ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бабини трикове: Ако имате кокошки, пръскайте ги с ракия, мастика или дезодорант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 10.06.2023Коментари (5)32761
©
Много често, когато купуваме кокошки с различен цвят, в стадото настава истински ад. Птиците започват да се кълват, като обикновено тези с преобладаващата окраска тормозят другите, които са малцинство.

В тази ситуация стопанинът трябва да се намеси, за да се върне спокойствието в стадото. Иначе има опасност някои от птиците да загинат.

Бабите ни имат лек за такава ситуация. Смята се, че ако напръскате кокошките с ракия, мастика или дезодорант и по тъмно ги вкарате да пренощуват заедно, мирът отново ще се възцари още на следващия ден. Това е така, защото птиците ще миришат еднакво и ще свикнат да приемат като част от семейството посестримите, които досега са ги дразнили с различното си на цвят оперение.

Този трик обаче не всякога работи. Но има и други начини да се справите с канибализма сред птиците. А най-важното е изобщо да не го допускате.

Стрес

Канибализмът обикновено се появява сред птици, които са стресирани. Стресираната кокошка започва да кълве посестримите си по перата, гребена или краката. Кръвта на раните настървява и останалите пернати и канибализмът бързо се разпространява сред цялото стадо. Ако бързо вземете мерки, проблемът може да бъде поставен под контрол. Но ако това не стане, можете да загубите част от пернатите. Защото след като веднъж се установи, този навик трудно може да се изтръгне.

Но нека първо да видим какви са причините, които водят до канибализма. Както посочихме по-горе, една от тях може да бъде смесването на птици с различни окраски. Тези, които имат превес, обикновено започват да тормозят малцинството, възприемайки ги като чужди. Канибализъм се получава и когато разширявате стадото с нови попълнения. Старите кокошки се настървяват срещу новите и започват да ги нападат. Затова е добра идея да купувате кокошки с един и същи цвят. Както и когато добавяте нови птици към стадото, новите да бъдат еднакъв брой със старите. Понякога причина за кълването е чисто и просто любопитство. Смята се, че именно заради любопитство старите кокошки кълват краката на новите попълнения в стадото.

Фактори

Но има и външни фактори, които стресират кокошките и те започват да се кълват. Птиците се стресират, когато в кокошарника е претъпкано. Те не понасят и жегата. В горещите дни канибализмът се засилва. Пернатите се стресират и от твърде ярко изкуствено осветление. Избягвайте да използвате крушки с бяла светлина с мощност над 40 вата. Ако птиците са на възраст 12 седмици и повече, използвайте крушки от 15 или 25 вата. Освен това не е добре да се използва изкуствена светлина за повече от 16 часа на ден. Постоянното осветление е стресиращо за птиците.

Пернатите се кълват и когато нямат достатъчно храна или вода. Те са постоянно гладни и започват да нападат посестримите си. Небалансираната диета също може да стане причина за канибализъм. Липсата на достатъчно протеини и други хранителни вещества карат кокошките да кълват перата си.

Липсата на достатъчно място за гнездене също може да стане причина за канибализъм. Добре е да има поне едно гнездо на всеки 5 кокошки. Избягвайте да поставяте ярко осветление над местата за гнездене.

Пролапс

Понякога канибализъм се появява, когато се получи пролапс на матката. Това става при много млади или тлъсти птици. Пролапсът настъпва, когато матката се разтяга и отнема повече време, за да се върне правилно в телесната кухина след снасянето на яйцето. Това се случва, когато кокошката е твърде млада – на възраст под 20 седмици, или когато е твърде тлъста. Когато матката е на показ за определено време, другите птици започват да я кълват заради любопитство. Следва кървене, което настървява останалите в стадото и се стига до канибализъм.

Продават се специални очила

Ето някои мерки, които да предприемем, за да избегнем канибализма в стадото. Добра идея е да пускате птиците из двора. Така те ще са заети да кълват растения, земята или насекоми, вместо да се кълват една друга.

Всеки ден давайте добро количество зеленина – детелина или някакви плевели. Това увеличава фибрите в диетата на птиците и така те се чувстват заситени.

Срещу канибализма сред кокошките се продават и специални очила, които се закрепват на клюна. Използвайте ги при агресивните птици.

На двора си можете да поставите някакви лъскави предмети, които да отвличат вниманието на кокошките. Провисете лъскави консервни кутии на нивото на очите, това ще им служи за играчка, пише "Телеграф".

В краен случай отрежете част от клюна на най-агресивните птици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.06.2023 г.
0
 
 
Това са глупости - кокошките нямат обоняние, следователно няма как да усетят, че миришат еднакво!
Aнонимен
на 12.06.2023 г.
0
 
 
Ако хвана бабата да дава ракията и мастиката по кокошките ще яде тоягата.
Aнонимен
на 12.06.2023 г.
0
 
 
Еее,чак пък очила, че то и специални!?!?
Aнонимен
на 12.06.2023 г.
0
 
 
Ако имат агресивно пиянство ще стане масов бой .
Aнонимен
на 11.06.2023 г.
0
 
 
В краен случай в тенджерата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: