ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цигарите скачат двойно до 2010 година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 09.10.2007Коментари (0)2985
© nicotica.hit.bg
Цигарите у нас ще поскъпнат двойно до 2010 г. Така цената на кутия "Виктори" може да стигне 5 лв., а на по-нискокачествените "Арда"- 3,50 лв. за кутия след 3 г., сочат предварителни изчисления на финансовото министерство.
Шоковото поскъпване на цигарите ще е заради ангажимента на България към Европейския съюз да изравни нивото на акциза за тютюневите изделия с равнищата в Еврозоната.

Това изискване е записано в договора с ЕС и освен това важи още за ел. енергията и течните горива. Според последния вариант, разработван във финасовото министерство, акцизът за тютюневите изделия у нас, който сега е 42.5 евро за 1000 къса, ще стане 50 евро от 1 януари 2008 г., а точно година по-късно ще се извиси до заветната европейска летва от 64 евро, научи "Монитор".


Акцизът на цигарите ще нарасне с 50 % до 2010 г. Като се има предвид, че той образува значителна част от цената, очакваме значително поскъпване включително и на вносните папироси, твърди Ричард Морган, регионален управляващ директор на "Филип Морис".


Първоначалните планове на финансовото министерство предвиждаха цигарите да поскъпнат еднократно от 2008 г..
България обаче трябва да догони минималните нива на акциза в ЕС, като се спаси от висока инфлация през следващите след три години, когато ще се готви да въведе еврото.
Еднократното поскъпване обаче ще повлече и ръст на инфлацията. Тя трябва да е ниска, за да влезем по-рано в Еврозоната. Така, заради по-бързото приемане на еврото, папиросите не трябвало да поскъпнат наведнъж, за да не се натрупа инфлацията само през 2008 г, обясниха депутати от парламентарната икономическа комисия.

Сега кутия "Виктори" струва 2,60 лв. От нея държавата прибира под формата на налози около 2,20 лв. От тях над 1,70 лв. е акцизът. Производствената цена на кутия е около 40 ст. Ако акцизът скочи двойно, ще стане поне 3,40 лв. Като се добави ДДС и себестойност, крайната цена дори може да надмине 4 лв, догодина сочат сметките.


Според финансисти обаче са възможни и различни цифри, при положение че се промени формулата, по която се смята акцизът. Сега той е 54% от продажната цена плюс 6,50 лв. на 1000 къса. Но може двете съставки да се движат нагоре и надолу, за да се получи по-ниска крайна цена.


Финансовият министър Пламен Орешарски вече предупреди, че догодина акцизът за българските цигари ще бъде увеличен със 70-80 стотинки, като цената на кутия "Виктори" ще стигне 3,40 лв. След това плановете на финансовото министерство предвиждат още едно вдигане на акциза от 2009 година . Това двустъпално увеличение на акциза за цигарите е заложено и в бюджетната рамка. По този начин ще се избегне еднократното шоково поскъпване, коментираха от ведомството на Пламен Орешарски.


Ако от Нова година минималната цигарена ставка стане 50 евро , както бе обявено неофициално още на сбирката на коалиционните партньори в Евксиноград, това означава близо 34% скок на акциза само през 2008 г. Като се има предвид, че ДДС се начислява върху цената с включен акциз, това означава сериозно поскъпване на цигарите, като кутия от популярните "Виктори" от 2.60 лв. в момента може да надмине 3.90 лева след броени месеци, предупредиха от Асоциацията на тютюневите синдикати.


Новите цени на цигарите ще добавят допълнителни 0.60% увеличение към общата инфлация догодина, изчислиха от Института за пазарна икономика. Експертите припомниха, че при подобно повишение на акциза през 2006-а цигарите поскъпнаха с 65%.


Бързото вдигане на акцизите е вредно не само за джоба на пушачите, но и за българските цигарени фабрики. Всяко оскъпяване на цигарите с по-високи данъци води до засилване на контрабандата, при което легалните фирми губят пазари, а хазната се лишава от приходи. Точно по тази причина шефовете на "Булгартабак" настояват за възможно най-плавно и отложено повишение на акцизите.


Вдигането на акциза на цигарите ще намали оборотите на дистрибуторите на цигари, коментира Емил Димитров, председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия.


Димитров посочи, че освен за "Булгартабак", увеличението на акциза ще доведе до проблеми и при дистрибуторите. "Когато спаднат оборотите с 40%, разходите няма да намалеят с 40%, ще намалеят с 10%, каза Димитров. 



Източник: в."Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: