ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Български гурбетчии живеят в мизерни условия в Германия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 23.06.2020Коментари (3)5869
© Дойче Веле
Двете паянтови легла в стаята все още са с чаршафи и калъфки за спане. "Съвсем доскоро тук бяха настанени 13 човека, назначени при подизпълнители", разказва ни Инге Бултшнидер, която от години се бори за по-добри условия на труд за работниците от България, Румъния, Полша и Северна Македония.

48-годишната жена сочи към ъглите на стаята - навсякъде тъмни петна от мухъл. Входната врата е широко отворена, но въпреки това миризмата в запуснатата къща е непоносима. Отзад виждаме контейнер за отпадъци - и хладилник, пълен с месо. "Месо от "Тьонис", което мухлясва вътре", казва Бултшнидер и си запушва носа заради вонята, която се разнася.

Българка ѝ разказва за условията в "Тьонис"

Още преди години тя организирала протести пред къщи като тази, за да обърне внимание на мизерните условия, в които са настанени източноевропейските работници. "В "Тьонис" обаче никой не прояви интерес, нито пък в градската управа", възмущава се жената.

Сега поне това се промени. Навсякъде в Реда-Виденбрюк, където се намира централата на "Тьонис", се виждат полицаи, войници и представители на здравните власти. Всички служители на месопреработвателното предприятие се тестват за коронавирус. Към момента заразените са вече над 1550, а в целия окръг отново бе въведена пълна блокада на обществения живот, разказва "Дойче Веле".

Инге Бултшнидер започнала да се интересува от условията в "Тьонис", след като преди няколко години лежала в една болнична стая заедно с българка, работеща в кланицата. Жената ѝ разказала за тежките условия на труд в предприятието, за наднормените часове, за мизерните условия, в които са настанени работниците от Източна Европа. Бултшнидер основала гражданска инициатива, организирала протести, но за източноевропейските работници в "Тьонис", повечето от които са назначени при подизпълнители, почти нищо не се променило. Оказало се много трудно да се потърси юридическа отговорност от концерна за отчасти нечовешките условия на труд и живот.

"Всички тук знаеха в какви условия живеят източноевропейските работници, а щом обикновените хора са го знаели, значи е било известно и на всички политици и служители на местно и провинциално равнище", казва една минувачка, която срещаме в Реда-Виденбрюк.

"Тук има много отзивчиви хора, които са готови да помагат. Те се ангажираха активно и по време на бежанската криза през 2015, но за съжаление напоследък ксенофобията расте", казва Гудрун Бауер, която е градски съветник от Социалдемократическата партия. Бауер разказва за сигнали, които граждани подавали нарочно - с цел да очернят източноевропейските работници, живеещи в съседство.

Сами и изолирани

Чуждестранните работници са настанени на различни места в Реда-Виденбрюк. В една триетажна сграда виждаме двама от тях да пушат на прозорца. Нямат право да излизат, тъй като цялата сграда е поставена под карантина. Разказват ни, че от миналия петък никой не им е носил храна. "Ще се погрижа", обещава им Инге Бултшнидер. И добавя: "Ако не беше кризата заради коронавируса, едва ли някой щеше да се загрижи за съдбата на тези хора".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.06.2020 г.
0
 
 
Хаха това не выарно кайете блгарыа как се йивеые
Aнонимен
на 24.06.2020 г.
0
 
 
Ми да , това е нация измислила расовата теория.Какво очаквате? Не живея там, но само луд би работил при такива условия.Робство в съвременен вариант,подпомогнато и от правителствата на Източна Европа .Това е ЕС . Бедните да го дуhат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1532) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2431) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: