ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България е на първо място по смъртност от инсулти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 29.10.2021Коментари (2)1577
©
Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

Темата коментира в “Нашият ден“ по БНР доц. Росен Калпачки, началник на Неврологичното отделение в болница “Света Анна“.

“По отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма.

Причините са комплексни. Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че ние сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията."

"При грижата за инсулта трябва известна системност, а ние, като нация и като хора, сме свикнали да има нещо, което да глътнем или да отидем и да си направим изследване и нещата да са под контрол.

Преди средствата трябва едно по-системно внимание върху нашето здраве. Това, което предпазва най-вече от инсулт, е доброто кръвно налягане, то трябва да се мери системно. Ако се предпише лечение, трябва да се взима редовно.

Със сигурност българското население още не е запознато с ранните симптоми. Но и не сме свикнали да поемаме лична отговорност за здравето си. Покрай епидемията от коронавирус това става много ясно.

Мозъчен инсулт означава мозъчна смърт, умиране на част от нашия мозък. Всеки мозъчен инсулт причинява смърт на една част от мозъка и това трябва да е абсолютно ясно. Кръвообращението към мозъка спира, запушват се някои от кръвоносните съдове или пък разкъсване на кръвоносен съд, мозъчен кръвоизлив, вследствие, на което част от мозъка умира.

Първите два-три до четири часа може да се приложи лечение, което почти да минимализира последиците от мозъчната смърт или даже напълно да излекува човека. Изключително зависими сме от времето."

"Белезите са три: внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас, внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка и внезапно нарушение на говора.

Обикновено хора, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Това, което трябва да направят близките при съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа.

Всяка болница, в която бъде заведен, дори на най-подготвената, трябва от половин до един час време, за да може да организира лечението. Реално хората разполагат с около три часа."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Чакай, бе!Какви инсулти, нали всичко е Ковид???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: