ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Апетити към имотите на арменската общност в България нагнетявали напрежението
Автор: Пламена Николова 13:20 / 17.10.2019Коментари (8)3428
© Plovdiv24.bg
Апетити отвън към имотите на арменската общност в България са в дъното на напрежението, което ескалира от дни, научи Varna24.bg.

Заради тези и други проблеми от Епархийския съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България настояват да се организира и извърши демократичен избор на нов Архиерей за страната ни. Това стана ясно по време на среща след изнесено заседание на Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България, което се проведе във Варна.

По време на брифинг за медиите Антраник Шакариян, председател на Епархийски съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква в България, разясни в детайли проблемите, нагнетяващи напрежение в общността.

По време на срещата Мери Балян-Нурикян от София заяви накратко какво точно предизвиква проблемите и негодуванието на арменската общност у нас. Дамата разясни, че арменците у нас имат българско самосъзнание и чувство на принадлежност към държавата, в която са родени и израснали. Затова не са съгласни с претенциите отвън след закриването на отделни епархии в страната ни, правата за разпореждането с имотите и имуществото на общността в тези райони да мине под попечителство извън страната ни.

Ето и позицията на Епархийския съвет, която публикуваме без редакторска намеса:

След прецизен и обективен анализ на ескалиралото напрежение в рамките на Арменската Епархия в България, Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България установи, че са налице следните негативни тенденции, разклащащи устоите и авторитета на Арменската Епархия в България, а именно:

Траен отказ от страна на Негово Преосвещенство Епископ Татев Акобян да изпълнява преките си задължения като Духовен водач и обединител на арменската християнска общност в България.

Като Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, от началото на своето служебно назначение Негово Преосвещенство е отслужвал Света литургия само в определени енории - предимно такива с назначени свещенослужители. Епископ Татев Акобян категорично не упражнява задължението си на духовен пастир на нашето паство. На проведените литургии Негово Преосвещенство не пропуска случай да демонстрира своето неуважение към представителните органи на Арменската Епархия и тласка енориашите към разделение и омраза.

Трайна тенденция и демонстративен отказ от Негово Преосвещенство да комуникира с Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България /видно от официална кореспонденция, която прилагаме към настоящата позиция/.

Това поведение на Негово Преосвещенство доведе до една от най-сериозните кризи в историята на Епархията свързана с осигуряването на свещенослужители. Пример за това е фактът, че вече четвърти месец искането за назначаване на свещеник във варненския храм “Свети Саркис" стои без решение. Вместо това се правят внушения и опити за прехвърляне вината на  Епархийския Съвет.

Подминава се факта, че Църковните настоятелства по места и Епархийският Съвет са законно избрани и регистрирани. Допускането на коментари, определения и оценки от страна на свещенослужителите по отношение на представителните органи на Арменската Епархия разклаща сериозно авторитета и устоите на институцията. Църковните настоятелства, както и Епархийският Съвет имат и ползват правото си да искат замяна на свещеник, когато той не изпълнява функциите си на духовен пастир и наставник, не приема и възпрепятства дейността на представителните органи на Епархията, не съобразява поведението си с Устава.

С налагане на забрана на свещениците да комуникират с Епархийския Съвет, Епископ Татев Акобян практически парализира координирането на свещенослужителите, според потребностите на вярващите, в рамките на 13-те енории. Негово Преосвещенство не направи необходимото за покриване на нуждите на енориашите от Варненската енория. Епархийският Съвет имаше свое временно решение за разпределение на службите във варненската енория между свещениците от Русе и Бургас. Поради наложената забрана от Негово Преосвещенство, недоволството на енориашите във Варна ескалира и Епископ Татев Акобян насочи абсолютно неоснователно това недоволство върху църковното настоятелство и Епархийския Съвет. Отказът на Епископ Татев Акобян да извърши разпределение на свещениците и да изготви график за свещенослуженията, по своята същност създава предпоставки за нарушаване на Закона за вероизповеданията в Република България.

Налагане забрана на църковните настоятелства да комуникират и координират своята дейност с Епархийския Съвет. С това си действие Негово Преосвещенство блокира изготвянето и приемането на проекто-бюджетите както на църковните настоятелства, така и на Епархийския Съвет. По този начин се възпрепятства включително предвиденото от Епархийския Съвет финансиране на строежа на църковния храм в София.

Като най-сериозен проблем, дал предпоставка за множеството вълнения, въпроси и спекулации остава въпросът със спорните текстове в новоприетия Устав на Епархията. Причината: Отказ от страна на епископ Татев Акобян да изпълни целевия мандат, даден му от Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин II в България за изчистване на тези спорни моменти в Устава на Епархията. Въпреки възложения мандат с ясно формулирани правомощия, Негово Преосвещенство не инициира и не организира нито една среща по въпроса, който го доведе в страната ни. В резултат на това нито един представителен орган на Арменската Епархия в България не е наясно кои са текстовете, по които има претенции и желание за корекции Светият Престол. Всичко това дестабилизира още по-силно Епархията.

Отклоняване на свещеници от пряката им мисия и ангажирането им в инициативи, некореспондиращи с основната им мисия. За наше огромно съжаление станахме свидетели как на организирания "протест“ в Пловдив, Епископ Татев Акобян вместо да призове за мир, любов и сговор между миряните, отправи послания за борба и излизане на улицата.

Епископ Татев със своето бездействие по отношение на дадения му мандат от Негово Светейшество за изясняване на спорните текстове в Устава, с нежеланието за заменянето на свещенослужители, които се отклоняват от църковните норми и задължения, сеещи разделение и откровени лъжи по адрес на миряни от тяхното папство, прехвърляне изкуствено вина в представителните органи на Арменската Епархия в България, доведоха до сериозна криза, разкол, напрежение и сериозно накърниха името на Арменската Църква и народ. Считаме, че това поведение е несъвместимо както със сана му, така и с призванието му да бъде обединител на вярващите и източник на спокойствие и доброта.

Епархийският Съвет на ААПСЦ смята, че присъствието на Епископ Татев като Архиерей на Арменската епархия в България нанася непоправими вреди върху целостта и единството на християнската ни общност.

Епархийският Съвет на Арменската Епархия в България сваляме своето доверие от служебно назначения Архиерейски наместник, Епископ Татев Акопян. Това решение е продиктувано от поведението на Негово Преосвещенство, което изчерпи всички възможни пътища за диалог.

За това Епархийският Съвет ще уведоми Светия Престол в Ечмиадзин, с надежда Негово Светейшество Карекин II, Католикос на всички арменци да даде своята благословия, с която Арменската Епархия в Република България да организира и извърши демократичен избор на нов Архиерей.

Повече вижте във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.10.2019 г.
0
 
 
Толкова лъжи и изопачения на едно място не сме чували. Страшно комунистическо-ченгеджийско нахалство. Една шайка от 10 души се събрала,"представя се за "легитимно" избрана извадка на арменците, хванала се за някакви имоти. Възможно ли е да ми обясните, г-жо юристке, как точно Ечмиадзин ще ви вземе непостроената църква, като си я пренесе е Армения, или как ще стане тази работа. Имотите са в Б-я., да апартсмент може да се продаде, но църквите? Стига с този рев за имотите, за наличието и броя, на които освен църковните настоятелства никой друг не знае нищо. Къде е списъка им и обяснение за всеки имот как се ползва, какъв е наемът им или кой живее в тези апартаменти и така нататък. Стига манипулации-искаме да знаем, имотите имотите... умрял някой забимотите... поне Шакарян обясни, че това вие си гомислите... никой не ви го е казал... За съжаление, все повече се потвърждава твърдението, че една шепа хора по градове са узурпирали църквите. Не се допуска контрол, всички са верни хора на бъркщите в кацата мед и се покривате един друг и така 100 години беше и още 100 ще е. Вие не искате да има свещеници с познания в Б-я, а някакви клоуни по ваш модел, ако може без образование, самоуки, говорещи някакъв арменски, но задължително да говори българки. Ако може и Светата литургията да се преведе на български, за по удобно на българо-арменците... смях. Комидас ще се обърне в гроба сто пъти... Последен въпрос- Вие имате ли огледало, - аз такива проскубани и неугледни арменци не съм виждала никъде, а те и на преслконференция се показали...
Aнонимен
на 18.10.2019 г.
0
 
 
Браво на ЕС, позиция, която аз подкрепям
Aнонимен
на 18.10.2019 г.
0
 
 
В писмото от ЕЧМИАДЗИН е написано след закриване на дадена епархия, да се предоставят имотите на Св.престол,при условие ,че това не противоречи на законите на странатаТочка по въпроса.Моля, не заблуждавайте хората,че иска ЕЧМИАДЗИН да вземе имотите.Лично съм прочела писмото.Срамно е това ,което правите.А ако много искате, преживе си прехвърлете имотите на бълг правителство.Вашите обаче.Срам за вас, че изопачавате фактите и заблуждавате хората
Aнонимен
на 17.10.2019 г.
0
 
 
Странно и нелогично е да очаквате господа да ви изпратят свещеник от Армения която се намира на стотици хиляди километра отдалеченост от България твърдите че от 4 месеца сте изпратили искане а в същото време - Вие протакате от 365 дни та и повече и да не намерите време да идете до гр Хасково и да изслушате молбите на миряните там
Aнонимен
на 17.10.2019 г.
0
 
 
Духовният център на ААПЦ в Армения няма никакви апетити към църковните имоти в България и това се вижда от предложения текст за устав ! Ако господата журналисти се интересуват,бихме могли да им предоставим текста.
0
 
 
Чудесно измънкани изказвания, голям смях, повече от "чудесна" пресконференция без участието на Националните медии, много удобно, щеше да е още по-голям резил... Журналистите забелязаха неграмотността на ЕС в писмата, които самите те предоставиха на медиите. Г-н Шакарян показа завидни познания по зададно и източно арменски език, което далеч обаче не обяснява защо името на Архиерейският наместник е изписан и по двата начина в едно писмо...?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: