ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българин ръководи екип от учени с революционни открития за коронавируса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 30.09.2020Коментари (0)3922
©
Български професор е в основата на откритие, което ще защитава хората от коронавирус, но и ще лекува вече заразени пациенти. Проф. Димитър Димитров е ръководител на екип от учени в Центъра за терапевтични антитела към Университета на Питсбърг. В интервю за "Телеграф“ професорът разказа как са стигнали до изолирането на молекула и откриването на точното антитяло, което бори COVID-19.

- Проф. Димитров, разкажете ни за себе си. Къде и какво сте учил, кога напуснахте България и какъв път извървяхте до тук?

- В 10-ти клас спечелих национална олимпиада по химия и благодарение на това ме приеха във Факултета по химия към Софийския Университет без изпити. Там защитих докторската си дисертация в Катедрата по физикохимия под ръководството на проф. Иван Иванов, след което започнах работа като учен в Института по биофизика при Българската академия на науките. В този период оглавявах група учени, работещи над биологични мембрани и тяхното сливане, както и разработването на нови биофизични методи, за да се подобри производството на моноклонални антитела от хибридоми. След като защитих и докторската си дисертация, вече като Доктор на науките в сферата на биологията, бях избран за Старши изследовател първа степен. Прекарах 2 години в САЩ като гостуващ професор в Карнеги-Мелон Университет, върнах се в България, след което пак отидох в Щатите, но като гостуващ учен, а в последствие старши изследовател в Националните институти по здраве (NIH).

- Какво работехте там?

- Там работех над ХИВ, нововъзникващи вируси и рак, като най-вече разработването на терапевтични средства, базирани на моноклонални антитела, но също изследване механизмите на проникване на вируси в клетки и как те причиняват болест, както и разработване на ваксини. Преди 3 години основах Център за терапевтични антитела (CAT) в Университета на Питсбърг към Отдела по Инфекциозни болести, където съм професор по медицина. Миналата година с проф. Джон Мелърс, който оглавява Отдела по Инфекциозни болести основахме нова компания – Абаунд Био (Abound Bio) с основната цел да разработим терапевтични антитела срещу рак и вируси, особено нововъзникващи.

- Кога за последно си бяхте в България?

- Миналият ноември, за да посетя майка си, което правя възможно най-често.

- Каква е Вашата работа в медицинския факултет на Университета в Питсбърг?

- Аз съм директор на Центъра за Терапевтични Антитела (CAT), ръководя екип от учени и основно правя проучвания за антитела и употребата им като терапевтични средства за рак и вируси.

- Вие знаете за съществуването на вируси, за които обикновените хора дори не подозират. Такива, които са в животните, но могат да преминат и върху хората. Има ли в момента други, които в бъдеще могат потенциално да предизвикат нова пандемия?

- Да, особено тези в прилепите. Работим над тях и вече имаме обещаващи първоначални резултати.

- В момента обаче фокусът и усилията на работата Ви са върху COVID-19. Всъщност само за седмица Вие и ръководеният от Вас екип успявате да изолирате антитяло, което може да блокира коронавируса и дори получавате патент. Това се случва още през февруари, как се развиха нещата след това?

- Да, изолирахме първите антитела в началото на февруари. Започнахме да характеризираме тези антитела, които се свързват много силно с вируса, имат добри биофизични свойства за тяхното произвеждане и са безопасни, т.е не се свързват с човешки протеини, а само с вируса. Избрахме най-добрите антитела и на 12-ти март подадохме документи за патент. Нашите сътрудници, с които сме работили и преди над други вируси, измериха ефикасноста с експерименти с жив вирус ин витро, а след като се убедихме в силата им, бяха тествани на животни. Работата с жив инфекциозен вирус може да се извършва само в специални лаборатории с така наречената Биобезопасност – Ниво 3. Отне известно време да се характеризират двете най-добри антитела – аб1 и аб8, в три различни животински модела. Други сътрудници пък използваха сложни методи от електронната микроскопия за да разберат точно как антителата се свързват с вируса и го неутрализират. Предадохме резултатите от нашия труд през май. Рецензентите бяха много взискателни и държаха на още много допълнителни експерименти, така че отне още няколко месеца да се направят. Това обаче се оказа добре, защото статията ни за аб8 е изключително обстойна – може би повече от всичко публикувано до този момент, което характеризира антитяло, особено такова против SARS-Cov-2.

- Правилно ли разбирам, че от голямата молекула на антитялото, е трябвало да откриете и изолирате една много малка част, която се свързва специфично със самия вирус, като по този начин му пречи да ни разболее?

- Да, това е важно, защото малкият размер на молекулата води до по-добро проникване в тъканта, където вирусът се възпроизвежда и може да направи възможно приемането на лекарството чрез инхалация.

- Това означава, че сте открили начин за защита от COVID-19? - Да, но не само за защита, а и за терапия на вече заразен човек. - Значи молекулата може да бъде използвана и за лечение?

- Точно така и това е огромното предимство пред ваксина.

- Как обаче тази молекула влиза в човешкия организъм? Чрез инжектиране или по друг начин?

- Приема се чрез интравенозна инжекция, но работим над това да бъде възможно и само чрез инхалация, което би било много по-лесно и всеки би могъл да го прави вкъщи. Ваксината не може да се използва за терапия на вече заразен човек – тя кара имунната ни система да произвежда антитела което трае няколко седмици. Докато нашето антитяло се произвежда като всяко друго лекарство и се прилага така, че работи и за хора с по-слаба имунна система, включително възрастни хора. Както знаете, ваксина може да бъде само 50% ефективна и пак да бъде одобрена.

- А колко дълъг ще е ефектът на защита?

- Може да стига до 6 месеца.

- За COVID-19 обаче вече знаем, че има много мутации. При всички тях ли е ефективна терапията с антитела?

- Нашето антитяло е ефективно срещу всички мутации, намерени досега при хората. Свързва се с тях много силно и причината за това е, че имитира рецептора ACE2 – ако вирусът мутира и избяга от нашето антитяло, въпросният вирус ще се свързва по-слабо с ACE2 и може да не зарази клетките.

- Очаквате ли скоро да започнат клинични изпитвания с хора?

- След няколко месеца.

- Според Вас кога реалистично можем да очакваме ваксина или лекарство срещу коронавируса?

- Тази година.

- А когато това се случи ще може ли човечеството да унищожи COVID-19?

- Трудно е да се предскаже. В момента има още 4 други коронавируса, които могат да заразят хора и причиняват обикновена настинка, т.е много ниска смъртност, ако има такава изобщо. Те не са изчезнали. Другите два коронавируса – SARS-CoV и MERS-CoV причиняват сравнително висока смъртност – около 10% и 34%, което също може да е една причина SARS-CoV да е изчезнал, а MERS-CoV продължава да предизвиква огнища, но много ограничени. SARS-CoV-2 (1-3%) е между тези два коронавируса и останалите четири що се отнася до степента на смъртност и е силно ефективен в разпространението между хората. Имайки предвид това, аз се надявам да бъде заличен ако се разработи силно ефективна ваксина и с помоща на терапевтични антитела, но шансовете засега са ниски. Разбира се, в момента няма ваксина за нито един коронавирус, но има за грип, а той все още заразява хората.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: