ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите искат 1500 лв. заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:49 / 02.05.2015Коментари (7)3904
©
Българите искат да работят за 1500 лв. заплата или почти двойно повече в сравнение със средното възнаграждение в страната. Това показват проучвания на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Това е възнаграждението, което повечето работещи искат да получават", обясни председателят на института и бивш социален министър Иван Нейков. В края на миналата година средната заплата в страната е била 828 лв. В столицата възнаграждението е било най-голямо - 1098 лв, а във Видин най-малко - 568 лв. Най-високоплатени остават ИТ специалистите, които през 2014 г. са получавали средно 1796 лв. следвани от заетите в сектор "Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия" - 1607 лв. и "Финансови и застрахователни дейности" - 1597 лв.

В същото време данни на КНСБ показват, че 10% от нашенците работят за минимално възнаграждение.

От бизнеса пък твърдят, че не могат да намерят подготвени кадри. Според Нейков проблемът с ниското заплащане и неквалифицираните служители може да се реши само в повишаване на знанията на работниците. Нейков е категоричен, че от 3 млн. работещи българи 2,5 млн. трябва да преминат през курсове за повишаване на квалификацията. Малка част от фирми обаче осигуряват курсове за опресняване на знанията на служителите си.

"Започват да мислят за внос на работна сила, а това ще създаде много сериозен проблем", заяви бившият социален министър. В момента фирмите могат да наемат висококвалифицирани служители от държави извън ЕС чрез

специален документ, наречен синя карта.

Издаването на документа обаче отнема между 6 и 9 месеца. Заради тежката бюрокрация годишно у нас се издават около 20 сини карти на специалисти от трети страни. Най-голям интерес към наемането на служители със сини карти има в ИТ сектора. В началото на годината от бранша поискаха облекчаване на процедурата и съкращаване на сроковете до един месец.

Всеки трети българин работи на Деня на труда - 1 май, въпреки че е официален почивен ден. Резултатите са от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изготвено за Нова телевизия. Във всяка десета фирма на работа ще са половината служители. Две са основните причини хората да работят на празника. Първата е по-високата надница, а втората е дежурството - хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Сред трудещите се в Деня на труда най-много са служителите в сферата на услугите и търговията, следва туризмът, производството, транспорта и здравеопазването.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Кметът
премахни филтъра

+2
 
 
Всеки е свободен да замине за която си пожелае европейска страна. От 1.1.2014 е отворен трудовият пазар на ЕС и всеки българин има право да работи на трудов договор, да ползва социалната и здравноосигурителна система на съответната страна. Обаче българската държава трябва да защити най-бедните, които физически са възпрепятствани да потърсят по-добра реализация - грижат се за болни роднини или самите те са такива. Всичко останало е пазарна икономика - работодателят ще плаща минимумът, за който може да намери човек за съответната работа. А когато всички заминат, заплатите ще се вдигнат, защото пускаш обява за работа и няма желаещи. Тогава си принуден да вдигнеш възнаграждението, но за сметка на това съкращаваш до минимум броя на служителите. Докато не заработи икономиката - да произвежда добавена стойност, ще си местиш парите от единия джоб в другия - повече няма да станат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: