ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чолаков за "Джемкорп": Срещу 1 милиард Кирил и Асен са дали енергетика ни на фирма, свързана и с руски олигарси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:51 / 23.11.2022Коментари (3)3997
© БНТ
Радомир Чолаков, председател на комисията по правни въпроси и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 48-то Народно събрание в интервю за Актуално студио "Важните говорят“ по Радио "Фокус“.

За вярата, за надеждата, за българската упоритост и полезния инат до дупка, за каузата, за всички наглед странични, но извънредно важни изводи, които направихме през изминалите девет дни, когато Сашко го нямаше. Съединението прави силата явно още го можем. И а дано се е стреснало Вазовото ни племе закъсняло. Българският род е древен и оцеляващ при всички катаклизми. Да не позволяваме да линее и нашето поколение, както казва дядо Вазов... А един друг човек, който в момента е много важен човек в държавата, седи в момента до мен в студиото.  Това е председателят на правната комисия в Народното събрание – онази същата, която  заседава 18 часа. Радомир Чолаков има една друга реплика – в една лодка гребем. Ще узрее ли, г-н Чолаков, тази мисъл и при други ваши колеги в Народното събрание или вече няма шанс, както казва съгражданинът ви Христо Стоичков?  

Не, аз мисля, че всички сме наясно, че гребем в една лодка и се намираме в една лодка, и че когато някой започне да я клати и лодката се обърне, всички ще се издавят. Въпросът е, че все още понякога емоциите надделяват. Освен това има хора, които според мен си мислят, че са по-големи тарикати и могат да измамят всички останали, да излъжат всички, може би да вземат едни пари и да си ходят. И всъщност ние имаме проблем с тях. ако можем да ги изолираме, а те вече биват изолирани лека-полека, мисля, че всичко ще се нареди. Ние помежду си можем да се разберем и можем да се оправим по всички въпроси.  

Колегата Стефан Попов е на тонрежисьорския пулт. Преди малко ме попита как бих превела пресконференцията на ГЕРБ от днешния неделен ден.  Казах му, че само експерт може да му разясни новината: "Кабинетът "Петков“ е дал цялата ни енергетика на концесия на офшорка, обявиха извънредно от партията.“ "Продължаваме промяната“ отговори, че пак се измества темата. А служебният министър Росен Христов потвърди – меморандумът с "Джемкорп“ е още в сила. Става въпрос за едни 1 милиард щатски долара, разбираме тук.   

Ние за меморандума "Джемкорп“, ако си спомняте, говорим от първия ден, от няколко месеца и някак си всички удобно се правеха, че не чуват за какво става дума. Надявам се, че днес вече ще чуят, защото и служебното правителство го потвърждава. Става дума за договор, с който управлението на цялата енергийна система на България е дадено на частна фирма срещу 1 милиард долара, която в случая че плати този 1 милиард долара, ще поеме управлението на енергийната система на България. Ако забележите междувременно през изминалите седем-осем месеца колко България започна бързо да задлъжнява, колко бързо свършиха парите, колко бързо започнахме да взимаме външни заеми, това ще доведе до един момент, в който България няма да има пари, ще бъде принудена да помоли "Джемкорп“ за този 1 милиард, който аз съм сигурна, че "Джемкорп“ с удоволствие ще ни даде да се почерпим, макар че дълговете ни са вече 17 милиарда, и ще поеме цялата енергетика. Т.е. България ще загуби енергийния си суверенитет. Ето за това става дума. Това не е грабежът на века…  

Само за този 1 милиард?  

Да, срещу 1 милиард ние си дадохме…  

За 1 милиардче?  

Значи Кирил и Асен срещу 1 милиардче, както вие казвате, е дал цялата енергетика на фирма, която на всичкото отгоре се свързва и с руски олигарси, с руски капитали.   

Какво може да се направи, чисто правно в момента?  

Ами, под натиска на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в предишния парламент знаете, че Кирил Петков обяви, че ще прекратят меморандума. Доколкото разбираме, на секретно заседание на Министерски съвет е било взето решение и е било възложено на енергийния министър да прекрати меморандума. От служебния енергиен министър разбираем, че бившият министър просто не е изпълнил това решение, изпратил е едно двустранно споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, което той е подписал от българска страна, но то стои неподписано от страна на "Джемкорп“, което означава, че то не е в сила. Какво да ви кажа – престъпление е, престъпление е.  

Днес Делян Добрев показа документ.  

Да.  

Разписан от г-жа Жана, както каза – шеф на служба, и самия г-н Кирил Петков 

Да, имаме всички документи. Предадени са на компетентните служби и аз лично се надявам, че ако и сега не се случи нещо, вече не знам просто. Правораздавателната система трябва да се задейства много бързо, защото пак да кажа – тук става дума вече за енергетиката на България, което значи за сигурността, което значи за националната сигурност, което значи изобщо нашата страна ще съществува ли физически или няма да съществува. Знам, че звучи много драматично, но просто представете си, че цялата енергетика с АЕЦ "Козлодуй“, с "Марица изток“ 2, с другите централи, със системните оператори – всичко премине под контрола на една фирма, която вие дори не знаете къде се намира. Тя е офшорка. Вие не знаете кой е собственикът, не знаете кои са хората, които стоят зад нея. Ами че те, тези хора, утре може да дръпнат шалтера на цялата държава. И ако имат възможност да го дръпнат, със сигурност ще го дръпнат.  

И това вече наистина е въпрос на национална сигурност.  

Абсолютно, да. Да.   

Мислех да минем набързо по тази тема, но няма.   

Знаете ли, забелязал съм, че българите много някак си имат респект от крупни мошеници. Колкото е по-голям един мошеник, те толкова повече му имат респект някак си. Може би защото мащабите на злоупотребата са такива, че нормалният човешки мозък просто не може да ги обеме, не може да си представи как е възможно да откраднеш цялата енергетика на една страна. Ето така, възможно е.   

Онзи ден в остър словесен двубой влязоха г-жа Теменужка Петкова и Кирил Петков точно по въпроса за това какво пише в Плана за възстановяване за закриването на Маришкия басейн. Не са една и две темите.   

Ами вижте, това е друго нещо, което много ме учудва. Ние акредитираме думите, празните думи, а не четем документите. И не мога да си обясня защо. Значи цитира се какво е казал Кирил Петков, а не се цитира какво пише на…  

На страница 113-та.   

На страница 113. Отваряте, виждате какво пише на страница 113 и в момента, в който Кирил Петков ви каже "Ама не, не е вярно“,  просто му показвате страница 113 и спирате да разговаряте с него. Защо изобщо разговаряте с този човек, който непрекъснато лъже, непрекъснато?   

Докато сме на тази тема, Вие разговаряхте надълго и нашироко с него преди две седмици в кулоарите на Народното събрание. Тогава се шегувахме, че от това стана твърде голям въпрос. Г-н Йордан Цонев каза през седмицата, че всъщност в техния разговор, който аз тогава успях да заснема, му е предлагал сделка да гласува за него за председател на събранието. А към Вас имаше ли предложение за сделка в крайна сметка?  

Не, на мен не ми е предлагал сделка, но интензивността, с която ме убеждаваше в продължение на около 40 минути как ние на всяка цена трябва да се откажем от хартиената бюлетина, в никакъв случай не бива да искаме връщането на хартиената бюлетина, много ме озадачи и ме направи много подозрителен. Той имаше вид на човек, който е готов на всичко наистина, само и само да му бъде обещано, че няма да има хартиена бюлетина. Съгласете се, че това наистина е вече много подозрително, много. Значи тази истерия, с която тези хора се страхуват от хартиената бюлетина и настояват на техните мадуровски машини, няма как да не ни наведе на мисълта, че те имат задна мисъл, знаят нещо, което ние не знаем. И точно поради тази причина пък и ние искаме да върнем хартиената бюлетина.  

Сега ще ви цитирам проф. Михаил Константинов дословно. Беше тук при нас, при колегата Цоня Събчева в петък. Той казва: "Цялата работа е за едни 50 депутати, битката за 50 депутати. Само с машини гласуват 600 000 души по-малко. Нека да предположим, че 500 000 от тях заради машините, да не се изложат, а 100 000 по други причини. Тези депутати се отнемат от пасивните партии – това са БСП, частично ГЕРБ, частично ДПС, и се получават от партиите с по-младите. И така причината са 50 депутати. Истерията, която в момента е обхванала т.нар. "умно-красиви“, е лесно обяснима – досега те получаваха 50 депутати, сега няма да ги получават“.  

Да, точно така е. Той го каза снощи пак, по една телевизия, абсолютно същите думи. Става дума за едни 600 000 избиратели, които спряха да гласуват след въвеждането на машинния вот, и това се проследява на три последователни избора. 600 000 души – те им забраниха практически да гласуват. Ако приемем, че това са по-възрастни хора, които наистина традиционно гласуват за системните партии, това са 50 депутата, а 50 депутата са 1/4 от Народното събрание.  

От които зависи контролът на Народното събрание все пак.   

Това е. Вижте, още когато се приемаше в 45-то Народно събрание Изборния кодекс и се въвеждаха машините силово – между другото, тогава заседанието продължи 15 часа, 14 часа и 45 минути, пленарното заседание на второ четене – та, тогава имаше изказвания на трибуната, при което колеги от "Демократична България“ директно си казаха, че да, те искат да въведат възрастов ценз – неграмотните, възрастните хора да спрат да гласуват. Директно си го казваха и го постигнаха. 600 000 наши сънародници бяха отказани, с което както казва Михаил Константинов, 50 мандата бяха пренасочени. Вижте, 50 мандата са ужасно много. Това е контрол върху правителството. Това е, да.   

Проф. Константинов обаче добави нещо важно: "Само че от ГЕРБ се усетиха навреме какво се случва“.   

А, ма те всички се усетиха. И БСП се усетиха, и ДПС се усетиха. Вижте, в системните партии все пак има умни хора, които са участвали всички в управлението на държавата в един или друг период и те много добре разбират тенденциите, много добре разбират от едно действие какво може да последва. За съжаление, просто в предишните парламенти имаше много несистемни парламентарни групи, като "Има такъв народ“, за които всичко беше шоу. Това беше шоу. Ето това шоу ще ни излезе през носа сега.   

Проф. Румяна Коларова е на мнение, че няма да се откажете от хартиените бюлетини – вие от ГЕРБ, БСП и ДПС, защото иначе това би било публично харакири. Но и се надява да не се стига до крайности, като закриването на Обществения съвет към ЦИК, район "Чужбина“ и т.н. Дайте ни обаче вашите доводи защо трябва да се случи така.   

Отказът от хартиените бюлетини наистина ще означава харакири. Ако искаме да се самоубием публично, в момента можем да се откажем от хартиените бюлетини, за да угодим на… колко, 70 и няколко души в парламента или на няколкостотин души пред парламента. Това е абсурд. Ние не сме самоубийци, нямаме намерение да убиваме партия ГЕРБ. На мен стотици хора в предизборната кампания са ми дали предизборно задължение да работя за връщането на хартиената бюлетина и аз няма да отстъпя, не мога.

Същото задължение са получили от избирателите си всички мои колеги, включително народните представители на БСП и на ДПС. И аз не мога да си представя, че някой ще изневери на обещанията, които сме дали на избирателите си точно по този пункт, само защото на някой това не му било угодно. А то не му е угодно, защото иска 50 мандата повече – извинявайте, и то с непочтени средства, елиминирайки избиратели. Вижте, много, много драматизъм се създаде около нашето заседание онази вечер и на мен ми прави впечатление, че за това драматично, тежко, ужасно заседание говорят хора, които не са участвали в него.

Нито един от 23-та членове на правната комисия досега не е давал интервю, с изключение може би на г-н Мирослав Иванов още същия ден. Но аз трябва да ви кажа, че в 6:50 часа, когато казах "Закривам заседанието“, видях как по лицата на всички се разляха усмивки, всички станаха, започнаха да се поздравяват, точно като рицари, които са били на терена, водили са джентълменски двубой и в крайна сметка се уважават взаимно. Имаше много ведро настроение сутринта.

Получи се една много интересна, но и много разбираема психологическа ситуация. Очевидно колегите от "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ бяха дошли на заседанието с идеята да го провалят. В последния момент бяха вкарани около 40 предложения на "Продължаваме промяната“, които бяха абсолютно несъстоятелни, като например, че в един град може да има една секция за хартия и всички останали – за машини, и който иска да ходи да гласува на хартия, да ходи в другия край на града, за да гласува в секцията на хартия, което разбирате, то е абсурдно. Това бяха предложения, които те бяха вкарали, за да бавят. Очевидно стана, че те ще бавят с всякакви процедурни хватки, изказвания колкото си искат те, процедури, пак изказвания, пак процедури. И в такава ситуация се получава един много интересен чисто човешки психологически сблъсък. Те искат да провалят заседанието и са твърди, с което втърдяват другата група, която им казва "Няма да провалите заседанието“.

И започна едно приятелско състезание кой ще издържи повече. Някъде към 1:00 часа се присъединиха Асен Василев и Калина Константинова, за да укрепят тяхната група, която явно беше взела да отслабва. Това им даде малко допълнителни сили. Някъде към 3:00 часа вече започнаха да се разколебават и в 5:00 часа – няма да забравя, в 5:00 часа сутринта някак си, без да го казваме изрично, стигнахме до мълчаливо съгласие "Абе дайте да го приемем най-накрая този Изборен кодекс“, всички изменения. Последните два часа гласувахме като машини. Те, разбира се, гласуваха против нашите предложения, ние гласувахме против техните. Няма значение това. Важното е, че комисията заработи като машина и в 6.50 часа аз с удоволствие казах "Закривам заседанието“, всички станаха, поздравиха се. И аз съм сигурен, че ние в момента с тези хора сме си много по-близки, отколкото бяхме преди. Така че това, че 23 души не са спали една нощ, благодарение на което или в резултат на което, между другото, са получили едно малко по-човешко общуване помежду си, не разбрах защо трябва да бъде драма за хора…  

Прекарали сте цяла нощ заедно все пак.  

Не, не разбрах защо трябва да бъде драма за хора, които са спали през цялото време. На тях какъв им е проблемът? Така че заседанието си мина много добре. Сега имаше, разбира се, известни просвятквания, езикови, но в много добър тон, много конструктивен диалог и между другото, си говорихме много. За 18 часа ние имахме време да говорим много и мисля, че в този разговор започнаха да изкристализират и нещата, около които се обединяваме. Т.е. това пък е другото внушение, което в момента се прави – че ние сме се били още повече разделили. Не, напротив, аз мисля, че ние се сближихме, защото постигнахме съгласие, че хората, които искат да гласуват на хартия, в крайна сметка трябва да имат право да гласуват на хартия, а тези, които искат да гласуват на машина, никой не им пречи да гласуват на машина.

Другото, за което някак си негласно според мен стигнахме до съгласие, е, че не може частна фирма да прави изборите в България. Аз, между другото, много благодаря на г-н Божанов, бившия министър, който имаше страшно конструктивно държание през цялото време и с него намерихме заедно много хубави редакции на текстовете, в които се казва, че държавата трябва да бъде изключителен собственик на машините и трябва да притежава правата върху софтуера, с който се гласува. Не може частна фирма да притежава софтуера. Пак казвам, той направи много конструктивни предложения и аз му благодаря, за което. Това е ключов въпрос, защото изборите в България в момента, точно както "Джемкорп“, са аутсорснати, те са частни. Ние сме единствената страна в света, която провежда избори с частна фирма, т.е. частна фирма провежда изборите в България, което – извинявайте, това е ликвидирането на държавността вече. Друго, което обсъждахме, може би тук все още не сме стигнали до консенсус, но сме на път да го постигнем – изборите в чужбина. Ние откриваме секции в чужбина без държавата да има абсолютно никакъв поглед какво се случва там. Аз имам сведения и всеки от нашите народни представители има сведения за секции, които някъде в някой град в Англия или в Германия, или във Франция, или в Америка, където искате, събира се една група хора, те казват, че са избирателна секция, Външно министерство казва "Да, вие сте избирателна секция“, изпращат им една машина и един наръч бюлетини и никой не разбира какво става там. Това също е отказ от държавност. Няма държава, която да си…  

Няма контрол.   

Няма, няма. То няма кой да ги научи как се правят избори, ако щете да започнем от там.  

Няма и наблюдатели.   



Няма наблюдатели, няма застъпници, няма нищо, няма партийни представители, защото там обикновено няма партийци в тесния смисъл. Та, ето още един пункт, който очевидно ние не можем да продължаваме по този начин. Ние разбираме, че българите искат да гласуват, но това не означава, че ние трябва да разкриваме секции във всяко село, в което някаква група хора, които ние не ги познаваме, са решили да направят секция и да им изпратим и машина, и да ни се върнат Х броя гласове. Така че ето по всички тези въпроси тези 18 часа бяха много полезни, защото започнахме да си говорим и да се разбираме, не просто да си говорим, а да се разбираме – подчертавам това. Да разбираме всеки от гледна точка на другия. И в крайна сметка, аз излязох от комисията и съм с убеждението, че ние всъщност всички искаме едно и също нещо – искаме честни избори. Искаме честни избори, при които българите да имат възможност да упражнят своя глас по технически начин, както искат – било на бюлетина…   

А искате ли скоро избори?  

Ще ви кажа сега за изборите. Било с бюлетина, било на машина. Ние искаме да има гаранция за машинния вот. Ако колегите искат да има гаранция за хартиения вот, ние сме готови да им дадем всякакви гаранции. Всъщност те ги получиха. Може би единственото нещо, което съжалявам донякъде, защото най-накрая в 5.00 часа наистина нямахме издръжливост да го осмислим добре, беше предложението на "Демократична България“ за преброителните центрове на хартиените бюлетини, което само по себе си е добро, и ние имаме вътрешната нагласа да го подкрепим. И аз мога да допусна, че е възможно на второ четене в зала да го подкрепим, независимо че комисията ги отхвърли – отхвърли ги механично, пак ви казвам, без много да разсъждаваме, но аз лично бих подкрепил и едно гласуване, подкрепа за преброителните центрове, което пък ще даде пълна гаранция върху хартиения вот. Махнахме тъмната стаичка, въведохме видеонаблюдение. Нямате представа колко добри неща свършихме всъщност в тези 18 часа.    

Поздравления. Благодарим, че ни разказахте какво е станало вътре в комисията.   

Ами някой трябва да го разкаже, защото пак ви казвам – сега да слушам Кирил Петков да разказва какво е станало на комисията, която аз съм ръководил, ми идва малко в повече.   

Обаче какво се случва след това в кулоари и в пленарна зала? Тропаха с крак, прекъсваха се пресконференции. Г-н Кирил Петков каза: "Е, заради такива неща няма да подкрепим вашия мандат“. Вашият колега г-жа Теменужка Петкова отговори: "И ние няма да ви подкрепим“. Сега какво става? Обещахте си да не подкрепяте връчване на мандат на първата и втората политическа сила. Отиваме ли на избори?  

Ама то това беше ясно още от преди. Вижте сега…  

Казвам, че конструктивният тон, който казвате от комисия, отива си като излезете през вратата.   

Да, така е. И аз в някакъв момент казах на нашите колеги, по време на заседанието, казах им, викам: "Знам, че сега, като излезем от тук, вие ще започнете да хейтите и да ни викате "Мафия“, но нали ние знаем, с вас знаем, че в крайна сметка всичко минава по абсолютно нормален начин“. Те се позасмяха. Ясно беше, че така ще стане. Вижте, аз искам да се върна пак малко в предисторията. Върнете записите и вижте нощта на изборите. В нощта на изборите първата пресконференция на Кирил Петков и Асен Василев – то не беше пресконференция, а някакъв импровизиран брифинг пред сградата на БАН, те излязоха и казаха две неща. Едното беше "Да, ние загубихме изборите и ще бъдем конструктивна опозиция“ и второто изречение беше "И няма да допуснем връщане на хартиената бюлетина“. Значи те още тогава сигнализираха, че за тях това е битката на живота им. И още тогава на нас ни светна червената лампа, още тази вечер. Значи не може първото нещо, което казваш, след като са минали изборите, не примерно ще участваш ли в правителство, няма ли да участваш, ето – добре, ти ще си конструктивна опозиция, а "Няма да допуснем връщане на бюлетините“. Брей, че какво толкова има в тези бюлетини, бе? Ето, както се оказа, 600 000 гласа и 50 мандата, и "Джемкорп“, и газ, и много други неща има явно в тези бюлетини или се крият зад машините любезно и удобно. Така че те си казаха, че няма да има правителство и ще правят всичко възможно да го саботира. Саботажът при избора на председател на Народното събрание – отново, ето вторият знак, казвам ви го. Те от първия ден искат да провалят Народното събрание.  

Да не заработи по същество.  

Да не заработи. Те направиха всичко възможно да не заработи. Благодарение на Корнелия Нинова Народното събрание все пак заработи. Значи те на всяка стъпка – следете им действията и ще видите как всяко тяхно действие е насочено за това България да няма правителство и парламентът да бъде разпуснат, и България да бъде хвърлена в още по-дълбока икономическа криза. Те това целят тези хора. И в крайна сметка, ако тяхната цел е да разрушат Народното събрание, 48-то, и отново да отидем на избори, каква е най-нормалната ответна реакция, освен "Добре, щом искате да ходим на избори, хайде да променим правилата“. И те полудяха, те полудяха, те в момента полудяха, защото са разкрити. Това е.   

По друг важен въпрос към Вас в качеството Ви на председател на правна комисия. Прокуратурата, главният прокурор не са много доволни от законодателната власт. Дори и вчера, след като бяха задържани 13 души, свързани с педофилската мрежа, преди пресконференцията в Националната следствена служба, г-н Иван Гешев каза: "Бих определил наказанията за разпространение на порнографски материали с деца и като смешни“. От прокуратурата след това в прессъобщение пък казват: "При липсата на законови текстове, които да регламентират събирането на доказателства за престъпления във виртуалното пространство, предизвикателство и за съда, и за прокуратурата е да докажат извършеното престъпление“. Удрят ви, че законодателната власт не работи – леко, ефирно.  

Е, не, не, не. Аз не бих…  

Имате ли намерение да променяте законите?  

Не, не, не, вижте, аз изобщо не бих го приел, както вие казвате, като удар. Имахме, между другото, много хубава среща и с г-н Гешев, ние, парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Имахме също толкова конструктивна среща с председателите на двете върховни съдилища – Върховния касационен и Върховния административен съд. И знаете ли, и на двете срещи представителите на съдебната власт не че се оплакаха, но някак си изразиха учудването си от липсата на диалог между властите от две години насам, липсата на диалог между законодателната и съдебната и между изпълнителната и съдебната власт и това, че в крайна сметка само в работен синхрон между трите власти ние можем да решаваме всички тези проблеми.

Представители на Върховния касационен съд ме информираха за предложения, на които аз наистина се учудих. Те са били правени на предишния кабинет – предложения за промени в процесуалните закони, които могат да ускорят скоростта на гражданските дела с 50%, да станат 50% по-бързи. Разбирате ли?  И никой не им е обърнал внимание. И сега съм ги помолил просто да ни ги изпратят на нас и съм им гарантирал, че това нещо ще влезе веднага в правна комисия. Т.е. съдебната власт има редица предложения за промени в законите, които могат много бързо да проведат т.нар. съдебна реформа, защото те най-добре знаят къде трябва да се пипне в законите, за да се подобри, пак да кажа, бързината на процеса, събираемостта на доказателствата, ако щете и някои наказания в Наказателния кодекс. Просто тези хора две години не са били слушани, никой не ги е чул.   

Досега е нямало чуваемост от последните кратки издания на парламента?  



Нямало е чуваемост, да. Да, точно така. Ние се занимавахме с шоу, парламентът се занимаваше с шоу, изпълнителната власт се изпълняваше да прави меморандуми с "Джемкорп“ и никой не им е обръщал внимание. Но аз им обещах и държа на думата си и всички техни конструктивни предложения просто веднага влизат на дневен ред. И без това свършихме Изборния кодекс, така че сега имаме време.  

Говорили сме с Вас, започнахте работата си в комисията от най-голямото към най-малкото. Какво стана, ще има ли скоро попълнения на такива ключови позиции като Висшия съдебен съвет, директорския пост в БНБ?  

Не виждам причина да няма, не виждам причина. Вижте, всичко вече е въпрос на време. Въпросът е колко време ще има този парламент още. Аз, между другото, противно на разпространяваните през последните няколко дни мнения, че много се е ускорил краят му, мисля, че не. Напротив, спечелихме време. Мисля, че спечелихме време, защото нашите колеги от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ знаят, че Изборният кодекс може да влезе в сряда в пленарна зала и да бъде гласуван. А те точно това не искат, те от това се страхуват. Той най-вероятно няма да влезе в сряда, но стои на пистата за излитане. Така че ако те продължат с истериите си и с опитите си да разбият парламентаризма в България, Изборният кодекс може да влезе много бързо и да бъде гласуван. И те го знаят. Така че очаквам едно успокоение на политическия диалог точно поради тази причина и едно осмисляне, че ако искате да прегледаме още веднъж Изборния кодекс и да направим някои компромиси, може би ще бъде по-добре да има правителство. Замислете се върху този парадокс.  

И да приемете, както казахте, полезните идеи и на "Демократична България“, които сте минали набързо в комисия.  

Да, разбира се, да, да, да. Да, с удоволствие, да, с удоволствие.   

Искам да коментираме една тема, за която много не се говори тези дни. Андрей Ковачев, евродепутатът, написа: "Едно от моите дългогодишни усилия има шанс най-накрая да стане реалност. Благодарение на моите колеги от ГЕРБ, депутатите Екатерина Захариева и Радомир Чолаков, с предложените от тях промени в Закона за българското гражданство. Първо – връчване на указа на президента за придобиване на българското гражданство ще става тържествено, на официална церемония. И второ – придобиването на българско гражданство ще бъде публично и обнародвано в "Държавен вестник“. Имената на всички, придобили българско гражданство след 2001 г., ще фигурират в публични регистри, достъпни за всеки“. Обяснете в прав текст колко важно е това.  

То е много, много дребно на пръв поглед, но много важно, защото наистина става дума за придобиването на българско гражданство и става дума, дори ако щете, за нашите задочни спорове с наши съседи. Ноторен факт е, че в последните години над 100 000, 120 000, ако не се лъжа, наши сънародници, граждани на Република Македония са получили български паспорти, но при последното преброяване там се оказа, че само 3000 са българите, което е много озадачаващо.

За да се преодолеят всякакви колебания по въпроса има ли хора с българско самосъзнание в Република Северна Македония, ние разполагаме с доказателства и това са списъците на хората, които са получили български паспорти. Няма нищо по-нормално от това тези списъци да бъдат качени в интернет. Не вярвам някой да се срамува, че е станал български гражданин. И по този начин този въпрос веднъж завинаги ще бъде приключен – колко са хората с българско самосъзнание на територията на Република Македония. Ама става дума, разбира се, и за наши сънародници от други държави. Вижте, нека да разгледаме България като едно семейство – мисля, че съм го казвал – ние приемаме нови членове или нов член. Ами ние се радваме, искаме да се запознаем с него – нека да му публикуват името, да го знаем тоя човек, че ето, още един българин дойде. Това е радост. И понеже това е радостно събитие, наистина си струва и е редно, както сме виждали в други велики държави, това да става в тържествена обстановка – връчването на българското гражданство.  

Което е и отговорност, започваш да го приемаш като отговорност.  

Което е и отговорност, да, точно така. Ти имаш вече задължения към това семейство, в което влизаш, и то влизаш по своя воля, и доказваш, че принадлежиш към него. Така че едно дребно нещо, но мисля, с много дългосрочни и много важни за нацията последици, за духа на нацията.   

Г-н Чолаков, имаме минутка. Запазвам си правото пак да ви поканя. Благодаря, че дойдохте в неделния ден извънредно в първото издание на "Важните говорят“.   

Аз благодаря.   

Какво искате да кажете в заключение или какво пропуснахме, нещо много важно, което предстои?   

Не, едва ли пропуснахме нещо. Благодаря Ви, за мен е чест, че съм първият Ви гост, както вие казвате. Всичко може да се поправи, всичко може да се поправи. Пак да кажа – онази нощ аз видях с очите си как можем да се разбираме и как всъщност със здрав разум, с добра воля, с добронамереност от всички страни, а ние всички сме добронамерени хора, можем да изчистим всички проблеми, да направим живота си по-спокоен, изборите – честни. Ама те са честни, разбирате ли? Да спрем с тази истерия, че сме корумпирани, че сме долни, че манипулираме всички – това не е вярно. Българите са хубави хора, добри хора. Въпросът е, че няколко души – и аз това няма да спра да се учудвам – успяха да ни разединят по такъв начин, че ние да започнем да се мразим едни други и да си нямаме доверие. Ако можем да изолираме тези няколко души, всичко ще бъде наред.  

Имат ли си имена тези няколко души? Трябва да си хвърля оставката, ако не ви попитам.  



Имат си, имат си и вие ги знаете.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
скапани путиниски тролове,лайнометите на Пълните Проститутки - тепърва ще излизат големите лайна на вашите господари,смрадливи некадърни нещастници!
-2
 
 
зеления миризлив чорап,маша на путлер и решетников,киро лъжеца и кокорчо педала - това са хората,погубващи България!Къде сте,скапани антиваксърци,прутестъри,анти-гербаджийски тролове-еднодневки,да кажете нещо в *защита* на тези гробокопачи на България?!?Много ви знаеха устичките и пръстчетата,за жълти стотинки си продавахте душиците нищожни,ала сега май няма манги,нали!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: