ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българският домат на пазара до дни за 3 лева килограма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 20.04.2015Коментари (5)2659
©
"Първият домат всеки момент масово ще започне да се бере. На пазара ще има български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева". Това заяви Атанаска Минева, производител на домати, пред Нова ТВ.

С около 20 % са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година", подчерта Минева.

"През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството", твърди тя.

"Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира тя.

"Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев.

"Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано", заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

"Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена", коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.

Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

"Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция", заяви в студиото на "Здравей, България" заместник-министърът на земеделието и горите Васил Грудев.

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба. Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

"Продавах ги за Великден за 1-1,20 лева лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев", разказа Данаил Стефанов.

Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука.

Според Данаил не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка.

Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 20.04.2015 г.
0
 
 
догодина тези същите мними производители-матрапази-търговци ще са във хора на плачещите хотилери от черноморието стока бол границите са отворини все ще попреминем некакси жалко за хората с напуканите ръце
+2
 
 
Нормално е ще духаме до края на тази година стореното от "експертното" министерство. Относно марулите не знам, колко е отоплението, но себестойността им е 30-35 ст. Пазарната е 50-60 ст. като марулята е средна по-големина
+2
 
 
Чудя се защо чуждоземният зарзават е по-евтин от родния? Технологиите ли им са по-добри, разходите за труд и енергия ли са по-малки, субсидиите им ли са по-големи? Имам чувството, че нашенските производители са по-некадърни и по-лакоми за печалби, отколкото иностранните им колеги. А непрекъснато реват за още по-големи субсидии.
+1
 
 
Тази година може и да са по- скъпички, но догодина много хора ще се ориентират и ще предложат на по- добри цени. По селата е пълно с хора, които се чудят как да изкарат някой лев. Това ще е добре дошло за дребните стопани. Едрите земевладелци се опитват да извият ръцете на държавата за още пари. Дребните така или иначе имат труден достъп до евросубсидии. Или се бавят с месеци, или изобщо ги няма.
+3
 
 
Да си ги заврат в ... /те знаят къде/ ... 3лв кило домати ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: