ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Четири варианта за развитие на Черноморския регион в Морския пространствен план на България
Автор: Пламена Николова 13:16 / 01.09.2021Коментари (0)1348
©
Четири са вариантите за развитие на Черноморския регион, разгледани в проекта на Морски пространствен план на Република България (МППРБ) за периода 2021-2035 година. Те бяха представени по време на общественото обсъждане на проекта на Плана, проведено онлайн, организирано от Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“, МРРБ.

Четирите сценария отразяват основните цели на Морския пространствен план – икономическо развитие, опазване на морската околна среда и социално сближаване.

При първия вариант водеща е икономиката чрез оптимално използване на морските ресурси за син растеж.

При втория вариант акцентът е върху устойчивата морска среда и съхраняването на морските екосистеми.

Третият вариант отделя най-голямо внимание на социалното равновесие, а четвъртият, предпочитан от експертите вариант, е за интегрирано балансиране на трите аспекта.

Този вариант също така позволява устойчиво развитие на морската политика в Черноморския регион, като обхваща шестте държави с излаз на Черно море – България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция и съчетава морското пространствено планиране и с интегрираното управление на крайбрежни зони. Според експертите, изготвили Доклада за екологична оценка, четвъртият вариант ще позволи съхраняването на морската околна среда, възстановяването на нейното добро състояние, опазването на биоразнообразието и затова той е най-добрият възможен сценарий за развитие на Черноморския регион.

По време на проведеното днес онлайн обществено обсъждане доц. д-р инж. Росица Николаева от "Националния център за териториално развитие“ ЕАД представи  Доклада за екологична оценка (ДЕО) и Доклада за оценка степента на въздействие (ДОСВ) на проекта на МППРБ върху защитените зони. Проф. д-р арх. Веселина Троева, ръководител на експертния екип, разработил Морския пространствен план, запозна участниците подробно с целите и визията на плана.

Над 60 представители на общини, областни администрации, институции, професионални организации, неправителствения сектор и граждани взеха участие в дискусията.

Заместник-главният директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ Нина Стоименова заяви, че очаква до края на тази година проектът на Морски пространствен план да бъде внесен в Министерски съвет за одобрение и след като бъде обнародван в "Държавен вестник“, да бъде представен на Европейската комисия.

Морският пространствен план е за периода от 2021 до 2035 година, като се предвижда да бъде актуализиран на всеки 10 години. Той ще позволи оптимално да се използват природните дадености и ресурси в акваторията на Черно море и да се създадат предпоставки за развитие на всички икономически дейности при спазване на екологичните норми. Планът не предвижда промяна в начина на трайно ползване на крайбрежните територии, както и инвестиционни инициативи или ново строителство по реда на нормативната рамка за устройство на територията.

Документите към Морския пространствен план, в това число Докладът за екологична оценка, са публикувани в секция "За обществено обсъждане“ на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация може да бъде намерена и на Портала за обществени консултации.

До 10 септември 2021 г. е срокът, в който може да бъдат изпращани коментари, становища и предложения по публикувания проект на Морски пространствен план на официалния адрес на МРРБ, както и в електронен вид на e-mail адрес: oprd@mrrb.government.bg.

След изтичане на този срок резултатите от обсъждането ще бъдат публикувани на интернет страницата на министерството.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: