ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БЛС: Първите 3 дни от болничните да се плащат от този, който прибира парите от осигуровките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 14.02.2020Коментари (0)8805
©
Работодателят може да получава информация по електронен път от НОИ за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува. Това мнение изрази пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС). 

"Лекарят, който издава болничния лист, ние не можем да се съгласим, че трябва да осъществява контрола върху режима“, посочи той. 

Относно службите по трудова медицина д-р Брънзалов изтъкна, че те трябва да правят анализи за повишаването на заболеваемостта в съответната фирма, "а защо не и да се верифицира болничният лист, издаден от някой друг лекар?“

Николай Брънзалов се позова на данни, че най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500, сочи статистиката. "В тези, които са над 500, по понятни причини много повече ще има заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам какво се случва с тях, че 5 са ми се разболели? А в същия момент имам договор със служба по трудова медицина, на която една от функциите е да види защо в тая фирма има по-голяма заболеваемост."

Лекарският съюз подкрепя работодателите за първите три дни болнични, стана ясно от думите на Брънзалов. Общопрактикуващите лекари смятат, че темата с "фалшивите болнични“ се преекспонира. 

Целият проблем според д-р Брънзалов тръгва от първите три дни на болничните. Според БЛС те трябва да се плащат "от този, който прибира парите от осигуровките“. Лекарите не са съгласни с временната кризисна мярка отпреди десет години работодателят да поема първите три дни от болничните, която е останала постоянна.

"И съответно, когато трябва да ползват тези благинки, които са плащали, за да могат да ги ползват, не е редно пак да се дават от работодателя, защото той пропорционално заедно с работника вече си е дал въпросните средства“, коментира Николай Брънзалов в предаването "Преди всички". 

"Ние заставаме срещу извода, че във връзка с тези три дни кой ще ги плати, видите ли, докторите издават "фалшиви болнични“, заяви той.

"Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“, допълни Николай Брънзалов. 

Еднолично никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е "фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента, подчерта д-р Брънзалов. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, категоричен е той.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население, посочи Николай Брънзалов. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари, уточни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: