ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БСП към управляващите: Спрете приватизацията на общинското здравеопазване!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:56 / 01.02.2021Коментари (0)1393
©
Общинските съветници от "Коалиция БСП за България“ в Раднево се обявиха категорично против приватизацията на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков". В своя позиция те обявиха, че са в последователни в защитата на общинската болница в града през годините и безусловно се противопоставиха на намерението на управляващите от ГЕРБ да я "подарят“.

За първи път в практиката у нас местна власт гласува решение за смяна на собствеността на общински дружества в здравеопазването.

Пред няколко дена, на 28 януари, на заседанието на Общинския съвет в Раднево беше внесена от кмета на общината д-р Теньо Тенев за обсъждане и гласуване от общинския съвет Инвестиционната програма за 2021г., а в списъка на обектите за приватизация се оказаха местната болница и "Медицински център-1 Раднево" ЕООД..

Така управляващите от ГЕРБ откриват процедура по приватизация и продажба на доболничното и болничното здравеопазване в общината.

"Поради некомпетентното и лошо управление от края на 2019 година, общинската болница е в тежка финансова криза. Изпълняващата тогава длъжността "Управител“ и част от ръководния екип на болницата бяха задържани, а срещу тях бе образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура-Стара Загора. Към края на миналата година задълженията на болничното заведение са 31 3304 лв. към НАП, 462 159 лв. са за заплати и задължения към персонал и 433 099лв. за задължения към кредитори“, разясняват в позицията на БСП съветниците Красимир Куртев и Иван Величков.

Въпреки че през последната година не са натрупани нови задължения и са погасени 198 929лв към НАП и 38 338лв. към контрагенти, болницата все още е в крайно тежко положение. Освен във финансова криза, болницата изпадна и в кадрови колапс. Голяма част от лекарите и медицинските сестри напуснаха. Предприетите мерки за преструктуриране и реорганизация не дадоха необходимия резултат.

"За съжаление в сегашното си състояние болницата не обслужва дори основните потребностите на жителите на общината от болнично здравеопазване. На тази задълбочаваща се агония трябва да се сложи край. За нас, общинските съветници от "Коалиция БСП за България", причините, за да се стигне до тук са ясни“, обявяват в позицията социалистите.

Според тях голямата причина е липсата на воля и грижа от управляващите от ГЕРБ за запазване и развитие на здравеопазването в общината.

"Те държат на всяка цена да определят и налагат своите решения, независимо до какво ще доведат. Нямат ясна програма за кадрово обезпечаване и финансово стабилизиране на болницата, не знаят какво и как да предприемат, за да се справят с проблема. Вярно е, че всички общински болници изпитват трудности и имат финансови затруднения, но прави впечатление, че в съседните на нашата община общински болнични заведения са в относително добро функционално и финансово състояние“.

Съветниците от БСП задават въпроси:

Има ли причина ГЕРБ в Раднево последователно и методично да води общинската болница към несъстоятелност от доста време насам?

Дали не е, за да може лесно и бързо да я подарят на предварително определен субект?

По тяхно мнение управляващите от ГЕРБ в общината затъват все по-дълбоко в този провал, бягат от отговорност и прибързано пристъпват към приватизация на здравеопазването в общината.

"След проведени две срещи на 18.11.2020 г. и на 18.01.2021 г. между Общинския съвет, кмета и заявилия интерес да инвестира в общинското здравеопазване Ибрям Алиев, управител на фирма, собственик на болница и медицински център в Сливен и Ямбол, стана ясно, че той иска да придобие не само болницата, но и успешно работещия и до момента "Медицински център-1“ в Раднево“, припомнят съветниците-социалисти.

"Този прецедент по същество е съсредоточаване на почти цялото здравеопазване в общината, в ръцете на един частен собственик, без яснота и гаранции дали и как жителите на общината ще могат да се лекуват, без да плащат допълнително по-високи цени. Въпреки трудностите на всички общински болници в страната, досега в България няма приватизирана или обявена в несъстоятелност общинска болница. В стремежа си да угоди на инвеститора да придобие общинското здравеопазване, управляващите от ГЕРБ ще влошат болезнено този проблем. Работещите все още лекари, медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти и помощен персонал са демотивирани и изложени на несигурност и риск за бъдещата си работа. Застрашена е не само съдбата на медицинските специалисти, но и на пациентите от общината“, алармират от БСП-Раднево.

"Ние общинските съветници от "Коалиция БСП за България“, сме последователни в защитата на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" като общинска болница, затова сме категорично против приватизацията. Особено сега, когато в условията на тежка пандемия от Ковид-19, здравето и живота на мнозина от нас са в една или друга степен застрашени. Община Раднево трябва да съхрани общинската си болница и медицинския център. Винаги има решение на проблемите. В този случай, решението е да се вземат спешни, компетентни мерки за стриктна финансова дисциплина, кадрово обезпечаване, взискателен контрол от принципала, без да се допускат политически или комерсиални интереси. Ако в управляващите от ГЕРБ в общината няма нужния капацитет за това, то винаги могат да се потърсят професионално подготвени и доказани в областта си специалисти, които да разработят необходимата стратегия за възстановяване и стабилизиране на болничното заведение. В тази посока управляващите не положиха достатъчно усилия и осакатяват здравеопазването в общината“, изтъкват социалистите като предлагат решения за спасяване на общинското здравеопазване на Раднево.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: