ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесдама: Възможно е "храната на боговете" отново да се превърне в луксозна стока
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 28.03.2024Коментари (0)11846
©
Повишаващата се цена на какаото на световните борси се дължи най-вече на климатичните промени, но също така и на нуждата. Вероятно ще видим и нов пробив на цената на световните борси. Тези скокове на суровината обаче не се отразяват за сега върху цената на малките занаятчийски шоклатиерни, нито на големите, масови производители, защото се оптимизират разходи. Но е напълно възможно в бъдеще шоколадът отново да се превърне в луксозна стока, какъвто е бил в миналото. Това каза Станимира Георгиева, основател на "Шоколадова къща Станимира" пред Bloomberg.

Фючърсите на какаото на Нюйоркската стокова борса с доставка през май за кратко надвишиха 10 000 долара за тон. След това цената отстъпи и сега е на нива около 9800 - 9850 долара за тон.  

"Потребителското поведение не се променя драстично с това, че цената се е повишила към краен клиент. Хората искат да купят качествен продукт, независимо от повишената цена, както в сладкарницата, така и на щанда с шоколад в магазина".

Въпреки скока на цената на какаото и какаовите продукти, социалният предприемач заяви, че цените в малките занаятчийски шоколатиерни, като "Шоколадова къща Станимира" засега не се променят, защото "малкият занаятчийски производител може да задържи цената си като оптимизира други разходи" като такива за опаковки, за труд и др. Не на последно мясото идват и "иновативните методи, като например да не се продава на килограм или на грам, а да се залага на качеството на изделието, което има и артистичен елемент".

"Ние задържаме цената, въпреки че от началото на годината няколко пъти се повиши цената. Наблягаме на това, че нашите клиенти получват добавена стойност и на нашата мисия от това, че изделията се изработват от хора от уязвими групи. Оптимизираме и разходите - от опаковки до транспорт". 

При по-големите производители, които предлагат по-масови изделия, виждаме различни иновативни методи, някои успешни, други не толкова, каза още Станимира Георгиева.

Такива методи са намаляване на грамажите на шоколадови десерти, вместо увеличаване на цените, както и запасяване с количества суровина на по-ниска цена - какао и какаови продукти, както и оптимизиране на разходите - роботизация и оптимизация на производствения процес с използване на по-малко работна ръка (по-малко хора - голяма производителност).

От голямо значение във веригата производител - пазар е отношението и мнението на крайния потребител, а то се променя все повече и вече се поставят въпроси дали не искаме да намалим какаото и захарта в хранителния си режим. Така Георгиева насочи разговора към променящите се потребителски нагласи и поведение.

Георгиева изтъкна, че няма нищо толкова шокиращо в перспективата шоколадът да се превръща в новата луксозна стока и е напълно възможно да видим нови пробиви в цената на световната борса. В миналото шоколадът е бил наричан "храна на боговете".

"Той идва в Европа преди по-малко от 200 години и десетилетия се е ползвал само като напитка във френския императорски двор и масово се използва едва от около 100 години. Той може да бъде считан за луксозна стока и заради многото ползи за нашето здраве. Занаятчиите шоколатиери ще станат бижутери".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: