ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чужденци: Мислехме България за страна от Третия свят, а жилищата са по-хубави и по-евтини, отколкото в Лондон
Автор: Георги Кирилов 10:58 / 10.11.2022Коментари (3)15512
©
Едната България: бедняци карат каручка по улицата на София или ровят из боклукчийските кофи, а малките градчета западат и се обезлюдяват. И другата България: модерни жилищни сгради, които никнат като гъби след дъжд, и стотици хиляди европейци, които се преселват в България.

Тази пъстра и интригуваща картина ни представят авторите на 32-минутния филм, посветен на България, съвместна продукция на Втора германска телевизия ZDF, на френско-германския тв-канал "Арте“ и на "Шпигел-ТВ“, цитирани от "Deutche Welle".

Филмът е озаглавен "Корона-бежанците – нова родина в България“, но темата за бягството от корона-ограниченията всъщност е по-скоро второстепенна.

Да вземем нидерландското семейство Ван дер Слойс: майка, баща и три още неизраснали деца. Те избягали от Амстердам заради стриктните антипандемични мерки и ваксинациите, на които не искат да подлагат децата си, но постепенно в София установили, че животът, хората и мястото много им харесват. Сега продават апартамента си в Амстердам и купуват имоти в България.

Юри ван дер Слойс, който има малка консултантска фирма и може да работи дистанционно откъдето си пожелае, прагматично се радва на ниските данъци и на евтиния живот в България.

Работи срещу почти символична такса в модерен коуъркинг център, а семейството му може да си позволи частна медицинска осигуровка и частни училища за децата. Ели ван дер Слойс, която се е върнала към професията си като посредник на недвижими имоти, хвали бурното строителство в София, където според нея са заселват все повече чужденци. 1700 евро на квадратен метър, а имотите се продават като топъл хляб, установяват авторите на филма, които добавят информацията, че през 2022 година в България вече са заселили 190 000 чужденци – с 10% повече от предишната година.

Така че: София вместо Амстердам, категорични са нидерландците.

"Мислех България за Третия свят"

24-годишният Павлен Аврамов и приятелката му Жаклин също избират да живеят в родната си страна. Той е посредник на недвижими имоти, тя работи в бизнеса с видео-игри, и двамата говорят отличен английски, устроили са си добро битие и следват принципа: Бизнес със Запада, но живот в България, където за по-малко пари получаваш висок западен стандарт. Павлен се хвали, че има приятели от 10 различни националности – повечето бивши негови клиенти. Последният от тях е млад британец, дошъл да следва стоматология в България. Британецът казва: "Когато дойдох тук, първоначално си мислех, че идвам в Третия свят. Но в България е много модерно, жилищата са по-хубави и по-евтини, отколкото в Лондон.“

Да, София не е точно най-привлекателната туристическа дестинация, но все повече дигитални номади откриват предимствата на страната и на столицата ѝ, обобщават авторите на филма. В същото време България е изгубила близо 1/3 от населението си, научаваме още от филма, а Павлен добавя:

"Страната умира.“ Според него България има нужда от повече чужденци, които трайно да се заселват в страната - хора като нидерландците Ван дер Слойс, пристигнали в София главно заради либералното отношение към коронавируса и мерките.

В същото време обаче тъкмо България е страната с най-нисък процент имунизирани и най-висока корона-смъртност в Европа, припомнят авторите на филма. Пред тяхната камера Ели ван дер Слойс радостно обяснява как по време на ограниченията навсякъде в София си затваряли очите, че няма необходимите сертификати, изисквани на публични места.

"Тук хората не вярват на правителството"

От антипандемичните мерки е избягал и 39-годишният британец Крис. Той е веган, занимава се с китайска медицина и с типичната британска самоирония разказва, как много приятели и познати на Острова го смятали за перко. България му харесва заради безразличието на хората към пандемията. "

Тук хората не вярват на правителството, на Запад вярват повече“, обобщава Крис една особено важна разлика между двете общества. Той се опасява, че в Западна Европа тепърва ще затягат ограниченията, налагани върху свободата на хората – и тъкмо поради иска да живее в България. Търси да купи къща около Велико Търново, с поне декар градина, за да си отглежда зеленчуци – и за тези 25 хиляди евро, с които разполага, сигурно ще намери нещо подходящо, уверен е посредникът на недвижими имоти, според когото все повече хора искат да живеят извън града.

А софийският дом на семейство Ван дер Слойс по нищо не се отличава от жилище в Хамбург или Лион, смятат авторите на филма. Ели ван дер Слойс си е намерила и приятелска среда в пъстрата международна общност, населяваща вече София, и в края на филма обобщава:

"Българите са много изненадани, че сме дошли да живеем тук, защото за тях Западът е раят на земята. Не разбират колко е хубаво тук.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Живея в андалисия холандците тука и англичаните та и французите са всичките еврей,тука баща му или майка му имала къща и затова дошла тука да живее,кой нормален чужденец ще дойде да живее в андалисия,тука няма нищо жега сухо е няма никва природа,се едно си в исраел същото и е в бГЕТО,ТАМ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СЕ ЗНАЕ ЧЕ ЖИВЕЯТ ПРОДАЖНИЦИ
0
 
 
ЕВРОПЕЙЦИ АМА ДРУГ ПЪТ,еврей БЯГАЩИ ОТ СЪСИПАНАТА ОТ ТЯХ ЕВРОПА
+1
 
 
От цялата статия за мен изводът е, че тук предимно са придошли "антиваксъри-чалгари". Тяхното мнение ли взимаме за еталон? Тук е рай за чужденците, защото в повечето случаи те пристигат от страни с по-високи доходи, а в България всичко за тях е достъпно, но не и за българина, за това ние бягаме навън в търсене на по-добро заплащане и бъдеще, а те идват тук за да си харчат парите (които ние нямаме). Парадокс, тъжно и жалко...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (889) 16%
Спас Гърневски (799) 14%
Д-р Иван Чомаков (547) 10%
Славчо Атанасов (1465) 26%
Иван Тотев (1500) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: