ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Акушерката Ковачева невинна за бой на 4 бебета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 09.12.2016Коментари (29)17641
©
Невинна за травми на четири новородени се оказва акушерката Емилия Ковачева, която в момента е подсъдима за побой над 4-дневното бебе Никол в частната болница "Софиямед" през април 2015 г. 

Това са установили експертизи по време на разследването, научи "Бълагрия Днес" от запознати със случая. Според тях четирите бебета са получили родови травми, а не са били бити от акушерката по време на дежурствата й.

Още преди делото за Никол да започне по същество, от прокуратурата обявиха, че Ковачева е заподозряна за насилие и над други пеленачета и се разследва за това. От държавното обвинени посочиха, че става дума за поне още пет деца. Проверките по тези случаи не са прераснали в обвинения срещу Ковачева. 

Причината за това е, че не са открити доказателства, които да уличават акушерката в извършване на престъпление спрямо новородените, твърдят близки до разследването. Четирите от бебетата се появили на бял свят след тежки усложнения по време на ражданията и това е довело до травмите им. Според запознати това е записано в медицинската документация на разследващите.

Петият случай засяга момиченце с наранявания, което е родено в "Софиямед". Неговата майка разказала в показанията си, че когато се прибрала с малката си дъщеричка вкъщи, забелязала охлузване под мишницата на бебето. Подозренията са, че акушерката има общо с травмата. 

Софийската районна прокуратура (СРП) я привлича като обвиняема на 08.09.2016 г. Тя е разследвана за това, че на 18.03.2015 г., по време на нощно дежурство, действайки като длъжностно лице, е причинила на новородено момиченце лека телесна повреда - охлузвания на гръдния кош. Според запознати със случая бебето било родено с форцепс. Охлузванията били от използваните инструменти по време на сложната медицинска процедура, обясняват запознати с експертизата. По думите им по това време Ковачева не е имала достъп до момиченцето в родилната зала. Тя се грижела за бебетата в друго помещение.

По този случай Софийската районна прокуратура внесе в съда постановление с предложение Ковачева да бъде освободена от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. До този благоприятен развой за Ковачева се стигна, след като травмата на бебето е определена като лека и за такъв вид увреждания се носи само административна санкция. Предвидената в закона е глоба до 1000 лева. 

До развръзка не се стигна след първото и единствено заседание по делото в Софийски районен със (СРС) вчера. Магистратите приеха писмено изложение на защитата на Ковачева - адвокат Владислав Янев. То е за допуснати нарушения и нередности при образуването на процедурата по случая. Според мотивите на адвоката разследването е опорочено. В изложението си той подробно описва допуснатите нарушения. 

Сред най-важните му аргументи са тези, че разследването е работило едностранно, не са приложени важни документи, а такива, които не касаят случая, липсват записите от видеокамерите, сочени от прокуратурата за основно доказателство срещу Ковачева.

В единственото си заседание по казуса СРС така и не реши делото, защо председателят на състава съдия Феня Стоянова си направи отвод. Причина за това е неин стар сблъсък с адвокат Янев във връзка с негов клиент в миналото. Предстои делото да бъде преразпределено на друг състав и да се насрочи дата за новото му разглеждане.

Родителите на бебето Никол искат 400 хил. лв. обезщетение за причиненото на детето им от акушерката Емилия Ковачева. Момиченцето вече е добре, но при всяко нейно дори най-малко неразположение родителите изтръпват при мисълта, че то може да е закъснял ефект от боя в "Софиямед".

Прокуратурата твърди, че: "деянието на акушерката е извършено по особено мъчителен за малката Никол начин". Вещите лица са категорични, че без оказаната своевременна медицинска помощ е щяла да настъпи смъртта на детето. От данните по делото стана ясно, че акушерката Емилия Ковачева не е споделила с никого, че бебето е в тежко състояние. От видеозаписи се видя, че по време на нощното си дежурство Ковачева е удряла неколкократно детето, което впоследствие беше лекувано и спасено в болница "Токуда".



Още по темата: общо новини по темата: 42
09.11.2021 »
08.03.2021 »
22.05.2020 »
22.05.2020 »
18.11.2019 »
18.06.2019 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Borislav Ivanov 6
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: