ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БСП: Борисов помага на Слави с намаляването на партийната субсидия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 16.06.2019Коментари (0)10991
©
Предложението партийната субсидия да стане един лев е формално извинение на Министерски съвет заради надвзетото финансиране и протегната ръка към Слави Трифонов. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Стоян Мирчев.

По думите му зад предложението се крият доста по-големи проблеми за ГЕРБ и премиера. Мирчев е на мнение, че "техните патерици в парламента - "Атака", Воля и НСФБ са показали на евроизборите, че не могат да съберат обществено доверие".

"Борисов е свикнал да има помощници в Народното събрание и сега протяга ръка към Слави Трифонов", подчерта социалистът.

Депутатът коментира, че все още не знае колко точно трябва да върнат БСП от надвзети партийни субсидии. Той допълни, че всички политически сили в парламента са единодушни, че парите трябва да се върнат.

"Ако има вина, тя е във финансовото министерство, че не са проследили правилната сума",изтъкна народният представител.

Социалистът допълни, че в левицата има неразбирателство, но очаква по време на Конгреса ситуацията да се изясни.

"На този етап партията показва, че не желае Корнелия Нинова да подава оставка, особено в момент, когато ни предстоят избори. От цялата страна валят писма, в които пишат, че не е сега времето и въпреки че загубихме изборите - сме направили пробиви", обясни депутатът.

По повод коментара преди няколко дни на Калоян Паргов, че левицата търси кандидатура за кмет на София извън рамките на БСП и евентуална подкрепа за Мая Манолова, депутатът заяви, че тя е човек с авторитет, но преди да бъде коментирано това, трябва да са наясно какво тя мисли по въпроса.

Преди дни обаче по време на протеста на медицинските работници в Стара Загора тя заяви, че не желае да коменира този въпрос.

Припомняме, че преди седмица Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв. 

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събраниеи въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти. От БСП изявиха желание да проведат канят раговори за партийната субсидия с колегите си в Народното събрание.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: