ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Антон Дончев: Българският народ за първи път се отърва от страха си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 16.09.2020Коментари (3)3342
© БГНЕС
"Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път се отърва от страха си“. Това заяви големият български писател акад. Антон Дончев пред БГНЕС.

Според автора на "Време разделно“ днешните хора по площадите имат и проявяват смелост. Той смята, че политиците се бавят с взимането на решения. 

"Нашите поколения са израсвали винаги с облак на хоризонта, винаги очакваш да те завали дъжд. Това са първите хора, които казват: "Нека си вали, аз ще изляза на улицата“. Това е първата стъпка към това да се направи нация“, изрази се метафорично писателят.

"Не сме добре с мисленето. Това, което вижда обществото, за съжаление не е една стройна система. Ние все още не сме се научили за ходовете на фигурите – как се мести конят, как се мести царицата, до къде вървят пешките. Ние се нуждаем от една елементарна етика, как се местят фигурите на дъската. Това, което става, просто не е логично. Част от положението е абсурдно. При това положение не знаеш кога стъпваш на бито поле“, каза още той.

Днешната ситуация в страната и разделението в обществото той коментира със стара мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на ал-Рашид, направена му от мъдреците: "И това ще мине“.

За днешното време обаче 90-годишният автор не се наема да напише роман и пожела това на по-младите му колеги, а за съвет им отправи единствено да бъдат честни и справедливи.

"Главното е братството между хората“, заяви писателят.

Днес с творческа вечер вицепрезидентът, политици, духовници и творци в много сфери на изкуството – писатели, музиканти и много други, отбелязаха юбилея на живия класик на българската литература.

"Следовник на духа на Иван Вазов“, нарече го поетът и издател Иван Гранитски.

Почетният плакет на Народното събрание бе връчен на Антон Дончев от председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов. Авторът на "Време разделно“ пък подчерта, че братството между хората е най-голямото послание, което през цялото време се е опитвал да изпраща на своите читатели.

"Това е единственото нещо, което в момента може да ни събира заедно. Това е завет, който поколението, родило Антон Дончев, ни е оставил – единство със съединени сили. Без да иска човек си задава въпроса: "Какво направихме? Нищо не сме променили, стоим си все още така разделени. Слава Богу, че има такъв човек като акад. Дончев. Слава Богу, че има благословението да доживее до тези дни, да ни вълнува и да ни дава пример за това“, каза пред БГНЕС по повод юбилея на писателя директорът на Народния театър “Иван Вазов" Мариус Донкин.

С всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за първи път за късопаметните иначе е за пореден
0
 
 
Много сте свободолюбиви сега на приказки и констатации. Преди 1990г.си траехте ако имахте различна позиция от БКП. Лижехте задници и творяхте каквото ви кажат. Големи творци ,но мишоци по дух. Послушковци. Българския народ се отърва за първи път от страха си при репликата на П.Младенов "Да дойдат сТанковете". После при милионните митинги на СДС или при Виденовата зима. Но тоя червен маймун само сегашните му харесват. Щото са от неговата партия. Онези ги беше проспал,щото бяха срещу неговата крадлива и лъжлива партия.
0
 
 
БАЛГАРСКИЯ НАРОД ИМАШЕ СТРАХ САМО ОТ ВАШИТЕ ДРУГАРИ КОМУИСТИ - И ВИЕ НЕ СМЕЕХТЕ ДА СИ ОТВОРИТЕ УСТНТА - НО СЕГА ГОВОРИТЕ КАКВО ВИ ПАДНЕ - ЛЪЖИ ПРОСТОТИИ - КОЛКОТО ИСКАТЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (806) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1477) 26%
Иван Тотев (1510) 26%
Здравко Димитров (491) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: