ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България иска помощ от САЩ за закриването на Zamunda и ArenaBG
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 20.02.2021Коментари (6)17558
©
Българската прокуратура е поискала помощ от американското Министерство на правосъдието за да се справи с нелегалните торент тракери като Zamunda.net, съобщава специализираният сайт torrentfreak.com, цитиран от Webcaffe.

Страната ни през последните години засили прилагането на законите за авторското право след настояване от страна на САЩ. Сега българските власти са твърдо решени да закрият сайтове като Zamunda, zelka.org, ArenaBG и други подобни, като за това е била поискана специална подкрепа от американска страна.

Причината за това е информацията, че някои от сървърите на Zamunda.net вероятно се намират на американска територия.

Страната ни беше поставена в "черния списък" на Финансовото министерство на САЩ за наблюдение между 2013 г. и 2017 г. заради изоставащите политики по защита на авторското право.

През 2018 г. обаче България беше извадена от този списък, което говори за напредък в тази посока от страна на властите в София. Правоохранителните органи у нас активно разследват различни дела за пиратство през последните години, а прокуратурата е готова с дела срещу големите торент тракери.

Нов доклад, изпратен от българските власти до американските финансови служби тази седмица, показва, че е постигнат напредък по казуса, като от София са поискали американските власти да им помогнат с изваждането офлайн на големите български тракери.

В доклада се казва, че миналото лято Софийска областна прокуратура започна четири отделни досъдебни производства срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички сайтове са обвинени в нарушаване на авторски права.

Миналия ноември въпросът е бил обсъден на най-високо дипломатическо ниво. По време на телефонно обаждане представител на високо ниво от Държавния департамент на САЩ е информирал българския посланик в страната, че преследването на Zamunda.net и Arenabg остава ключов въпрос.

В доклада за напредъка България подчертава, че приема тези цели много сериозно. В него се споменава започналото досъдебно производство и се подчертават няколко стъпки, които са предприети до момента.

"Бяха проведени множество следствени действия - разпит на свидетели, проверки на уебсайтове, подготовка и изпращане на искания за правна помощ до компетентните органи в САЩ, Австралия, Швеция, Швейцария, Босна и Херцеговина, с искане за информация и прекратяване на достъпа за потребители до посочените сайтове", се казва в доклада.

Въпреки тези действия, Zamunda, и другите торент сайтове остават онлайн и днес. Правоприлагащите органи обаче не са се отказали.

В отделно съобщение българското правителство отбелязва, че правоприлагащите органи на САЩ също трябва да играят роля в операцията срещу торент тракерите. Очевидно Zamunda.net има сървъри, разположени в САЩ и наскоро Министерството на правосъдието на САЩ е било помолено да помогне за тяхното спиране.

Макар да е несигурно дали съдебните преследвания ще се окажат успешни, България се надява, че тези усилия ще се окажат достатъчни, за да се предпази страната от повторното ѝ попадане в черния списък.

Подобни тактики преди години предизвикаха наказателно преследване в Швеция срещу популярния торент тракет The Pirate Bay. И до ден днешен обаче сайтът е онлайн (с периодични спирания) и предоставя торенти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на paeka1234
премахни филтъра

+2
 
 
Еееее стига де. После от каде ще си тегля безплатно игри и филми. Само пари искате, ба*ти и държавата за всяко нещо трябва да си плащаш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: