повече от политика".

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Петър Кировски, директор на дирекция “Растениевъдство” в Министерството на земеделието, даде отговор на множество въпроси за един от стандартите, който притеснява най-много фермерите, а именно ДЗЕС 6.

Какво представлява стандарта?

ДЗЕС 6 – Минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни

 

В земеделското стопанство с уникален идентификационен номер е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ да се поддържа минимална почвена покривка през чувствителния период  (1  юни до 31 октомври).

В земеделското стопанство, при площи с наклон ≥10 %, през периода от 1 ноември до 15 февруари е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на стопанството да се поддържа минимална почвена покривка. Изискването за минимална почвена покривка в периода 1 ноември до 15 февруари не се прилага за бенефициери, които осигуряват последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка.

За поддържането на минимална почвена покривка може да се прилагат следните практики:

•    оставяне на презимуващи или фуражни култури;

•    оставяне на растителните остатъци от предходната култура, включително стърнища, самозасети площи от предходната култура;

•    засяване на покривни култури или мулчиране.

При трайните насаждения за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта на стопанството се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване или засяване с покривни култури.



Какво още трябва да знаете?

“ДЗЕС 6 обезпокои най-много земеделските стопани. Имаше го и в момента, но в много по-малко изискуем вариант. 

Към момента в зависимост от това къде е стопанството на фермера - дали има наклон (10%) или не, се оформят 2 чувствителни периода. Единият е от юни до октомври и той е за равнинните площи. При него земеделският стопанин трябва да осигури на минимум 80% от обработваемата си земя поддържането на такава минимална почвена покривка. 

При терени, които са над 10%, земеделците ще трябва да спазват друг чувствителен период - през зимния период - от ноември до февруари месец. 

Ако едно стопанство попада в равнинния терен, например едно стопанство със зеленчуци в Пловдив, този земеделец спазва само през лятото чувствителен период, т.е от юни до края на октомври. 

Това, което сме се разбрали с ДФЗ е, че ще се следи наличието на покривка на ниво земеделски парцел”, обясни Петър Кировски.

 

Той добави, че по този стандарт няма изключение за размера на стопанството, както е при ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8. Това означава, че дори най-малките стопани трябва да спазват ДЗЕС 6.

 

“Нещо важно, което трябва да се знае е, че в рамките на 2 седмици когато ще се покрива стандарта, земеделецът ще има опция да предприеме действия за засяване (подготовка на площта и засяване)  на следваща култура, която да осигури това минимално покритие. Тоест ще броим и това като действие на земеделеца. За нас това действие ще значи, че той е направил всичко възможно да покрие стандарта”, обясни експертът.

 

Конкретни въпроси от фермери:

ДЗЕС 6 обхваща 2 стопани години. Какво се случва с парцели, които в следващата стопанска година попаднат при различен стопанин и той намери за добре да не изпълни изискването на ДЗЕС 6. Какво се случва със стопанина, който е обработвал парцела предходната година?

"На практика тук прилагаме това, което го казваме и в регламент 2116 - в годината на заявяване се прави проверката и там се проверява това, което е заявено и се търси като съответствие", обясни Петър Кировски.

Имам стопанство от 2000 дка. От тях 1000 са в наклони, които са достатъчно големи, за да попадна в зимния период по ДЗЕС 6. Тези земи обаче са ми под наем. За следващата стопанска година тези договори вече не са при мен. И аз оставам с 1000 дка по-малко. 

Тези 1000 дка по споразумение попадат в друг стопанин. Той няма ангажимент за каквито и да е било покривки по ДЗЕС 6, т.е той няма да бъде санкциониран, ако е нов стопанин. Съответно този стопанин решава да изоре с дълбока оран всички тези полета и ги оставя на гола угар през целия зимен период. От ДФЗ ме проверяват и установяват, че не съм си покрил изискването по ДЗЕС 6 и ме санкционират за тези 1000 дка. Какво се случва с мен?

"Тези прословути споразумения, едногодишни договори за гледане на земеделската земя, са много щекотлив проблем. Когато говорихме и водихме преговорите с ЕК много изумено гледаха когато говорихме, че може да се смени собствеността. Това никак не е познато в другите страни. Този проблем го има и при ротацията. Там ще търсим географски съвпадения на парцелите.

Тези едногодишни договори са за една стопанска година. На практика парцела в годината на заявяване, в годината на проверка, това ще се търси като контрол и съответствие. Вие заявявате 2023 г., съответно на вас ви търсят заявените площи за 2023 г. и изпълнението на стандарта", конкретизира експертът.

Има ли критерий колко трябва да бъде минималната почвена покривка?

"Няма. Тук влизаме в полемика. Има ли растителни остатъци, които са ясно видими и различими от предходната култура - например стърнище от основната прибрана култура - това са все растителни остатъци.

Практически дълбоката оран няма как да бъде призната. Черната угар не може и категорично не може да мине като някаква обработка. Тя няма да е от полза на този стандарт, а напротив - ще бъде с финансова корекция", каза директорът на дирекция "Растениевъдство".

Продълбочаване и стърнищен култиватор признават ли се за покрит стандарт ДЗЕС 6?

"Продълбочаването го смятаме за допустима техника, тогава когато не води до обръщане на горния слой. Не допускаме чрез обръщане да се затрупа растителната маса, да остане на почва земята, което веднага на сателитен мониторинг ще се види. Продълбочаването когато не води до премахване на растителната маса се приема за щадяща практика", обясни Кировски.

Предвид тенденцията на засушаване в цяла България - как ще докажем ние нашите усилия за това да засеем междинна или покривна култура през периодите на ДЗЕС 6, за да успеем да покрием стандарта, ако е суша и нямаме поникване по време на периода?

"Когато положите усилия да покриете изискването летния или зимния период, вие сте го направили. Когато положите семената в почвата, вие сте направили усилието да го направите. При проверката на малко по-късен етап ще се търсят тези покривни култури дали са там или не са. Тоест вашето усилие дали се е реализирало във времето.

Ако не се е реализирало - имате документи за семената, има начини да докажете, че сте ги използвали и сте си свършили работата. Ние няма да ги изискваме, но ще е в помощ, ако се наложи", категоричен е експертът.

ДЗЕС 6 ще се признава ли при използване на Strip-Till?

"Категорично ще се признава, защото тази технология (дали Stril-Till, No-Till, ивичеста и т.н) не е свързана с оран", каза Кировски.

Дерогираните площи покриват ДЗЕС 8, но за изпълнението на ДЗЕС 6 коя култура ще се възприеме угарта или действително насятата?

"Угарта в момента на заявяване за 2023 г. е може би дори вече засята, ако е есенна култура (пшеница и ечемик), така че тя съвсем спокойно може да се очертае като угар, но имайте предвид, че ЕК ще иска от нас колко хора са се възползвали от дерогацията. Тоест ние ще трябва да знаем действителната култура", обясни Петър Кировски.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: