България губи до 3 млрд. лева от младите, които не работят и не учат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
13:25 / 22.10.2012
2473
Младите хора в България, които не работят или не се занимават с някакъв вид обучение или образование, са 24,6% от възрастовата група между 15 и 29 години. Само през миналата година страната ни е изгубила между 2,4 - 2,8 милиарда лева заради всички тези младежи. Това сочат данните от проучване на Eurofound (Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд).

Загубите за икономиката под формата на поети от бюджета плащания и помощи, както и от нереализирана продукция са около 3 - 3,5% от БВП.

Т. нар. група NEET (всички млади хора, които не правят нищо - не учат и не работят) обхваща 14 милиона души в целия ЕС и струва поне 153 млрд. евро, което прави по 3 млрд. евро седмично, или 1,2% от БВП.

От Eurofound отчитат, че различията между държавите членки са много драстични - така например в Люксембург и Холандия NEET са под 7% и загубите за тези икономики са под 1% от БВП. В България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша обаче щетите са за над 2% и достигат до 3,5%.

В България групата на младите, които не правят нищо, е особено висока като процент. Това са предимно момичета, които не се занимават активно с нещо, нямат трудов опит и макар да имат относително висока квалификация, почти са се отказали да търсят работа.

Наблюдението показва, че тези млади хора не се интересуват от политика, от социалния живот и проявяват по-ниско равнище на доверие.

Все пак изследването показва, че NEET са твърде разнородна група. Най-голяма е подгрупата на тези, които са безработни по традиционни причини. Други подгрупи в уязвимо положение включват лицата със заболявания и увреждания и младите хора, които полагат грижи за други лица. Подгрупите, които не влизат в категорията на уязвимите, включват лицата, които не търсят работа, и тези, които са ангажирани активно в други дейности като изкуство, музика и самостоятелно обучение.

Ниското равнище на образование е предпоставка да се попадне в групата NEET и обратно - висшето образование дава по-големи шансове на младите да работят. Младежите с имигрантски произход са със 70% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с лицата с местен произход. Младите хора, които страдат от някакво увреждане или имат здравословни проблеми, са с 40% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с тези в добро здраве. Решаващо влияние има и семейната среда.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...
Тежко е положението за 400 болни и възрастни след потопа в Плевен...
Служители на болница във Видин са връзвали 104-годишна пациентка ...
Борисов: 30 човека от ПП искаха да узурпират цялата власт в държа...
Димитър Главчев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и М...
Галъп: 10 % е разликата между ГЕРБ - СДС и ПП/ДБ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).