ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България може да остане без родна продукция през 2022 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 09.01.2022Коментари (5)3443
© БГНЕС
За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите - с между 13 и 17%. 

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза. 

Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти. 

"Шокови движения на цените не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е изцяло българска.

"Има още една седмица, докато разпродадем тази стока, после март месец идваме пак на пазара да работим“, казва той.

А до март нямало да продава, защото продукцията му свършила. Като основна причина за това посочва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, тъй като пътува до столицата от друг град. И тъй като производственият процес поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че кризата ще блокира работата и на други производители. 

Иван Кабуров държи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от друг път, тя е празна.

"Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време вече бяха един метър. В момента оранжерията е абсолютно празна, изчистена и всички сметки, които сме си направили, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция“, казва Иван.

Добавя, че производственият процес се оскъпил най-вече заради нарасналите разходи за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, докато времето не се стопли, за да лимитира разходите. Същото ще направят и колегите му. 

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Народа му е добре с тези пари. Щом не протестира и харчи ,значи има пари. В такива моменти що да пипаш ДДСта,като върху всяка стока с по висока цена ,влизат повече приходи от ДДС. Бензина скъп. Трафици. Хотелите скъпи,пълни по празници. Храната скъпа,супермаркетите фрашкани всеки ден. Е ако хората нямаха пари щяха да вдигат аларма. А те нямаха лятото. И протестираха. Сега имат и не ги бърка инфлацията. Нали така ?
-1
 
 
Сус бе! Нали чегъркането беше основната цел....какво като няма родна, ще има вносна! ЦЕЛТА оправдава средствата! Еконтовият министър ще ни внася по-евтино като приватизира основният му конкурент държавните пощи!
0
 
 
Няма страшно. Баба Курнела каза, че иска да иде родни краставици и домат. А тя каже ли нещо става. Ето видяхме как спря дигането на цените на телефоните. Е вярно не съвсем, но желанието е важно и наивността на Ганьо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: