ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Д-р Кацаров: Линейките в Пловдив са закъснявали от 30 минути до няколко часа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 18.02.2015Коментари (4)2558
© Bulfoto
"Определено закъсняваме, но нямаме случаи да сме закъснели с часове". Това заяви пред bTV шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Може би има случаи, когато сме преценили, че случаят не е спешен. 

Може да имаме 20-годишна лигла, която да смята, че умира и 100-годишен човек със симптоматика за спешно състояние, разбира се, че ще е приоритет той, коментира още Гелев в дискусия на базата на изследване, сочещо, че пациентите се дискриминират по възрастов признак. 

Проучването е на Центъра за защита на правата в здравеопазването. При обаждане на телефон 112 се отправял въпрос първо за възрастта на пациента и нерядко се отказвало посещение, ако той е в напреднала възраст или с тежко увреждане.

Линейките в София, Варна, Бургас и Пловдив закъснявали с от 30 минути до няколко часа, обяви пък д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Оттам отбелязват, че хора с инсулт или психически разстройства са връзвани за леглата с бинтове, за да създават по-малко грижи за персонала.

"Прочетох този доклад и до голяма степен той отговаря на истината. Определено имаме закъснения, но не с часове", призна директорът на спешната помощ в столицата д-р Георги Гелев. Той обаче категорично отрече да има дискриминация по възрастов принцип.

На 20 ноември 2013 г. в столичния кв. "Люлин" бащата на Валери Наков започва да се задушава. "Баща ми имаше редица заболявания. Започна да се задушава, със сърцето имаше проблеми и се обадихме, но дълго време помощта не идваше и така изгубихме човека", разказва Валери.

"Бях уведомен, че линейката изобщо не е тръгнала, поради това, че всички екипи са заети. И в крайна сметка линейката пристигна час и половина след първото повикване. Междувременно баща ми почина", казва мъжът.

От Министерството на здравеопазването е направена проверка по случая. Според нея по време на първото позвъняване са работили 13 екипа, като през цялото време линейките са били по адреси.

В еленското село Тодювци пенсиониран фелдшер се грижи за жителите на 4 села за своя сметка, а личният му автомобил се ползва като линейка. Христо Захариев е пенсионер. 67-годишният мъж и сега доработва, на граждански договор, при джипи в Елена. "Докторът", както го наричат хората, познава всички поименно и знае болежките им. 

Посещава ги по график. Фелдшерът е на разположение на пациентите денонощно. Заплатата му е 157 лева. За преглед взима по левче.

Превръща в лекарски кабинет една стая, веднага щом закриват здравната служба. Отдалечените други 3 села здравният работник посещава с личен автомобил и гориво за своя сметка. Със съпругата му - медицинска сестра, отдавна не броят спасените човешки животи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на филибето1
премахни филтъра

0
 
 
Сърдечно болен съм ,прекарал съм няколко инсулта и инфаркта,при повикване на линейка винаги ми се отказва, със съмнение за инфаркт ми беше отказана бърза медицинска помощ от някаква нахалница която отказа и да се представи бях приет в болница с остра сърдечна недостатъчност.Екипите на бърза мед. помощ лъжат безобразно за дейноста си,там има и много добри лекари но в голямата си част екипите и диспечерите им с държанието си граничат на извършване на криминални деяния,особено когато чакат и да им дедеш и пари! Затова при повечето от скандалите между пациенти - особено при ниско образованите такива вината е в екипа на БМП и съответния диспечер! Така ,че не заслужават толкова защита,а да си вършат отговорно работата си!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Мащабен ремонт на Рогошко шосе
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: