ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бум на рака на кожата у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 13.04.2014Коментари (1)2241
© Bulfoto
Бум на рак на кожата регистрират онколозите у нас. Пет пъти са се увеличили случаите на малигнен меланом за последните 50 г. Това показват данните на Националния раков регистър, съобщи доц. Красимир Киров, онкодерматолог в Специализираната болница по онкология в София, по време на семинар вчера.

За разлика от 1965 г., когато тази диагноза е поставена на 98 човека, през 2011 г. със злокачествения кожен тумор са били открити 479 човека, от тях 130 са починали. В същото време смъртността от него в нашата страна нараства с 3% всяка година, като към момента достига нивата 35-38 на сто.

Доц. Киров определи тази тенденция като изключително обезпокояваща и посочи, че в страни, където заболяването е много разпространено, тя е намалена рязко в последната година. Само за две десетилетия в Австралия броят на хората, които умират от малигнен меланом, е спаднала на 12%, а в САЩ - с 12,8 на сто.

Късното откриване на заболяването, обикновено в напреднал, трети стадий, е в основата на мрачната картина в нашата страна, посочи доц. Красимир Киров. В развитите страни в Европа и света те се откриват обикновено в първи и втори стадий, когато лечението е успешно, подчерта специалистът.

Той обясни тези разлики с ниската здравна култура у нас, нежеланието на българина на ходи на профилактични прегледи дори когато те се осигуряват безплатно от здравната каса или са чрез скринингови изследвания, безотговорното им поведение към личната хигиена и дори нежеланието навреме да се търси лекарска консултация, когато има съмнение за онкологичен проблем. Доц. Киров обясни, че повечето пациенти при него и колегите му са хора, които идват в последния момент, когато и най-модерната медицина трудно може да се справи с болестта.

Все още сме далеч от добрите практики за превенция в САЩ и Австралия, където учениците имат часове по здравна култура, по време на които ги обучават как да се предпазват от слънцето, какви дрехи да носят и по кое време да не играят на открито. Макар и бавно обаче и в България си пробива път тенденцията в публичното пространство да намира място повече информация за вредата от солариумите и пристрастеността към тях, каза доц. Киров.

4 посещения на солариум вдигат риска с 15%
Солариумите са особено опасни за развиване на рак на кожата. Посещаването им дори само 4 пъти годишно повишава риска от заболяването с 15%, съобщиха учени.

По-чувствителни към излагането на UV лъчите са хората с по-светли кожи, наличието на много бенки по тялото и наследствената обремененост. Опасността е по-голяма за децата и младите хора до 23-25 години, отколкото за по-възрастните, предупредиха още лекарите.

Понякога е трудно да се направи разлика между бенката и раковите образувания. Всяка промяна в размера, формата и цвета й е сигнал, че тя може да се изроди в меланом, предупреди доц. Киров. По думите му, ако ракът на кожата не се лекува, той може да засегне черния и белите дробове, костите и мозъка.

Търсете навреме консултация от специалист, ако забележите промени по кожата си, ако имате бенки, които нарастват с повече от 6 мм, променят границите, формата или цвета си, задебеляват или стават по-изпъкнали, посъветва проф. Жанет Грудева, онколог в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. В горещините, когато слънцето е силно, да се ползват тъмни очила, а дрехите да са светли и широки, каза още тя.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз именно съм потърпевш и съм опериран от доц. Киров.Това което той казва го съблюдавайте и спазвайте. Слънце само в умерено количество.Сега на мен и и на други като мен остава непрестанната борба. Ето аз съм жив вече 4 год и господ да ни е на помощ.Ако бях взел навреме мерки нямаше да се стигне до тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: