ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България губи до 3 млрд. лева от младите, които не работят и не учат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 22.10.2012Коментари (6)2459
© Impact Press Group
Младите хора в България, които не работят или не се занимават с някакъв вид обучение или образование, са 24,6% от възрастовата група между 15 и 29 години. Само през миналата година страната ни е изгубила между 2,4 - 2,8 милиарда лева заради всички тези младежи. Това сочат данните от проучване на Eurofound (Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд).

Загубите за икономиката под формата на поети от бюджета плащания и помощи, както и от нереализирана продукция са около 3 - 3,5% от БВП.

Т. нар. група NEET (всички млади хора, които не правят нищо - не учат и не работят) обхваща 14 милиона души в целия ЕС и струва поне 153 млрд. евро, което прави по 3 млрд. евро седмично, или 1,2% от БВП.

От Eurofound отчитат, че различията между държавите членки са много драстични - така например в Люксембург и Холандия NEET са под 7% и загубите за тези икономики са под 1% от БВП. В България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша обаче щетите са за над 2% и достигат до 3,5%.

В България групата на младите, които не правят нищо, е особено висока като процент. Това са предимно момичета, които не се занимават активно с нещо, нямат трудов опит и макар да имат относително висока квалификация, почти са се отказали да търсят работа.

Наблюдението показва, че тези млади хора не се интересуват от политика, от социалния живот и проявяват по-ниско равнище на доверие.

Все пак изследването показва, че NEET са твърде разнородна група. Най-голяма е подгрупата на тези, които са безработни по традиционни причини. Други подгрупи в уязвимо положение включват лицата със заболявания и увреждания и младите хора, които полагат грижи за други лица. Подгрупите, които не влизат в категорията на уязвимите, включват лицата, които не търсят работа, и тези, които са ангажирани активно в други дейности като изкуство, музика и самостоятелно обучение.

Ниското равнище на образование е предпоставка да се попадне в групата NEET и обратно - висшето образование дава по-големи шансове на младите да работят. Младежите с имигрантски произход са със 70% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с лицата с местен произход. Младите хора, които страдат от някакво увреждане или имат здравословни проблеми, са с 40% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с тези в добро здраве. Решаващо влияние има и семейната среда.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на baraka
премахни филтъра

0
 
 
защо не дадат статистика и каква част от тези млади хора са от ромски произход. тогава мисля че ще ни станат по-ясни цифрите =)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: