ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Акция "Паркирал си като идиот" набира сила в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 15.02.2015Коментари (10)5526
© Plovdiv24.bg
Акция "Паркирал си като идиот" набира сила в страната. Кампанията е възпитан начин да се изрази възмущение спрямо нагло паркиралите шофьори, които пасивно пречат на останалите участници в уличното движение. До саморазправата хората прибягват, защото институциите са абдикирали от задълженията си и гледат да въдворят ред главно в синя зона. За целта хората се въоръжават със стикери, които разлепват на предните стъкла на колите на тарикатите. В градовете регулярно се организират и акции по масово вдигане на чистачките на неправилно паркирали автомобили. При тази форма на протест няма материални щети, а шофьорите веднага забелязват отправената по този начин забележка.

Преди време пък будни варненци проведоха "Акция Общинар" и облепиха със стикери "Паркирал си като идиот" луксозните автомобили на общинските съветници. Идеята беше да се подскаже, че когато не достигат паркинги в града, общинарите трябва да се погрижат за тяхното изграждане, а не да спират по алеи и градинки. Снимки от акцията бяха качени от Милен Славов във Фейсбук групата "Варна може да защити морската си градина".

В Бургас пък гражданите кичат неправилно спрелите автомобили с надписи "Аз съм селяндур", "Аз искам да бъда инвалид", "Извинете ме, че съм простак", "Аз съм идиот". Отдолу с по-малки букви пише, че автомобилът е маркиран за нарушение по Закона за движение по пътищата от Първи частен КАТ.

"На мен лично ми писна да звъня на всякакви телефони и да съобщавам за идиоти и нищо да не се прави. Време е да вземем нещата в свои ръце, след като държавата я няма и не защитава нито нашия живот, нито нашите пари" - пише авторката на идеята Теодосия Иванова. Бургазлийката предлага на тези, които им е писнало от наглите шофьори, да купят самозалепваща хартия, която се отлепва трудно. Стикерите пък да се слагат на скришни места, за да не може шофьорът да ги види веднага, а да кара с тях повече време. Иванова смята, че по този начин самият шофьор ще се чувства наказан и със сигурност ще се замисли дали пак ще паркира така, освен ако не е с някоя стара таратайка, за която не го интересува. В някои случаи гражданите лепят стикерите "Паркирал си като идиот" на предното стъкло, така че да пречи на шофьора. В други пък ги лепят върху боята, но при свалянето на стикера, целостта й се нарушава. Във форумите непримиримите граждани обсъждат, че не трябва да нанасят поражения върху автомобилите на наглите шофьори и затова е по-добре лепенките да се поставят на прозорците на автомобилите.

Акциите обаче не винаги са мирни, често шофьорите, които дръзнат да зарежат колата си в градинка, осъмват със спукани гуми, изкривени чистачки, издраскани или огънати ламарини на колите.

Обитателите на блоковете често бранят и без това малкото зелени пространства. "Тука не можеш да спираш, на това място си играят децата ни, предупреждава съседа си Валери, който живее в панелка в столичния жк "Люлин 7". "Натрапниците", дръзнали да паркират в поддържаната от него градинка, често осъмват с одраскани коли и счупени огледала.

Непримирим софиянец пък брани градинката пред блока, като вади игличките на гумите им. По този начин собствениците им с часове се опитват да напомпат гумите, преди да разберат, че им няма иглата. Друг негов трик е да свали и изхвърли предния номер на паркиран автомобил в градинката. Това може да скъса нервите на нехайните шофьори, защото да регистрират обратно номерата си, трябва да минат през огромни мъки.

В централната част на София пък се води истинска битка за тротоарите и местата извън платената синя зона. Собствениците на гаражи превземат тротоарите пред тях с падащи антипаркинг стълбчета.

Сайта "Паркирал си като идиот" продава лепенките срещу наглите шофьори за 10 лева. Цената е за 20 от професионално изработените стикери, за 50 бройки цената е двойна. В описанието към обявата е посочено, че лепенките не се свалят лесно. Ядосаните на наглите шофьори могат да поръчат стикерите чрез лично съобщение до търговеца, уточняват в обявата. Плащането става чрез наложен платеж или по електронен път. Според инициативните бизнесмени увреждането на чужда собственост е "възпитан начин да изразим възмущението си спрямо лошо паркиралите шофьори, които пасивно пречат на останалите участници в уличното движение". Facebook страницата на сайта има над 8000 фенове. Предложени са десетки снимки с определено неправилно паркирани коли от цял свят и, разбира се, покани да си купите стикери.

В момента глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 50 до 500 лв. Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 до 500 лв.
300 лв. глоба за лепенка върху автомобила

От 100 до 300 лв. глоба може да отнесе всеки, който залепи стикер върху чужда кола. Такова наказание може да получи всяка една от майките активистки, които прикрепят с лепило или поставят самозалепващи се стикер върху неправилно прикарали коли, които запречват тротоари или пешеходни пътеки.

Санкцията е предвидена в Наказателния кодекс и е най-лекото наказание, което може да бъде отсъдено на нарушителя. В тези случаи не се взима предвид фактът, че "жертвата" всъщност също нарушава закона, тъй като според нормативната уредба никой няма право сам да наказва нарушителя, а трябва да се обърне към компетентните органи, обясняват юристи.

Те напомниха, че в закона са предвидени и по-тежки санкции и ако съдията не е благосклонен към подобен вид саморазправа, може да присъди дори до 6 месеца затвор. Ако обаче случаят не се приеме за маловажен или има рецидив, виновният може да отнесе до 5 години зад решетките. Наказанието обаче може да бъде избегнато, ако подсъдимият възстанови нанесените от него щети и премиерно плати за боята на повредената кола.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Следвa aкция"я тaз колa вaштa ли е,дет' гори?"
Aнонимен
на 15.02.2015 г.
-1
 
 
Нека ,който никога не е паркирал като идиот, първи да хвърли какъка
+3
 
 
От публикуваното става ясно: 1. За нарушителите няма ред, закон, санкции и т.н.м. 2. За тези които искат да има ред са предвидени 101 санкции, глоби, затвор и др. Е КЪДЕ ЖИВЕЕМ И КАКВО ИСКАМЕ. Имаше сайт който щеше да показва идиотско паркиране, без да крие номерата на колите - СПРЯХА ГО !!!
+13
 
 
"Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специален стикер,който му дава това право,може да отнесе глоба от 300 до 500 лева". Уникално е колко пари за пълнене нна хазната се изпускат заради безхаберие!!!По еддин полицай по цял ден на паркинга на всеки хипермаркет и мол!!!
егати новия облик-мн.е мрачен
на 15.02.2015 г.
+17
 
 
Нормално е да набира сила,след като никой нито лепи глоби,нито реагира на подаден сигнал за неправилно паркирали!Чистачки вдигам редовно,скоро и стикери ще почна да лепя,защото и на мен ми писна от малоумници,които спират върху скосени тротоари,пътеки,зелени площи и т.н!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: