ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Александър Николов: Крайно време е политиците да се превърнат в държаници и да поставят националните интереси над партийните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:39 / 01.01.2023Коментари (0)1179
©
Александър Николов, народен представител от партия "Български възход“ в 48-ото Народно събрани, в интервю за Агенция "Фокус". 

Г-н Николов, измина една тежка за България и света година. Това обаче, което най-много интересува българите е - ще имаме ли най-накрая стабилно правителство и какви са шансовете за съставяне на правителство с втория мандат?

Живеем в много интересни времена и древните китайци са били прави, че това никак не е лесно, особено когато тези "интересни времена" засягат нашето ежедневие, семейни бюджети и как ще се справим с текущите кризи. Част от тези кризи, в последната година стана и политическата криза. Именно в контекста на политическата криза е разговора и за втория мандат.

"Български възход" е част от процесите за разговори за съставяне на кабинет. Участвахме активно и бяхме с надеждите, че ще бъде сформиран кабинет, реализиран от първия мандат - това обаче не се получи. Считаме, че можеше да бъдат положени повече усилия в тази насока, но този момент и тази възможност отминаха.

В момента на дневен ред е втория мандат, който формално не е връчен на "Продължаваме промяната" и акад. Николай Денков, като кандидат за премиер. Смятам обаче, че в последните седмици на 2022 г. бяха проведени множество разговори, бяха уточнни основните приоритети на партиите, които заявяват своето желание да бъде формиран кабинет и към момента оставаме с надеждата, че след Нова година ще бъде намерена успешната формула за съставяне на кабинет и формула за съставяне на парламентарно мнозинство. 

Разговорът за редовния кабинет е всъщност разговор, по какъв начин можем да осигурим работещ Парламент. Защото нека нямаме съмнение, че излизането от кризите и намирането на работещи решения, минава през формиране на мнозинство, което е не просто обикновено мнозинство, достатъчно да се излъчи кабинет, а мнозинство - близко до конституционното, което може да осигури мерки и решения, в средносрочен план и да поеме отговорността за тях. 

Така че ние оставаме на разположение мандатът да бъде реализиран, оставаме на разположение да бъдем активни участници в този диалог и силно се надявам останалите политически партии в Народното събрание, в крайна сметка да удовлетворят очакванията на хората, да оставим назад част от различнията, които се видяха и в предизборната кампания и да съумеем да изградим работещ Парламент. Най-важното за всички нас е да започнем да взимаме решения, да приемаме Закони, с които ще успеем да преведем страната от тази тежка криза.

Т.е. "Български възход" ще подкрепи втория мандат?

"Български Възход" е активен участник в разговорите за подкрепа на втория мандат. Към момента сме на етап уточняване на приоритети с останалите политически формации, с които стоим на масата. Така че ние сме част от този процес и ако мандатоносителя, върху когото пада отговорността да осигури парламентарно мнозинство, изпълни необходимите стъпки в тази насока, то "Български възход" е в готовност да бъде част от този процес. Ние сме отворени за разговори, диалогични сме по отношение на формулиране на проблемите и намирането на правилните решения, и ако целия този процес бъде извървян, ние ще дадем своята подкрепа.

А има ли бъдеще правителство на малцинството?

Този въпрос възникна и при гласуването на първия мандат. В настоящия момент формулата с правителство на малцинството и предизвикателствата пред страната, не би била работеща. Въпросът за излъчване на редовно правителство е в огромна степен - въпрос да бъде осигурено парламентарно мнозинство, което да подкрепи това правителство и мерките, които то трябва да проведе. От кризите няма как да излезем, само с това, че имаме редовен кабинет. Редовният кабинет трябва да се ползва с широка подкрепа в Парламента и то от мнозинство, което си е поставило ясни приоритети, за да изпълним отговорността, която са ни гласували хората. 

При гласуването на първия мандат, ние дадохме подкрепа за инициативата и усилията на проф. Габровски, но от трибуната лидерът на "Български възход" обяви, че няма как да подкрепим структурата и състав на кабинет, който по същество ще бъде кабинет на малцинството. Затова смятам, че това заявено намерение за правителство на малцинството от страна на "Продължаваме промяната" - търпи метаморфоза и самия акад. Денков и екипът му, виждат, че е необходимо да разширят ветрилото, а най-важното е да се стъпи на приоритети, които ще ни гарантират възможност за ширококоалиционно споразумение, както и за парламентарно мнозинство.

Големи са опасенията за нови избори през пролетта на 2023-та. Какво ще загуби страната ни ако не успеете да формирате стабилен кабинет сега?

Смятам, че притесненията на хората са изключително основателни, по отношение на възможността от провеждането на нови избори. Това означава задълбочаване на политическата криза. Време е политическите партии и лидерите им да приемат най-после факта, че спиралата от избори блокира изключително важен елемент от демокрацията, а именно - работещ, дългосрочен Парламент. Защото решенията, инициативите, законодателния процес - няма как да бъдат ефективни и прагматични, но най-вече няма как да дават решения, които да облекчат живота на хората, с тези къси мандати, от по няколко месеца. 

Давам ви и пример. Виждате, колко сериозен проблем имаме с бюджета и това, което се случва с удължаването му за 2022 г., частичната актуализация, невъзможността да се приеме нов бюджет - всичко това се дължи единствено и само на причината, че ние сме в спирала от непрекъснати избори. Сформирането на мнозинство и работещ  парламент отнема месеца. Когато мандатите са къси - свърешената работа е нищожно малка по обем. Абсолютно категоричен съм, че политическата криза няма как да бъде решена с избори до дупка, а може да бъде решена - ако се следват положителните примери на европейските държави. В повечето държави след изборите партиите сядат на масата на преговорите и се правят необходимите компромиси, за да може да се сформира работещо правителство, което да отговори на нуждите на хората. 

Аз се надявам все пак партиите да оставят на заден план сметките, за това кой - какви електорални щети би претърпял и да се фокусират върху това, как да отговорят на очакванията на хората.

Убеден съм, че и самите им избиратели ще осъзнаят, че този компромис е бил необходим, в името на това страната да бъде преведена през кризата. Всъщност моменти като настоящия са огромен тест пред политиците. Сега е времето, в което ще стане ясно, доколко те могат да спрат да бъдат партийни лидери и да се превърнат в държавници. Естествено това има своята цена и отговност, необходима е смелост, но има моменти, в които човек, който е решил да бъде лидер - трябва да вземе и тежки решения.

Г-н Николов, шансовете за съставяне на правителство с втория мандат, към момента не са много оптимистични, съдейки по изказванията на политическите лидери. Надеждите обаче остават в третия мандат, а за него се носи слух, че може да бъде връчен именно на "Български възход". Ако това се случи, бихте ли могли да обедините партиите, въпреки техните различия?

Както вече казах - ние се надяваме да бъде намерена формула за съставянето на правителство с втория мандат. Ще продължим да работим в насока осигуряване на диалог и втория мандат да бъде успешен. Ако приемем, че това не се случи и се стигне до връчване на третия мандат - на първо място трябва да изчакаме решението на президента Радев, както е по конституция. От "Български възход"

нееднократно сме заявявали, че като формация, която е получила доверието на хората, сме готови да поемем отговорност - ако президентът реши, че ние сме партията, която има шанс да извърви пътя на диалога и в крайна сметка да сформираме работещо мнозинство. Ние ще останем на позицията, че разговорът би следвало да продължи, ще останем отворени за диалог към всички формации в настоящия парламент. Трябва да отбележа и това, че всички партии за нас са на първо място партньори, а едва след това опоненти. Защото когато сме изправени пред толкова тежки кризи е необходимо обединение и ние трябва да търсим това, което ни сближава, а не това, което ни дели. Така че при евентуално връчен на нас мандат, това ще бъде основният принцип, при воденето на разговори с останалите партии. 

Как оценявате работата на парламента до този момент?

Изминалите два месеца - няма как да приключат с еднозначна оценка. Имаше положителен резултат в няколко насоки. След изключително трудната предизборна кампания, с още по-трудното начало на работата на Народното събрание, постепенно нещата се нормализираха. Диалогът се възстанови и някак - наложи се дух на търпимост. Партиите седнаха на масата на преговорите за първия мандат, което за мен е огромен успех.

Освен това, приети са и няколко закона по плана за устойчивост и развитие.

В рамките на два месеца бяха приети повече закони, отколкото бяха приети от предното правителсто, за седем месеца.

Всичко това ми дава надежда, че ако се хванем здраво, ще успеем да свършим това, за което сме избрани.

Естествено има и негативен ъгъл в тези два месеца.

Изборният кодекс беше първия приоритетен закон, който беше вкаран за разглеждане в Народното събрание и формациите, които се обявиха за връщане на смесеното гласуване го приоритизираха, оставяйки назад всичко останало. Цяла България стана свидетел на заседанията, които продължаваха 18 часа, имахме 4 часа дебат по заглавието на избония кодекс в пленарна зала и т.н. 

Всичко това, върна диалога назад, остави усещането, че част от формациите търсят реванш. За мен това бе голяма грешка, защото в условията на няколко кризи не считам, че изборното законодателство трябва да бъде приоритет. А конкретно по отношение на промените, които бяха предложени, съм на мнение, че същите - поради своята прибързаност и липса на ясна оценка на ефекта от тях, опорочават честността на вота. 

В последните дни на работа на Парламента, видяхме, че мнозинството няма желание да се проведе смислен дебат, по отношение на мотивите посочени във ветото на президента. Изборният кодекс беше приет, такъв какъвто е. Все пак аз се надявам, сега да се формира редовен кабинет, да се формира парламентарно мнозинство и да започнем да работим в посока решаване на текущите проблеми, а след няколко месеца, когато страстите отшумят, ще се направи разумно преработване на това, което беше прието.

Повече вижте във видеото!

Десислава ВАСИЛЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: