ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България търси от ЕС помощ заради ковид кризата
Автор: Цвети Тончева 19:59 / 10.11.2021Коментари (5)2007
©
Българското правителство не може да се справи с ковид-кризата и е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с COVID-19 в тежко състояние. Това означава, че здравната криза у нас е в критична фаза.

Европейската комисия съобщи, че молбата за съдействие е пристигнала във вторник, като с нея България задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации.

В него София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на Европейската комисия Балаж Уйвари.

Сега Брюксел трябва да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които може временно да предостъпи на България.

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75% от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита", каза Уйвари.

По официални данни в реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19. По-рано това беше направено от Румъния и от Латвия - двете други европейски държави, където нивото на ваксинирани срещу COVID-19 е много по-ниско от средното за Европа.

Преди две седмици Румъния поиска допълнително и изпращане на медицински екипи, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние и изпрати болни в други европейски държави, които не можеха да бъдат поети от здравната система.

Медици от Полша, Дания и Молдова бяха командировани в румънските спешни отделения.

Общо 9 държави изпратиха помощ на Румъния, сред тях за първи път и Сърбия, която достави 170 кислородни концетратора и 6365 дози моноклонални антитела. От антителните коктейли за лечение на тежко болни пациенти Румъния получи количества и от Италия, Франция, Австрия, Германия и Словакия, а Полша на два пъти изпраща кислородни концентратори и респиратори. Машини за дишане бяха доставени от Дания и от Франция.

В началото на месеца Латвия получи специално оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, след като поиска от ЕС над 130 апарата за обдишване и стотици апарати за следене на жизнените показатели, съобщи агенция BNS. Страната е с едни от най-лошите показатели за смъртност и с рекорден за хода на пандемията брой хора в интензивни отделения. Болници в Рига преоборудваха коридори и гаражи за линейки в COVID-19 отделения. "В мирно време никоя държава няма капацитет да се справи с такава криза", написа здравният министър Даниелс Павлутс, благодарейки за чуждестранната помощ.

Най-голямата пратка от 80 апарата за обдишване изпрати Швеция. Латвия обмисля да поиска от ЕС и помощ от чуждестранен медицински персонал, съобщи националната телевизия. Напълно ваксинираните там са 53.6% - над два пъти повече от тези в България. Латвийската прокуратура разследва 20 лекари, заподозрени в продаване по 500 евро на фалшиви сертификати.

И в двете акции за европейска солидарност от четвъртата вълна България не се е включвала, тъй като беше една от първите силно засегнати от скока на инфекции държави в ЕС.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ЗАЩО КАУНА ИСКА ПОМОЩ ОТ ЕВРОПА?!? НАЛИ НЯМАШЕ ВИРУС,МАСТИО ШИПЧЕНСКА?!? НАЛИ *ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ СПРАВЯЛО*!!! ГАДНИ ЧЕРВЕНИ ПАЧАВРИ!!!
0
 
 
Впрочем,чували ле сте за една РС програмка,казва се *golden worm*?Скоро ще я разберете в собствения си,не задник,в РС,миризливци.
0
 
 
На вниманието на тролчетата,които ми пишат минуси: ЛАЙНАРЧЕТА МИРИЗЛИВИ ПЛАТЕНИ,утре съм на *повикване*,но може и вас да обслужа,безплатно,не като мангъреца! Защо искат СКАПАНЯЦИТЕ ПОМОЩ - нали всичко беше наред? И с вас ще се случи същото - ще умирате в лайна,скапаняци! Мислете си за това сега - после ще бъде късно! И пак питам - ЗАЩО ИСКАТЕ ПОМОЩ,НАЛИ ВСИЧКО БЕШЕ *на шеЗЗт*?!? Кажете вие,миризливи просташки тролчета,кажете!
+2
 
 
Ай стига бе...верно ли? МинистърЪТ каза, че всичко е 6!
0
 
 
Я,че то вирус в България няма!Като изключим,че може да е в главите на ония,в София,както тръбеше от връх Шипка хаскьовския каунь.Така ли беше,МИРИЗЛИВИ ТРОЛЧЕТА?!?Така ли е,лайняв бъчвов и безмъдърков мангърков?Къде е чорбата,и той да каже нещо! Сврели сте се на майките си в онази работа,мълчите,а хората умират!НАГЛЕЦА радефъ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПУБЛИЧНО ОБЕСЕН!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (870) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1424) 26%
Иван Тотев (1447) 26%
Здравко Димитров (478) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: