ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ангел Семерджиев: Газът поскъпва под 7%
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 25.05.2011Коментари (1)1766
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
Цената на природния газ от 1 юли ще се повиши с под 7%. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той заяви, че все още не се е запознал изцяло с мотивите на "Булгаргаз" да поиска поскъпване от 7.12%.

Въпреки това обаче ДКЕВР ще продължи да спазва политиката да търси всички възможни резерви за туширане на по-сериозни увеличения на цената на синьото гориво.

"Разбира се движението на цените на петрола по световните пазари не може да не даде отражение и у нас. Но, при определянето на цената на газа, ние взимаме предвид по-голям период от време както и курса на долара спрямо лева", каза Семерджиев.

Той отново потвърди прогнозата си, че цената на електроенергията за крайния потребител от 1 юли ще се вдигне в рамките на 1-1.5%, като основната причина за това е нововъведените мощности от възобновяеми енергийни източници през последната година.

Въпреки това обаче не стана ясно защо именно "зелената енергия" ще повиши сметките ни за ток, при положение, че ДКЕВР предвижда да намали с 30% изкупната цената на тока от фотоволтаични централи, която е и най-висока. За сметка на това обаче с около 25% ще се увеличи цената на тока от биомаса.

По време на общественото обсъждане на доклада за изкупните цени на централите, произвеждащи ток от възобновяеми източници, повечето представители на инвеститори и собственици изразиха несъгласие с намаляването на тарифите.

От компанията RES Tehnology, която ще изгражда голям фотоволтаичен парк край Велико Търново даже обявиха, че, ако ДКЕВР приеме наредбата с тарифите в този й вид, ще съдят държавата.

Причината е, че при първоначалните си изчисления RES Tehnology са разчели по съвсем друг начин инвестицията си и възвръщаемостта. По-късно Семерджиев каза, че му е трудно да коментира такава заплаха, но заяви, че право на всяка държава е да променя законите си.

Относно забавеното изкупуване от страна на ЧЕЗ на съоръжения, изградени от инвеститори в нови сгради, шефът на ДКЕВР съобщи, че първите две наказателни постановления вече са готови и до края на седмицата ще бъдат връчени на компанията. Той допълни, че засега дружеството ще бъде глобено с най-ниската възможна санкция от по 20 хил. лв. за всеки акт.

Ако то не представи пред регулатора план за поетапно изкупуване на тези съоръжения или пък не го спазва, ще бъдат наложени и по-високи глоби. Максималната е от 1 млн. лв.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Мотива е един,казва се МОНОПОЛ,а идиота Семерджиев трябва да се линчува,този изрод работи против интереса на потребителя ще кажеш,че живее на Луната и сметки не плаща.Още не бил се запознал а вече обяви че ще има увеличение и трябва да сме безкрайно щастливи щото видиш ли на,щяло да е под 7%,а не може ли на пример да ОТКАЖЕ увеличение на монополиста?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (539) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1478) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: