ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ако сте на авторски договор, трябва да знаете тези подробности 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 09.03.2022Коментари (0)1145
©
Много хора в България упражняват творчески професии в най-различни сфери като фотография, писане на текстове, рисуване и всякакъв вид произведения, които са обект на авторското право. Не всички обаче знаят какво трябва да направят, за да защитят произведенията си така, че да не ги използва някой друг или пък като ги използва, то да бъде срещу заплащане.

Какво трябва да знаят хората за авторското право и преотстъпването на тези права към други лица и как са уредени нещата, ако сътвореното произведението е в рамките на трудово правоотношение, отговаря Тодор Капитанов, експерт по трудово право към КНСБ.

За да бъдат защитени интересите ни в подобни ситуации, следва да има сключен или да се сключи по най-бързия начин "Авторският договор“. Това реално е договорът, с който се урежда използването на произведението. По своята правна същност авторския договор прилича на познатите в практиката граждански договори. Това означава, че авторския договор имат елементи, присъщи на договор за изработка, за наем, договор за продажба и други подобни. Особеното тук е, че чрез авторски договор, авторът поема ангажименти да отстъпи определено право на другото лице (ползвателя).

Ако в договора не е уговорен срок, се смята, че правото да се използва произведението е отстъпено за три години, а за произведения на архитектурата - пет години. Договорът за използване на произведение може да се сключи за срок до десет години. 

Договорът поражда задължения както за едната, така и за другата страна. Една от важните точки, които следва да се договорят, е заплащането. То обикновено се определя като процент от печалбата от използването на произведението, а също така е възможно и едно заплащане под формата на хонорар например. Всичко зависи от това как страните искат да уговорят тази важна подробност, предава Pariteni.bg.

По груба статистика около една четвърт от творческите произведения се създават не от творци на свободна практика, а от работници и служители, назначени на трудов договор. Този факт реално поставя въпросът какво се случва с правата на произведението, когато то е създадено в рамките на трудовото правоотношение. Например, ако някой е назначен като фотограф за някое издание, кой държи авторските права върху снимките, който са направени в работно време за изпълнение на трудовите взаимоотношения?

Законът дава отговор на този въпрос. 

Ако не е уговорено друго, авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя. Важно е да се отбележи, че тук става въпрос само за случаите на създаване на компютърна програма в рамките на трудово правоотношение. Когато става дума за друг вид произведение, нещата стоят по друг начин, а именно, че авторското право върху произведение, създадено в рамките на трудово или служебно правоотношение, принадлежи на автора, освен ако в закон не е предвидено друго.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Агресия между шофьори в Пловдив
Електротранспорт в Пловдив?
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1465) 16%
Спас Гърневски (1259) 14%
Д-р Иван Чомаков (862) 10%
Славчо Атанасов (2311) 26%
Иван Тотев (2302) 26%
Здравко Димитров (777) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: