ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Акад. Петрунов: Антиваксърите трябва да бъдат обявени за престъпници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 21.10.2021Коментари (8)4550
© бТВ
Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия от коронавирус е престъпление към националната сигурност. Антиваксърското поведение трябва да бъде инкриминирано. Неимунизираните са заплаха за имунизираните. Без ваксините никога няма да можем да се преборим с коронавируса.

Това заяви в интервю за БГНЕС акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.). 

“Категорично съм за инкриминиране на антиваксърското поведение в този конкретен случай на пандемията, в която се намираме сега. Това не е просто нежелание да се имунизираш. Да пропагандираш срещу ваксинирането е престъпление към националната сигурност. Дори много по-сериозно, защото основното качество на националната сигурност е човешкото здраве. Ако ние нямаме здраве, няма да можем да изпълняваме основните си обществени и трудови задължения", подчерта акад. Петрунов.

Той отбеляза, че е изключително важно да преборим погрешната представа и мантра, че ваксините са нещо вредно.

"Две постижения на медицината ще останат най-велики – ваксините и антибиотиците. Ако ние ги нямахме, човечеството нямаше да бъде 7 милиарда, нямаше да бъдем и на половината на това, което сме днес. Това е истината и всеки човек трябва много добре да го разбере. Очевидно това трудно се разбира в България, за разлика от целия останал свят“, с горчивина констатира именитият медик.

За малко повече от година и половина, откакто живеем в условията на пандемия, огромната част от човечеството разбра смисъла на ваксината.

“Без нея няма да можем да се преборим никога с коронавируса. Сега говорим за пандемия, т.е. масово разпространение в целия свят. Целта е с ваксинациите да я превърнем в ендемия, т.е. в локално разпространение в тези страни, където няма голяма имунизация. Там да се задържи вирусът, а останалите страни, където има висок процент ваксинирани, напълно спокойно да продължат своя живот" като се спазват съответните противоепидемични мерки – носенето на маски, миенето на ръцете, избягването на много хора на обществени места, каза акад. Петрунов. 

Ученият определи като "колосален въпрос“ насърчаването на ваксинацията в България, над който всички си блъскат главите. Той припомни, че в сравнение с останалите страни по света, при нас процентът на имунизираните е между 20-25. По този показател сме на последно място в Европа и на едно от последните места в света. В останалите страни този процент се движи между 60 и 80 на сто, а някъде достига дори 90 на сто. В ОАЕ 97% от населението е ваксинирано.

“Тук веднага възниква въпросът: ние ли сме най-умните и най-мъдрите в целия свят или има нещо грешно. След като останалият свят разбира смисъла на имунизацията, ние не можем да го разберем. Това е колосален въпрос, който трябва да се възпитава още от детска възраст, от училище. На децата да им стане ясно какво представлява ваксината, какво представлява инфекциозната болест, какво представлява имунитетът. Това са все неща, които трябва да се учат и постоянно да се пропагандират. Непрекъснато водим борба с антиваксърското движение, с различните теории и спекулации за увреждане на човешкия организъм, за въздействие на някакви други средства върху нас. Това е катастрофално за мен. Възпитанието на хората е основното", подчерта акад. Петрунов.

Той изрази и своето дълбоко възмущение, че в предизборната кампания има кандидат-президенти, които официално заявяват, че ваксините са вредни.

“Това говори не само за липса на информация, но и за ниска интелигентност. Дълбоко съм убеден в това и го заявявам категорично и открито", каза акад. Петрунов.

По повод на митовете за ваксинацията, той цитира едно гигантско проучване, проведено в Израел и САЩ. То е направено в периода от март до август тази година и е публикувано през септември в най-авторитетните научни списания. В него са обхванати 900 хиляди имунизирани, които са сравнени с 900 хиляди неимунизирани.

“В това изследване бяха проучени 25 основни странични прояви. От тях 4, които са най-често срещани при имунизацията: миокардит, перикардит, оток на лимфните възли, тромбозиране. Това са четирите основни странични реакции, които се наблюдават в резултат на имунизацията. Оказа се, че при имунизираните тези четири прояви са от 4 до 10 пъти по-малко, отколкото при тези, които не са се имунизирали, но са се разболели. Т.е. страничните реакции нямат никакво сериозно значение при имунизацията. Това са празни, несериозни и недоказани приказки, които за съжаление се приемат", категоричен е акад. Петрунов.

Той напомни, че проблемът не е само с боледуването, а с т.нар. постковид синдром.

"Коронавирусът е поливалентно, мултиорганно заболяване, засягащо всички органи и системи, след като сте го прекарали. Води до увреждания на централната нервна система, бъбреците, сърцето, черния дроб. Това са увреждания, които ние тепърва ще изучаваме", каза акад. Петрунов.

Според него въвеждането на "Зелените сертификати“ е едно много правилно решение, но от гледна точка на реализацията въпросът е по-сложен.

"Зелените сертификати“ се прилагат в цял сват от няколко месеца, ние сме последните, които ги въвеждаме в Европа. Въпросът е в реализацията. Как ще се извършва контролът на входа на заведенията, театрите, кината и др. Кои ще са хората, които ще проверяват? Как ще разберат, че този сертификат не е фалшив или на някой друг? На всеки трябва да се иска лична карта, а тя може да я иска само полицията. Представяте ли си тогава колко трудно осъществима е реализацията на тази идея, но е единствената правилна“, заяви акад. Петрунов.

Има и едно голямо НО, "Зелените сертификати“ могат да работят, ако имаме висок процент имунизирани. "Ако има най-малко между 60% и 80% ваксинирани, тогава би било лесно да ограничим останалите 20 или 40% да нямат контакт с обществените заведения. Но ние нямаме друг път, това е решението на проблема“, каза той.

“Неимунизираните са заплаха за имунизираните. Неимунизираните са опасни, защото могат да ви предадат инфекцията. Вижте статистиката: над 90% от тези, които са влезли в болница, не са имунизирани. Това е най-голямото доказателство", категоричен е акад. Богдан Петрунов.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
човекът освен задължения има и права.
-1
 
 
Наврете се в дупките си,затворете очи и чакайте,смотаняци!Големи *спициълисти* сте,ама най-много охкате при нас!
+4
 
 
Същото важи и ако ми пропагандираш да се нашия с нещо, което е разработено за 1 година и никой няма представа кво точно са разработили. Не съм антиваксър, но и не съм фен на анонимната игла, дори и да се нашия пак мога да заразя някого. Затова си затваряй устата академико :) После народа да бил обединен, разрови се из соц.мрежи и виж колко обединен народ създадохте.
+1
 
 
Академика чувал,ли е термина фурнаджийска лопата?
+2
 
 
ЩО? Те ваксинираните нали са супер защитени! Те не пренасят вируса, не се заразяват? Какво ви пречат неваксинираните хора тогава? Престъпници! Оплитате се в собствените си лъжи!
+3
 
 
"Неимунизираните са заплаха за имунизираните"- Как точно са опасни, нали имунизираните са защитени от ваксината? С тези думи признавате, че ваксините не работят! "Неимунизираните са опасни, защото могат да ви предадат инфекцията." - А имунизираните не могат да предават инфекция, така ли?! Ето такива изказвания трябва да се инкриминират и подобни псевдо и изкуфели доктори, които се оплитат в собствените си лъжи не трябва да имат право да дават акъл. Ваксината е ваксина тогава, когато защитава на 100%. Това, че миокардит и тромбоциране се появяват сравнително рядко мен не ме грее! Гарантира ли ми този "лекар", че няма да се случи точно на мен и децата ми да останат без баща?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1477) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: