ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Асен Василев ли е вторият политик в досиетата "Пандора"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 07.10.2021Коментари (5)4160
© Plovdiv24.bg
Действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, е 100% собственост на бившия финансов министър и настоящ лидер на новосформираната коалиция, подкрепяща президента Румен Радев - “Продължаваме промяната". Офшорката Акселберт Лимитед (Akselbert Ltd) e регистрирана с номер 1873705 и адрес Роуд Таун, Тортола, п. к. 4649, Кларънс Томас Билдинг.

Всичко това е видно от документите, с които разполага редакцията на "Труд", за актуално състояние на фирмата, подписани от местния нотариус Самюел Нелсън. Дружеството към момента е в добро състояние и е действащо, като е учредено на 12 май 2015 г.

Асен Василев притежава целия капитал от 50 000 акции. ДАНС, НАП и КПКОНПИ вече започнаха проверки на политици, собственици на офшорни компании, но се оказва че директорът на НАП, за който е ясно, че е получил ревизионния си доклад за дължими над 1.2 млн. лв. за фирмата Гранекс Трейдър преди да я продаде, сега ще трябва да проверява бившия си началник, който дълго прикриваше действията му. Офшорката Акселберт Лимитед от своя страна притежава в България няколко дружества, които към момента в българския регистър стоят вписани с краен собственик Асен Василев. Това са “СТВ България" ЕООД и “СТВ Холдингс" ЕООД. До назначаването си за служебен министър на финансите Асен Василев е бил пряк собственик, без участието на офшорката, и на българската “СТВ Консълтинг" ЕООД, чието изписване на латиница в търговския регистър е CTW CONSULTING.

Преди назначаването си за служебен министър на финансите, новият лидер в инженеринговия партиен проект, подкрепящ президента Радев, е бил и в ръководните органи на още едно дружество зад граница, което като наименование съвпада с българския му аналог. Това е регистрираната в Англия CTW CONSULTING LIMITED. Може би не случайно и в Уорикшир, Англия има още една компания със сходно наименование, която се управлява от лица с азиатски имена, а именно CTW ASIA CONSULTING LIMITED.

Дали това странно съвпадение на имена на компании, в две от които има отношение Асен Василев, нямат общо с измамата с откраднатите кодове, за която публично разказаха датски инвеститори?

Мортен Лунд преди време каза: “Той е измамник, но е много умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам".

В момента се вижда че CTW CONSULTING се занимава с билети и пътувания, а българската фирма със същото наименование е реализирала 1.6 млн. лв. приходи през 2020 г.

Въпреки това от търговския регистър се вижда че фирмата, която е била собственост на Асен Василев през 2020 г. е отчела само 5 хил. лв. печалба и ще плати само 500 лв. данък при милионни приходи. Но преминавайки през фирмата в Англия и връщайки се към регистрираната на Британски Вирджински острови офшорка Акселберт Лимитед отново се вижда, че нейните активи в България остават със скрита дейност.

Както стана ясно чрез офшорката Асен Василев е собственик на “СТВ България" ЕООД и “СТВ Холдингс" ЕООД. Компаниите са създадени през 2020 г., но до момента не ясно каква дейност осъществяват, нито пък са подадени в търговския регистър отчетите им за 2020 г.

В периода на назначаване на Асен Василев за служебен министър на двете компании както и на “СТВ Консълтинг" ЕООД за управител е назначен Марио Сотиров, като дяловете на всички фирми са му прехвърлени за нищожни суми с цел пестене на данъци. Той е вписан в търговския регистър, като управител и на трите дружества на 13 май 2021 г. - ден след влизане в сила на указа на президента за назначаване на Асен Василев за служебен министър и няколко дни след издаването му.

Декларацията за освобождаване на поста управител от страна на Асен Василев е подадена на 14 май, но тук стои въпроса какво е съдържанието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа.

Освен това е видно още от търговския регистър, че Асен Василев, за да се самоосвободи от директорските постове на българските дружества, които са с краен собственик неговата офшорка, той се произнася на 7 май в качеството на представляващ я. Тук отново възниква въпроса дали той е имал достатъчно време да се самоосвободи и като директор на офшорката и това да бъде вписано в регистъра на Британските Вирджински острови до подписването от него на декларациите пред президента и пред КПКОНПИ.

Така се оказва, че ДАНС трябва да отговорят и да проверят действията на действащия политик и бивш служебен министър на Радев за офшорката му, както и за приходите във фирми в България и Англия с едни и същи имена и за връзката на дейността им с измамата, свързана с датския инвеститор.

НАП ще трябва да провери дейността и неплащането на данъци от “СТВ Консълтинг" ЕООД, както и взаимоотношенията на останалите две фирми с офшорката, а също данъчния ефект по прехвърляне на собствеността на Марио Сотиров. КПКОНПИ ще трябва да провери дали след назначаването на Асен Василев на 12 май от страна на президента същият не е бил все още директор на офшорката Akselbert Ltd и на английската CTW CONSULTING LIMITED.

Разбира се отговори ще се очакват и по вече направените журналистически разследвания за собствеността и дейността му в “Офроуд Продакшънс" ЕООД и “Пробитас" ЕООД. Оставаме с надежда, че не са подписвани и други документи с невярно съдържание, както вече стана ясно за декларациите, свързани с гражданството на Кирил Петков.

Остават открити и въпросите, свързани с дейността в частния бизнес на новоназначения министър Валери Белчев, който заяви че е предложен от Кирил Петков, въпреки че е бил в управлението на фирма поставена в “черен списък" от КФН, както и много въпроси свързани с действията на Петков и Василев и екипите им в ББР и Фонда на Фондовете.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ако съм преуспял бизнесмен в чужбина, ще си оставя аз уж бизнеса за милиони долари и ще дойда да се занимавам с глупостите на Радев... Хайде не на мен тези и на малките деца е ясно, че са тук с точно определена цел, дано не им позволим да я изпълнят!!! Да живее България, слугите на Сорос ВЪН!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: