ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чуждестранни одитори ще проверяват състоянието на банките ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:32 / 02.02.2015Коментари (2)2809
©
Нова идея за одитиране на банките лансира финансовият министър Владислав Горанов. Проверката на състоянието им вече няма да се извършва от БНБ, а ще бъдат привлечени чуждестранни фирми. Целта е да има повече прозрачност при изготвяне на анализите и да не се стига до нови банкови кризи.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов е активите на банките да преминават през цялостна външна оценка, за да се преценява качеството им. Разликата е, че одитът вече няма да се извършва от БНБ, която е задължена по закон да проверява всеки месец състоянието им, а от чуждестранни одитори. Функцията на централната банка ще бъде ограничена единствено до поставяне на конкретна задача на проверяващите. По този начин се търси вариант за връщане на доверието в банковия сектор, което беше разклатено след кризата с КТБ. Финансовите експерти подкрепят идеята.

Финансистът посочва, че важно условие е одитът да се извършва не от българските клонове на големите фирми в бранша, а от чуждестранни експерти. Според него само така може да се гарантира безпристрастност. Като пример за неработеща практика, Парамов даде случаят с KPMG и неточния одит, който беше извършен на състоянието на КТБ, заради което одиторите понесоха и глоба от 100 хил. лв.

Експертът смята, че е необходима и промяна в задълженията на останалите институции, които следят финансовия сектор като Комисията за финансов надзор.

Такава мярка се прави далеч не за пръв път в Европа. През последните години банки от държавите, приели еврото, бяха проверявани, като 25 от тях не издържаха тестовете и трябваше да наберат допълнителен капитал.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ikod
премахни филтъра

0
 
 
Тук имаме само лихварски къщи, борещи се да смъкнат възможно най-много кожи от редовия българин. Над 20 лиценза за няма и два милиона работещи, плюс още множество лихвари за бързи кредити, създават безумна конкуренция за нищожен пазар. Липсата на достатъчно клиенти, предвид мизерията в България, надува лихвите, изкривява пазара и съзава трагична среда както за банките, така и за хората ползващи услугите им. Не е нужно да си одитор за да знаеш, че в подобна ситуация, единствената надежда на банките е да печелят от рискови инвестиции и да търсят свежи пари от вън. А това понякога води до фалити. Дано на лихварите им върви, че да не повлекат цялата държава! Дано и политиците взимат мъдри решения за да не позволят срив на банковата система в страната!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: