ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Богдан Милчев и Надежда Дойчева: Налице са организационни, структурни и корупционни проблеми
Автор: Йоланда Пелова 14:52 / 10.05.2023Коментари (0)1392
© Фокус
Интервю с инж. Богдан Милчев – бивш шеф на КАТ-София и председател на Института за пътна безопасност, Надежда Дойчева – администратор на едни от най-посещаваните и големи Фейсбук групи "Катастрофи в София“ и "Забелязано в София“ в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Държавата беше разтресена от поредната ужасяваща катастрофа в столицата. Младеж с изключително малко опит в шофирането прегази други двама младежи. Случаят е поредният, който предизвика шум в държавата, а двама души си отидоха без време.

Държава, мерки, критики, но докога и какво трябва да се направи? Подобни катастрофи не са прецедент в нашето ежедневие, те са ежедневие. Какво се случва?

Представям ви моите гости в студиото днес: инж. Богдан Милчев – бивш шеф на КАТ-София и председател на Института за пътна безопасност, Надежда Дойчева – администратор на едни от най-посещаваните и големи Фейсбук групи "Катастрофи в София“ и "Забелязано в София“. Здравейте.


Богдан Милчев: Здравейте.

Надежда Дойчева: Здравейте.

Инж. Милчев, днес след поредната тежка катастрофа вие от Института за пътна безопасност излязохте със своя становище, като обръщате особено внимание на политическата корупция, лобистките дейности в България и липсата на закон за лобизма в България, което е предпоставка за създаване на т.нар. "пътни експерти“, които участват в политическата корупция. За какво най-вече алармирате вие днес?



Богдан Милчев: Всеки път ние сме свидетели на едно и също действие от страна на трите национални телевизии. А не е тайна за никой в тази държава, че националните телевизии и техните продуценти се съобразяват с правителството, което и да е то. Просто това е национална политика на медиите и на националните медии. И какво се случва? Това, което се случва и със случая на Милен Цветков, и със Семерджиев.

И сега ние наблюдаваме едно и също нещо: държавата при такъв инцидент, държавата в лицето на Министерство на вътрешните работи, Регионалното развитие, общината в лицето на кмета, Министерството на транспорта и Държавна агенция за безопасност на движение по пътищата, защото когато говорим за държавата, държавата си има имена, на тези институции стоят лица.

Не можем да говорим "държавата е лоша“ – не, тези хора са лоши, които управляват тези институции, те ги няма. Кого ни пускат напред? По едната телевизия пускат брата на главния секретар на МРВ, по другата телевизия пускат сина на същия главен секретар на МВР, а по третата национална телевизия ни пускат експерта Диана Русинова, която избълва, че имало 300 м спирачен път. Представяте ли си какво е 300 м спирачен път?

Аз си представям.

Богдан Милчев: Самолетите нямат такъв спирачен път. И това са хората, които ни облъчват от сутрин довечера и ни обясняват как държавата е виновна, без да казват кой е държавата, кой е виновен и с какво е виновна държавата.

И аз ще ви кажа: държавата в лицето на министрите използват тези глашатаи, за да могат да отклоняват и насочат общественото мнение, за да се сключват обществени поръчки за безброй знаци, безумни знаци, мантинели, маркировки за стотици милиони левове, да се обслужват конкретни фирми, които стоят за целия този процес.

И по този начин, лобирайки през телевизора, загрижени уж за пътната безопасност, използвайки информационния повод, че е едно семейство отново е почернено или няколко семейства са почернени, и ние в момента си прокарваме корпоративните интереси на гърба на кръвта на нашите хора, на нашите братя и сестри, и всеки един от нас.

И тука големият въпрос е Гълъб Донев, премиерът, защото той е днеска премиерът, който когато стана премиер каза: "Сърцето ми се къса когато стане катастрофа“, къде сте, г-н Донев, днес, къде са вашите министри днес? Няма и няма да ги има.

Г-н Милчев, преди време, наскоро се случи това, мисля че ви отказаха дори публичност на дейността за управлението на българските пътища.

Богдан Милчев: Ама разбира се. Вижте, в момента, в който ние изнесем информация с факти, ние не говорим общи приказки, срещу действията на конкретните служебни министри, техните пиари на това служебно правителство се грижат национални медии и сайтове, зависими от правителството, да не публикуват и да не ни дават думата.

Това нещо по времето на Борисов го нямаше. Аз съм критикувал много смело от националния ефир през седмица правителството на Борисов, и никой не ни е спирал. В момента, в който ние изнесохме конкретна информация за корупционно поведение в българското президентство, прикриващо сигнал за корупция, подаден от строителна фирма, за заместник-министър, това беше на 16 октомври 2022 година, аз и Институтът за пътна безопасност сме спрени от ефир.

Защо? Защото казваме истината. Нищо, че преди няколко седмици бяхме в ДАНС, и ДАНС разследва този случай, и има такъв случай. Ние не сме излъгали, с имена сме говорили. И затова е време всички ние да се противопоставим на политическата корупция, която в България се прикрива зад лобисти,  но няма закон за лобизъм, и когато няма закон за лобизъм, тогава ние го превръщаме точно в едно абсолютно безнаказано действие да лобираш за конкретни фирми през пътната безопасност.

Надя, вие както казах администрирате едни от най-големите групи. Вчера публикациите бяха многобройни, коментарите – също. Вашия коментар по темата за поредния трагичен случай, поредната катастрофа?

Надежда Дойчева: Моят коментар е на първо време всички мислеха, че въпросният шофьор, който е извършил това престъпление – убийството е престъпление, не е инцидент, не е трагедия, това е престъпление, е на 18 години, не е употребявал наркотици и алкохол. Всички казваха: "Подкупили са веднага, нали, ето момчето е дал кръвна проба“.

Свидетели казваха, имаше информация, че е бил неадекватен.

Надежда Дойчева: Че е бил неадекватен. Нека да си обясним, че наистина по време на шок, когато е човешкото тяло от адреналина и от всичко може да изглежда, нали, действията му и всичко, което прави, неадекватно. Но има друг момент: това е 18-годишен водач, който има шофьорска книжка за управление на автомобил от два месеца и половина, доколкото, няма и три месеца, отнема два човешки живота. Той блъска четири човека всъщност.

Да, двама други са ранени.

Надежда Дойчева: Те са в болница, и доколкото знам, са с доста тежки травми. Надявам се нали да се възстановят и да няма трагичен край там. Удря няколко автомобила.  Причината за да спре, не е спирачният път, който се цитира, че бил 300 м. В книгите може да е 600 м при 120 км скорост на един автомобил.

Да, инж. Богдан Милчев цитира г-жа Диана Русинова.

Надежда Дойчева: Но спирачен път няма. Аз съм говорила лично с полицаите, които са се отзовали на четвъртата минута.

Тогава какво ни говорят, какво ни обясняват?

Надежда Дойчева: Нямам идея. Но за да спре колата, тя челно се удря в стълб на бул. "Сливница“. Тя не спира, защото той е натиснал спирачките, тя спира, защото се удря челно, тялото на момчето, което е било върху колата, изхвърча но още 20 м напред, и от удара той се завърта и удря още едно такси по пътя си реално. Това е неадекватност, това е неумение.

Богдан Милчев: Изключително погрешно е, изключително погрешно е да се използват медиите, включително и Радио "Фокус“ в случая, всеки да се прави на разследващ полицай. Всеки видял, казал, обърнал, не обърнал, така бил – има разследване, наказателно разследване. То ще утанови какво се е случило.

Така е, ние просто коментираме…

Богдан Милчев: Но ама какво ни интересува мен, вас, какво е станало? Фактът, резултатът от това, което е станало, е, че това са поредните млади хора, които си отиват на пътя. И следващият: ние играем руска рулетка в момента по нашите пътища. И защо се случват толкова много катастрофи, по този начин се случват нещата? Тука е въпросът, къде е проблема. Защото този човек, който го крият обаче. Вижте когато стана случаят с Милен Цветков, на втория час знаехме имената.

Вчера доста се забавиха, инициалите дори. С часове не ги знаехме.

Богдан Милчев: Ама още не се знае кой е.

Надежда Дойчева: Знае се от вчера от 21.00 и малко.

Имаме инициали, да.

Богдан Милчев: Инициалите ги знаете, но не знаете кой е.

Надежда Дойчева: Не, знаем ги.

Богдан Милчев: Знаете имена, знаете какъв?         

Надежда Дойчева: Да.

Богдан Милчев: Добре. Защото в публичното пространство има пълно замъгляване. Кажете ги тогава, щом ги знаете.

Надежда Дойчева: Адриан Антонов се казва.

Точно така, да.

Надежда Дойчева: Мисля, че няма навършени 19 години. По принцип, доколкото разбрах, майка му била починала наскоро, живее с баща си. Колата му е някакъв вид като подарък след взимането на шофьорската книжка, и повече като информация не дават, нали, което е чак толкова обстойно. Но 21.15 часа, ако не се лъжа, вчера излезе публикация кой е.

Родителите вече говориха в една от медиите. Къде е проблема, както вие казахте? Инж. Милчев, в първата част на нашия разговор вие казахте: не се търси съществото на проблема. Когато избухне някаква такава катастрофа, някакъв такъв инцидент, всички са активизират, започват да коментират. Но защо се получава така? Във времето вие сте организирали различни събития, свързани с действия срещу войната по пътищата. Какво липсва според вас, в закона ли е проблемът, къде е проблемът?

Богдан Милчев: Вижте, ние сме идентифицирали три основни проблема. Ако променим един от тях, няма да получим положителен резултат, трябва и трите.

Кажете ги тези проблеми.

Богдан Милчев: Налице са организационни проблеми, налице са структурни проблеми и налице са корупционни проблеми, имаме корупция. Ако ние не променим организацията си на работа, ако не променим структурите си на управление и не спрем корупцията в пътната безопасност, ние винаги ще мине не мине, когато телевизиите решат, че трябва да дадат гласност, защото всеки ден има подобни, всеки ден, просто на телевизиите и продуцентите някои им се спуска отгоре дневния ред, кое е важно за обществото и кое не е, не е обществото, което определя дневния ред, защото ние нямаме общество.

Тука ключов е моментът, че вие няма да чуете по националните телевизии някой да говори за корупция в прав текст с имена, и да каже: "Имаме тежък проблем, свързан с корупцията“. Аз неслучайно започнах нашия разговор с това, че на главния секретар брат му и сина му ходят по телевизиите и ни обясняват как МВР не е виновно, и как трябва да правим полигони, как трябвало нов Закон за движение по пътищата.

Какъв нов закон говорите, като МВР са внесли преди една седмица в Министерски съвет за обществено обсъждане над 100 промени в Закона за движение по пътищата? И знаете ли, МВР не са ги съгласували тези промени с Държавната агенция за безопасност, която трябва да координира и да се гласува тези неща, и това отговорно го заявявам. Какъв закон, какви 5 лева?

Всеки си прави импровизация, отнемат общественото внимание с някакви палиативни мерки, за да могат да крадат. Истината е, че те единственото нещо, което ги интересува, са обществените поръчки, използват тези глашатаи по сутрешните блокове, за които споменах преди малко, да ни отклоняват вниманието.

Полигоните – ама полигонът какво ще ги научи тия шофьори? Малко по-добре да паркират. Стига глупости. Не че не трябва да има полигони или трябва, нашият глобален проблем е свързан със системата за управление на риска, неразбирането и невъзможността на тези, които управляват в момента, да допуснат компетентни хора, защото тогава корупцията ще бъде ограничена и спряна.

Надя, имате ли какво да кажете?

Надежда Дойчева: Имам, да допълня към него това, че съм почти на същото мнение: структурно организационно корупционно, което казва, е факт. И много хора го виждат, много хора са свикнали с това нещо и ми изнася по втория начин да им се случват нещата. Семерджиев е един от тях.

Богдан Милчев: Ама разбира се.

Надежда Дойчева: И е допуснато на ниво точно там: КАТ. Точно там е допуснато.

Богдан Милчев: Семерджиеви, аз така им казвам: Семерджиеви, те са навсякъде. Ние поискахме от Демерджиев да ни предостави информация по градове колко са Семерджиевите, т.е. системните нарушители. МВР не ги води и не могат да ни предоставят така информация. Как ще въздействаме на системните нарушители, когато МВР не ги знае кои са.

Надежда Дойчева: Точно това щях да кажа и аз.

Богдан Милчев: А в същото време МВР за един месец са посетили и профилактирали на 5000 души за изборите предизборно.

Получаваме статистика всеки ден от МВР.

Богдан Милчев: Значи те водят статистика колко са глобили. Това е безсилието на държавните институции да се опитват да въздействат върху нарушителите чрез глоби, т.е. те имат видно тежки организационни проблеми, ето, говоря, че не знаят това, не знаят онова, а в същото време искат да ги решават организационните си проблеми с правни инструменти, чрез промяна на закона.

Не може законът да им оправи лошата организация на работа. Законът не може да им спре корупцията, защото корупцията е създадена от тази организация на работа: така е организирана работата и в МВР, и в Министерство на транспорта, и в Регионалното развитие, че те функционират като добре смазана корупционна машина. И за да не се налага те да се обясняват пред медиите и пред журналистите, пускат напред след всяка катастрофа глашатаите. Техните глашатаи.

Ние днеска предоставихме становище, всеки може да го види на нашия сайт, може да го види по медиите, в което даваме конкретни факти как тези глашатаи участват в обществените поръчки, с имената си, с неправителствените си организации, как въздейства върху тези процеси. Как е възможно тези хора и този Министерски съвет да застанат пред хората и да им говорят? Те нямат ли деца аз не мога да разбера, те не мислят ли, че техните деца също ходят по тези пътища, те нямат сърце тези хора.

Надежда Дойчева: Това се питам и аз: как спят спокойно, как си лягат, как изобщо си мислят, че техните сейфнати ли са, толкова ли се защитени, толкова ли са се запазили някъде и не дишат нашия въздух, и не ходят по нашите улици, и пътища, и булеварди, и тротоари каквото и да е, че чак недоумяваме.

И ние си го говорим помежду ни: тези хора защо наистина ги няма, защо нищо не правят във връзка с това тези джигити, тези Семерджиеви, Любенови, Кристиян Николовци просто да бъдат спрени? Ние не искаме да ги няма, те винаги ще ги има, както вирусите: винаги ги е имало, има ги и ще ги има, същото и с джигитите…

Богдан Милчев: Но да бъдат управлявани и въздействат.

Надежда Дойчева: … но да не бъдат контролирани, да бъдат наказани, да си поемат отговорността. Не майка му платила, защото била много важна там по винпромите, нали, и девет години му дават на първа инстанция, той сега обжалва. Ако Кристиян Николов беше ефективно осъден, това няма да спра да го говоря никога, следващите щяха да си помислят дали да са като Кристиян Николов, но той дори още не е, това са три години.

Милен Цветков три години го няма. И? Кристианчо си ходи на сватби, Кристиянчо все е болен от COVID, отлагат дела, Кристианчо е взимал паста наркотична, която да му успокои нервите – на 19 години какви нерви имат тези хора? Този шофьорът сега ще излезе сигурно, 18-годишният,  и той че имал някакви нали нервни сривове, адреналинови промоции, нали, но не е употребил наркотици.

Адвокатът му днес сутринта каза, че не помнил нищо.

Надежда Дойчева: А, не помнел, ама го заслепявали отсреща с фаровете, да, затова не е видял хората и ги е ударил. Да, четох го и аз това становище. Интересно е.  

Днес Столичният общински съвет заяви, че ще свика извънредно заседание, МВР по отношение на контрола, реда, пътя така в столицата, да се удвои живата сила и патрулните екипи на МВР в София. Според вас това каква мярка е?

Богдан Милчев: Това е поредната перверзия. Защото г-жа Йорданка Фандъкова заедно с Мая Манолова 2019 година лично аз им проведох диспут на тема "Пътна безопасност“ в Интер Експо Център, и г-жа Фандъкова пое ангажименти, които не спази нито един. Сега когато наближавате избори са ни пуснали един общински съветник, Георги Георгиев се казва, който говори някакви фантасмагории, абсолютно нереални неща.

И накрая решили да претоплят манджата на няколко кметове на ГЕРБ, да внесат в Народното събрание през народни представители промяна на закона общините да станат катаджии. Поредна глупост и щуротия. Те искат и смятат, че проблемът им е в контрола. Аз ще ви дам една конкретна статистика:  2020 година катастрофите с водачи, употребили наркотици, са 140, 2022 година те стават 280. Какво се случва между двете? МВР засилва драконовски контрола, след случва Семерджиев обявяват война на войната на джигитите, на наркоманите…

И резултатът?

Богдан Милчев: Всеки ден дават колко много контрол, и хващат ги, и те все повече катастрофират. Сбъркан им е моделът и системата. Ние, от Института за пътна безопасност, имаме решение: създали сме пътна карта за развитието на пътната безопасност, чрез която поемаме ангажимент през цялото общество, че още първата година ще ограничим жертвите между 50-100 човека на годишна база по-малко, не че няма да има такива случаи, просто ще покажем, че рискът се управлява. Тези хора, които ни управляват в момента, никой не застава с лицето си, с идеите си, че той ще оправи нещата. Няма такъв случай.

Надежда, финални думи.

Надежда Дойчева: Финални думи. Аз искам само да кажа да не се качват в колите да карат, употребили алкохол и наркотици. Единствено това ми е молбата. Просто взел е превес, като някаква чума е, просто да спрат.


Още по темата: общо новини по темата: 64
17.09.2023 »
01.09.2023 »
30.08.2023 »
29.08.2023 »
04.06.2023 »
31.05.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: