ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Частните школи и образователни центрове настояват да заработят с големите ученици и студентите!
Автор: Пламена Николова 13:54 / 02.02.2021Коментари (0)3511
©
В отворено писмо до здравния министър д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев ръководители на частни образователни центрове, школи и занимални, част от неформалното образование в страната, настояват за подновяване на присъствен учебен процес с деца и младежи от 5 – 12 клас, студенти и възрастни в частни образователни центрове.

Публикуваме писмото, изпратено и до Varna24.bg, без редакторска намеса:

"Уважаеми господа, 

С настоящото писмо, всички ние, ръководители на частни образователни центрове, школи и занимални, част от неформалното образование в страната, се обръщаме се към Вас с настояването от 4.02.2021г. да възобновим присъствения работен процес с учениците от 5 до 12 клас, студенти и възрастни. Изключително сме притеснени от маргинализацията (или социалното изключване) на цели групи от обществото от участие в социалния живот!

Последните три заповеди на министъра на здравеопазването не предоставят достатъчна яснота по какъв начин да процедираме по отношение на курсовете и занимания за младежи и възрастни в нашите центрове. От тях разбираме, че поетапно учениците в прогимназиален и гимназиален етап ще се връщат в училище присъствено. В тази връзка естествено продължение е те да могат да посещават и заниманията, свързани с личностно развитие и израстване, каквито предоставяме ние. В тази ситуация, в която те прекараха почти година в домовете си, точно ние можем да дадем необходимата подкрепа за наваксване на пропуснатите и/или неусвоени знания, както и да бъдем емоционален буфер в една среда, която вече ежедневно се отразява на общото емоционално и психическо състояние. Нашите услуги са възможност учениците, студентите и възрастните да се подготвят за изпити за придобиване на сертификати, както и да получат подкрепа в една безопасна среда.

Ние сме заявили отговорната си позиция, относно дейностите, които извършваме и ясните правила, при които работим. Доказали сме, че можем да осигурим безопасни условия и сигурност за учениците, студентите, за възрастните и за нас самите!

Обучението в електронна среда от разстояние продължава повече от три месеца за голяма част от учениците и студентите, предвид това, че доста училища приеха тази форма превантивно, преди 27. 11. 2020 г. Ако към това добавим и локдауна от пролетта, излиза, че младежите ни за една календарна година са прекарали почти 50% или половината (!!!) от цялата календарна година затворени вкъщи, изложени на екрани, лишени от движение, както и от социални контакти със свои връстници.

Това, което наблюдаваме е изключително тревожно! Изолацията вкъщи, без възможност за естествено общуване и в съчетание с притеснени по ред причини родители, останали у дома, отново по принуда, вече дава своите негативни резултати върху менталното състояние на мнозина. Дистанционното обучение е ефективно за кратък период от време, не постига резултати в дългосрочен план, а демотивира, независимо от възрастта.

Уважаеми господа, най-вероятно сте запознати много по-добре от повечето от нас със зачестилите случаи на психични разстройства? Изолацията дълго време не помага на никого, не пази от нищо, а напротив – вреди, унищожава, убива! Готова ли е здравната система да поеме последващата вълна от психични заболявания? И адекватно ли ще бъде лечението?

Частните образователни центрове и школи трябва да работят присъствено с всички възрастови групи и в бъдеще да не бъдат затваряни, дори и в случаите, когато училищата, гимназиите и университетите не работят.

Ето защо:

Работим в малки, постоянни групи и при абсолютно спазване на всички противоепидемични мерки.

Подпомагаме и допълваме учебния процес – към момента тази помощ се оказва предимно от родители и роднини, които не винаги са компетентни.

Подготвяме ученици за матури и кандидатстудентски изпити в т.ч. и за чужбина – нелек и дълъг процес, при който се изисква постоянство.

Даваме сигурност и подкрепа на стотици млади хора, че бъдещето им няма да бъде провалено.

Чрез езиковите курсове подготвяме ученици и студенти за чуждестранни университети. В момента подготовката им е затруднена, а рискът за бъдещата им реализация е голям.

Необходимо е да се спазват дати за изпити, а натискът и стресът от забавянето в подготовката им са огромни. Ние можем и искаме да им помогнем да успеят!

Много възрастни разчитат на нашите (езикови) курсове за професионалното си развитие или откриване на нови възможности, след като са загубили работата си заради пандемията.

В малките защитени групи работим против апатията, която нараства с всеки изминал ден без контакти и само с ДО. Поддържаме вяра и оптимизъм у младите хора.

Осигуряваме възможност за всички да контактуват пълноценно с връстници в безопасна среда.

Грижим се и спасяваме психо-емоционалния живот на нашите потребители, отклонявайки вниманието им от вируса, страха и смъртта. Никой не трябва да мисли и говори за смърт денонощно! Не можем да живеем в страх!

Подобряваме качеството на живот като осигуряваме нуждата от допълнителни интереси, надграждаме знания и умения. Предизвикваме усмивки! Ние отчитаме нуждата ученици, студенти и възрастни да бъдат щастливи, макар и в условията на пандемия.

Присъствените дейности в частните образователни центрове трябва да бъде възобновена за всички възрастови групи! При продължително прекъсване последиците са сериозни, губи се дълго трупан напредък, наблюдава се регрес и натрупване на стрес.

Дълго налаганите рестриктивни мерки върху нашата дейност широко отварят вратите на нелегалните услуги! Ние настояваме регламентирано и легално да провеждаме своите занятия с всички възрасти!

ЗАЯВЯВАМЕ нашата готовност да бъдем в услуга за обучението на всички възрасти, дори и при условия, в които държавните и общински образователни институции са прекратили присъствено обучение! Смятаме, че можем да предоставим сигурни пространства, където да се общува и да се получава необходимото, дори и в настоящата обстановка. Считаме, че можем да осигурим среда с минимален риск за разпространение на вируса, посредством отговорност и завишени критерии за хигиена.

Както неведнъж сме подчертавали - оставаме отворени за диалогично сътрудничество. Продължаваме да настояваме за партньорство в тази дълга и тежка ситуация! Имаме общи цели в интерес на здравето, ефективното и качествено образование.

Разчитаме на разбиране и подкрепа! Ще продължим да настояваме за постигането на нашите цели, като ви уверяваме в нашата добронамереност".

С уважение, Жаклин Кунович Председател на Българска Асоциация на Неформалното Образование - БАНО


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: