ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Д-р Еленски: Черна мамба ме ухапа, но оживях!
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 21:30 / 21.08.2020Коментари (1)7552
©
Четири дни в медикаментозна кома. Спасителен противозмийски серум спешно транспортиран на 350 км. Ухапване от най-голямата отровна змия в Африка и най-бърза в света - черната мамба. И два шанса, които дават втори живот - здраво сърце и ухапване с единия зъб. Защото пробождането и с двата означава сигурна смърт в рамките на 15 минути, ако веднага не се инжектира противоотрова.

Всичко това преживява ветеринарният лекар от Хасково д-р Георги Еленски. През юни медикът е захапан от един от своите "домашни любимци" в терариума във Варна, където е разположена частната му колекция от смъртоносни влечуги. Повече от 20 години д-р Еленски ги събира от цял свят и се грижи за тях, без да допуска фатална грешка.

"Разсеях се за момент заради противоепидемичните мерки. Тогава си мислех дали ще ме глобят, като започне изложбата във Варна, дали ще идват проверяващи от РЗИ, дали ще таксуват палатката като открит или закрит обект. И в момента, в който изчистих терариума, вместо да я избутам настрани, подцених ситуацията. Имах шанс, защото мамбата ме ухапа само с единия зъб. В последния миг изтеглих ръката си и тя е инжектирала около 25% от дозата", разказа пред "България Днес" ветеринарният медик два месеца след ужасяващата сцена.

Въпреки шока д-р Еленски успява да звънне на брат си и да му каже за случилото се. Родственикът взима противозмийския серум, който се съхранявал в хладилно помещение в Хасково, и по спешност отпрашил на спасителна акция към далечна Варна заедно с един от колегите в дейността със змиите на д-р Еленски.

"Бяхме забравили серумите в Хасково и брат ми с неговия колега докараха 15 дози. След това медиците в токсикологията във Варна са ми вкарвали венозно със системи цялото шише 24 часа. Там ме спасиха. А това, че ме ухапа с единия зъб, а не с двата, ми даде възможност да изчакам транспортирането на серума от Хасково и да ми го влеят, вместо да умра за половин час", споделя още за преживелиците си лекарят.

Около 15 минути д-р Еленски успява да се задържи на крака. След това мускулите му отслабват и дишането се затруднява заради инжектираната отрова. Успява да се задържи в съзнание близо 4 часа. Достатъчно време, за да изчака животоспасяващия серум в болницата. След това губи съзнание.

"Четири дни бях в медикаментозна кома. Въобще не беше безобидно. И с една четвърт от отровата ситуацията беше тежка. Преди да спра да дишам, моят колега е казал на медиците да приготвят апарат за интубиране. Той е знаел какво ще се случи", връща лентата назад д-р Еленски.

След пробождането с единия зъб идва на ход и другият плюс на д-р Еленски, който го изважда от бездната - здравото сърце.

"Това е невротоксин и ако имаш сърдечно-съдови проблеми, директно умираш. Бил съм спортист дълги години и имам здраво сърце. Имам 25 сезона като спасител, 20 години тичах по 12-13 км всеки ден или плувах. Играех бадминтон, скуош и други спортове. Така поддържах здраво сърце, тяло и дух и това също ме спаси. Вместо да умра за половин час, съм живял повече от три часа, преди да изгубя възможността да дишам самостоятелно. През това време са докарали серума и са ме спасили. При по-сериозно ухапване и с двата зъба можех да умра и за половин час, още преди да пристигне серумът", разказва още пред вестника д-р Георги Еленски.

И продължава: "След тези четири денонощия на изкуствена кома постепенно прохождах и сега започнах работа в зоопарка в Хасково. Като че ли се уморих от много пътувания, 10 града сменях на година с изложбата на змии. А и заради мерките срещу коронавируса трудно ще се оцелее. Реших да започна работа като лекар в зоопарка в Хасково". Медикът е категоричен, че се отказва от отровните влечуги не заради ухапването, а заради строгите противоепидемични мерки.

"Много трудно ще влиза голяма публика да вижда изложбите, а това е частна дейност и не се субсидира от държавата. Аз се оттеглям, колегите продължават да се борят, но ще им бъде много трудно да оцелеят", смята ветеринарният доктор.

Сега в зоопарка в хасковкия парк "Кенана" д-р Еленски се чувства много по-спокоен. Вече е забравил за чергарския начин на живот, сменяйки десетки градове с пътуващата змийска изложба.

"Тук е по-спокойна работата. Грижа се за лъвове, тигри, рисове, щрауси. А над 20 години се занимавах с частната колекция и изложби на змиите. Бях и организатор на изложбите, и гледач, и чистач - всичко. Тук сега е доста по-спокойно и различно. Вече съм на 54 години, не съм първа младост. Търся по-спокойна перспектива", споделя още д-р Еленски, чиято грижа обхваща и легендарния лъв Гришо и неговите новородени лъвчета.

"Прескочих трапа. Така е било писано. Нямам никакви последствия, като изключим депресията през пролетта. Нямам и белег, от ухапване от змия не остава. Имам само два разреза от малко крокодилче. Имам много ухапвания от питони и анаконди, докато ги опитомявам, но те само пробождат кожата и след три дни нищо не си личи", споделя още за преживелиците си ветеринарният лекар. 

Зарязвам змиярника 

Сега медикът стиска палци на двамата си колеги, с които от години са заедно в занаята със змии, да оцелеят и да се преборят с предстоящите трудни времена.

"Може да подаря моите змии на чешки зоопарк. Дано да оцелеят и колегите да минат през кризата. Сега са на открито в палатки, но през есента ще е много трудно, когато трябва да се върнат на закрито. Аз окончателно се оттеглям и ще търся друг поминък", категоричен е в избора си д-р Георги Еленски.

Казва, че не е много затъжен за змиите, защото има постоянна експозиция на влечугите в Хасковските минерални бани, а те са само на 18 км от града с най-високата статуя на Богородица в света и винаги може да отиде да ги види, когато пожелае.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.08.2020 г.
0
 
 
Самоубиец, знаем какво сътвори
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: