ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Амнести интернешънъл": Състоянието на българските медии продължава да се влошава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:11 / 29.03.2022Коментари (0)1264
©
През 2021 г. свободата на медиите в България се е влошила още повече,като за това свидетелстват заплахите и опитите за сплашване на журналисти. Мигрантите и търсещите убежище са се сблъсквали с отказ от приемане, домашното насилие се е увеличило, а представители на ЛГБТИ общността са били мишена на враждебно настроени към малцинствата групи. Ромите са били изправени пред широко разпространена дискриминация. Имало е системно малтретиране на настанените в социалните институции.

Това са основните изводи за състоянието на правата и свободите в България, констатирани в годишния доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". В общата част на доклада, която обхваща страните от Европа и Централна Азия България се споменава конкретно като държава, в която властите са посегнали на обществените медии (като са намали финансирането им - бел.ред.), а политици са били в основата на хомофобски деяния и изказвания. Дава се пример със случаят с Боян Расате, който като кандидат за президент нахлу и разруши общностен ЛГБТИ център, намиращ се в столицата, и се отбелязва, че редица събития, организирани от ЛГБТИ общността продължават да бъдат обект на атаки от враждебно настроени групи или се провеждат на фона на широко разпространени анти-ЛГБТИ протести. В доклада се посочва, че според бъгарския Наказателен кодекс насилието, основано на хомофобски подбуди, все още не е признато за престъпление от омраза.

В раздела, който разглежда медийната свобода, е отбелязано, състоянието на българските медии продължава да се влошава, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупцията, се сблъскват със заплахи и клеветнически кампании, включително и от държавни служители. Авторите на доклада дават пример с изказването на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който през април миналата година в телевизионно предаване заплаши репортер с отрязване на крайници, след като журналистът неволно обърка имената на две политически партии по време на предаване на живо.

Поименно се споменава и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който пък през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двама телевизионни водещи и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. В доклада се подчертава, че не са последвали санкции за нито едно от изброените политически лица.

Изследователите на "Амнести интернешънъл" са констатирали още, че условията за прием на търсещите убежище остават лоши и повече от бежанците и мигрантите живеят в изключително лоши и нехигиенични условия. Отбелязва се, че макар и да е предоставила международна закрила на около 70 афганистански граждани, повечето бежанци продължават да не могат да получават постоянна закрила в страната, а молбите им - да бъдат отхвърляни по ускорени процедури.

Сред констатациите на международната организация е това, че ромите продължават да са изправени пред широко разпространено социално изключване и дискриминация, включително в образованието, здравеопазването, жилищното настаняване и заетостта. Засегнати от нечовешко отношение продължават да са и настанените в центрове за социални грижи и пациентите с психични разстройства, които все още се сблъскват с постоянно физическо малтретиране.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: