ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БАБХ: Олеамидът в онази лютеница не е наркотик и не опасен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:18 / 06.01.2017Коментари (7)7275
©
Официална позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ):

По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. 

При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. 

Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. 

Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.

Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Олеамидът не фигурира като наркотично вещество. 

Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми, отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели, свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производствения процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. 

Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

При осъществяването на контролната си дейност в страната органите на БАБХ следят за спазването на горните нормативни изисквания. Във връзка с това Ви информираме, че приложеният към информацията предоставена от Асоциация "Активни потребители" Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на fancooler
премахни филтъра

+1
 
 
Бабината ви трънкина! А ако е синтетичен олеамид-ът какво правим? Дай да избием и потребителите като четирите кончета... Закривай!!! "Oleamide was found to leaking out of polypropylene plastics in laboratory experiments, affecting experimental results. Since polypropylene is used in a wide number of food containers such as those for yogurt, the problem is being studied." Данни от Wikipedia.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Електронно таксуване в градския транспорт
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: