ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българка: Сиренето от мляко от свободно пасящи животни по родопските ливади се отличава
Автор: ИА Фокус 11:21 / 05.05.2025Коментари (5)65348
©
В Смилян все още се пази старата традиция да се прави жълто сирене в кожен мях. То вече почти е изчезнало и само шепа ентусиасти се опитват да запазят автентичната рецепта.

Технологията на традиционно родопско сирене е отпреди 100 години. Тогава бялото саламурено сирене било непознато в региона. Местните масово правели жълто овче сирене в кожен мях.

"Аз имам детски спомени от преработването на млечни продукти вкъщи. В коридора имаше подобна мандричка, в коридора се избиваше млякото от овцете“, спомня си Милкана Йорданова, с. Смилян.

Смилян е едно от малкото места, където тази изчезнала традиция все още се пази. Милкана Йорданова произвежда с родопско мляко сирена по швейцарски рецепти. Но пази и родните вкусови особености, като поизченалото вече българско сирене в мях:

"Мяхът е обработена кожа на яре или на агне. Това е било един много сигурен начин за съхранение на сиренето в зимника при температура 10-12 градуса от единия до другия сезон“, казва Милкана Йорданова.

Мяхът идеално консервира сиренето и то зрее:

"През това време то е сменяло вкуса си. И вече последните мяхове, които са се отваряли, били пикантни и са конкурирали и най-пикантното френско сирене. Много наситен вкус, защото, примерно, това е правено октомври, ще го отворим юни. Така, както са го правили навремето. Тази маса се нарязва или начупва на едри парчета,  и се пресова в суха извара. Мяховото е двукомпонентно сирене“, казва още жената пред bTV.

Милкана безпогрешно разпознава истинското:

"Много възрастни хора казват - ако ти се намаже на небцето и ти хареса... то човек има и инстинкт по някакъв начин.. и се разбира, особено за бялото сирене. По-трудно се правят ментета със сирена, които зреят дълго време, които се правят от сурово мляко. Ментетата гравитират около бързите продукти, бързооборотните. Нискомаслените млека, които предимно идват от Западна Европа – преработвателите са принудени да сложат и палмови мазнини, за да стигнат някаква масленост“, заяви още Милкана Йорданова.

Сирената, направени с мляко от свободно пасящи животни по родопските ливади, се отличават с аромат на билки и неповторим вкус. Лошото е, че съвременният градски човек е отвикнал от истинската храна и трудно я разпознава.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.05.2025 г.
0
 
 
Къде толкова овце в Смилян,че да се прави овче мляко? Пък и да узрява толкова дълго?При тази реклама продуктите ви стават непродаваеми!Всеки търси бърза печалба,не спазва стандартите и слага какви ли не подобрители...А що се отнася до Франция , понеже имам впечатление, животновъдството е на светлинни години от българското и фермерските продукти са превъзходни.Продават се на фермерски пазари и в специализирани магазини за сирена. На всяко сирене пише колко месеца е узрявало,от кой регион е,какви отличия има и с какво се консумира . При всяко нарушение на качеството,ти затварят фермата и спират бизнеса ти! Никой не смее да провали столетният си семеен бизнес!Хората държат на името си и защитават марката си! Много има какво да учим още
Aнонимен
на 07.05.2025 г.
0
 
 
Преразказа е страхотен! Сирене-йок тоест няма! Сиренето и кашкавала истински ние си го вадим на вън сиреч в Европа! Тъй де за пари ,а не за трохи като начин на заплащане от страна на БГ-работодателите! Доброто се цени ,а труда да ни е без пари! Така ,че малцина познават вкуса на истинското сирене ! Другото е шменти капели и лакърдии по пейките в града! Навремето на четвъртък пазара хората продава собствено производство на сирене! Сега от сто кладенеца вода ще ти донесат да ти забранят ни сирене ни вино ни ракия да се продава домашно производство, че виж току на измишльотените им бъркалаци няма де се купуват от магазинета !Европа значи ама не съвсем Как е по Франция ,как е по Италия на пазара хората си продават производтството! Видяхме го с очи и спари си купихме да опитаме! Та така 0,63лв изкупуваме млякото от производителите и.... сиренето отива в Гърция ! И видетели там се опакова и си става чисто Гръцко! Та ще ядете туй що си произведете
Aнонимен
на 06.05.2025 г.
0
 
 
Ха, ха, "съвременните хора са отвикнали от истинската храна". Ами, да ядат тогава боклуците от супермаркетите и да не се чудят от що боледуват. Източните народи са казали, че "човек е това, което яде".
Aнонимен
на 06.05.2025 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
Кабинетът "Желязков"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: