ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ангелкова: Поставяме условия за достъп на инвалиди до плажовете, отдавани на концесия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:32 / 09.11.2018Коментари (0)2909
©
При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на bTV. Тя поясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.

Този международен стандарт е приложим за плажове през сезона за къпане и се нарича "Туризъм и свързаните с него услуги. Изисквания и препоръки при концесия на плажове“. Той поставя акцент върху значението на съоръженията за посетители с различни потребности. Ние насърчаваме стопаните на ивиците да предлагат повече удобства за плажуващите и през това лято вече имаше 82 плажа с рампи за достъп на хора с увреждания, монтирани от стопаните там, където релефът позволява.

Тя бе категорична, че през последните години българският туризъм се развива изключително успешно. Ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. Общо за 2017 г. чуждите туристи у нас са близо 1,8 млн. повече спрямо 2015 г., като ръстът е 25%. Министър Ангелкова изрази удовлетворението си, че резултатите бележат устойчив тренд на нарастване след създаване на Министерството на туризма като самостоятелна институция.

Министърът цитира данни, според които над 7,903 млн. са туристическите посещения на чужденци в България за периода януари-септември тази година, като отчетеният ръст спрямо същия период на миналата година е в размер на 5,5%.

"Нашата основна цел винаги е била разширяване крилата на сезона и създаване на повече активности за турстите. Насърчаваме активната реклама година по рано, за да насочим фокуса към зимните ни курорти", каза министър Ангекова. Тя добави, че в Стара планина също има много добри условия за практикуване на този вид туризъм, но е необходима цялостна концепция и стратегия за развитие.

В началото на януари ще бъде представена и демоверсията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в реално време информационните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП и МВР. Правим мониторинг на дейността, ще бъдем безкомпромисни както по отношение на изпълнението, така и за спазването на сроковете. Това ще и даде възможност да правим анализи на профила на туриста, както и за намаляване на административната тежест, допълни министърът.

За улеснение на бизнеса ще бъде въведено и лицево разпознаване, чрез което бизнесът може да ползва електронните услуги, които министерството предоставя. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване.

По отношение промяната в плана на Природен парк Витоша министърът на туризма заяви, че целта на работната група, която е създадена към Министерството на младежта и спорта, е да се осигури максимален достъп до планината. "Планът трябва да се промени за да се подменят старите лифтове и влекове, за да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категоричен министърът.

Министър Ангелкова отбеляза, че по време на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон към българското Министерство на туризма е била отправена и покана за разписване  на добри практики в туризма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: