ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ако ще купувате имот, направете си добре сметката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:11 / 26.05.2023Коментари (4)7141
©
Достъпността на имотите у нас все още е на челните места в ЕС, макар през последните три полугодия този тренд да се влошава. Ако през 2021 г. коефициентът на достъпност в София е 0.8 /отношение СРЗ: лв./кв. м, то днес тя е около 0.68.

Т.е. ако през 2021 г. с една средна работна заплата потребителите могат да си купят 0,8 кв. м жилищна площ, то днес срещу едно месечно възнаграждение те могат да си позволят 0,68 кв. м площ. В Западна Европа достъпността е на много по-ниски нива – около 0.15. Това показват данни на Националната асоциацията на строителните предприемачи /НАСП/.

Поскъпването на строителните материали също е ключов фактор за състоянието на жилищния пазар в момента.

"За последната година общата стойност на материалите се е увеличила с над 30%. Арматурата е нараснала двойно за периода, а дървото е поскъпнало със 100%, а тухлите – с 50%. Себестойността на един квадратен метър жилище към момента е около 820 евро/кв. м, но без земята, която е около 50% от себестойността. В крайната цена се калкулират и многобройни административни градоустройствени процедури, които отнемат между 3 и 5 години.

Крайните продажни цени в столицата са в много широки граници, но следва да се има предвид, че в Европа един квадратен метър струва не по-малко от 5000 евро и то за качество, което обикновено е по-ниско това, което в София може да се купи срещу 2000 евро, например", уточнява Емилия Цоконова от НАСП, цитирана от Pariteni.bg.

Според бранша намаляването на административната тежест е една от задължителните стъпки, които трябва да се предприемат, за да станат жилищата по-достъпни за българите. Друга ключова промяна е общината и държавата да съумяват да регулират по-бързо и лесно териториите, прилежащи към градовете, за да може да има инфраструктура, която да удовлетворява населението. Единствено по този начин може да се гарантира благосъстоянието на гражданите.

"Като строителни предприемачи ние нямаме нужда и интерес жилищата да стават по-недостъпни, напротив. За да може едно общество да функционира добре, да живее добре, да расте демографски, да създава добавена стойност, то трябва да бъде съставено от пълноценни домакинства, а тяхна основна нужда е жилищната. Когато имотите са недостъпни, това е сериозен негатив както за нас като производител на този продукт, така и за цялата икономика и общество", коментира Георги Шопов, председател на НАСП.

По думите му, това налага необходимостта от мерки, с които строителният продукт да може да се реализира по-бързо и в достатъчно количество, така че да отговори на търсенето на пазара.

"В условията на пазарна икономика, административните актове и рестрикции, ниското темпо на разглеждане на документите, липсата на електронни процеси са поредица от затруднения, които създават дефицит на предлагането, което автоматично рефлектира в по-ниска достъпност. Естествено е увеличаването на предлагането да допринесе и за по-ниската крайна цена на всеки един продукт,  а жилищата не правят изключение", казва още Шопов.

Според Борислав Точевски от НАСП строежът на една сграда отнема около 2-3 години, но забавянето заради административните услуги може да увеличи този жизнен цикъл с още толкова.

"Това е изключително дълъг период и допълнително оскъпява продукта, тъй като се калкулира стойността на парите за прекалено много години напред. В същото време, няма наказателна отговорност при грешки от страна на администрацията, което забавя допълнително процеса. Ние от НАСП настояваме за цифровизация при подаване, разглеждане и одобрение на строителна документация", посочва Точевски. 

Според изчисленията на НАСП, Според наблюденията на Асоциацията, градската среда може да се подобри с активна общинска и държавна политика.

"Проблемът на София не е в презастрояването, а в колите по тротоарите и мръсния въздух, в липсата на детски градини и училища, както и в липсата на добра инфраструктура. Столицата би могла да се развие на север в посока южните склонове на Стара планина, но това е изключително скъпо начинание и към момента е извън финансовите възможности на общината. Изискванията към София са големи и тя постоянно бива сравнявана с градове като Копенхаген, например. Но там и данъците са несравнимо по-големи", коментира Димитър Димитров от НАСП.

Според представителите на НАСП, търсенето устойчиво ще продължи да изпреварва предлагането и спад в цените няма да има. В същото време, интересът на купувачите остава голям, тъй като инвестицията в жилище е сигурна стъпка. Затова подобренията и улесняването в качеството и скоростта на производство на жилищните продукти е приоритетно за възможностите и нуждите на потребителите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.05.2023 г.
0
 
 
Защо лъжете хората , някои от тези хора който говорят за Европа, не са излизали там и да ми говорят за качество! Пука им се Балона и се чудят каква глупост да кажат.50кв апартамент в Хале е 85000 и средна заплата 4200€.
Aнонимен
на 27.05.2023 г.
0
 
 
Ако се вземе предвид състоянието, в което се купуват повечето имоти, както и понятието общи части, то дали спрямо Европа ще са толкова достъпни?
Aнонимен
на 27.05.2023 г.
Aнонимен
на 27.05.2023 г.
+2
 
 
Ахааа: Арматурата е нараснала двойно за периода, а дървото е поскъпнало със 100% - ти да видиш
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (791) 14%
Д-р Иван Чомаков (539) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1479) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: