ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Адвокат: Престъпленията по време на политическа криза и инфлация са по-тежки
Автор: Йоланда Пелова 20:20 / 13.03.2023Коментари (0)1969
© Фокус
"Времето на политическата криза и инфлацията всъщност засилва криминогенния фактор. Само по себе си това е криминогенен фактор и от там – честотата и тежестта на престъпленията, които се извършват, се увеличава неизбежно, непреодолимо при наличието на тези фактори".  Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"   Людмил Рангелов, топ адвокат по наказателни дела в България в коментар по темата как рефлектира  върху престъпността икономическата обстановка в страната.

"Нови въпроси като нов вид престъпления не бих казал, че поставят тези проблеми на обществото. Но интензивността им се увеличава значително. Например, макар и с известен елемент на трансграничност, така да се каже, това е проблемът с мигрантите. Той е определено предпоставен от условията в страните, от които произхождат тези мигранти.

Сравнително успешното протичане на преминаването през територията на България, пък е предпоставено вече от хроничната липса на ред, на правила, на институции, които да работят системно по тях, защото специално в това отношение нещата са в голяма степен случайни, хаотични и затова и не толкова успешни. Такъв проблем от тези предпоставки се създава и по отношение на трафика на хора.

Трафикът на хора – това предполага лица, които биват ползвани тук или извеждани навън за използване за развратни действия, за просия, за робски труд и т.н. Това също е предпоставено от икономическите условия. И разбира се, домашното насилие, но в неговата остра форма, а именно – престъпления, които се извършват при условия на домашно насилие, те също много зачестяват.

И там може би на местна почва най-ясно личи обвързаността на тези престъпления с икономическите условия в страната и несистемната, недобрата организация на институциите, които биха могли да повлияят върху този вид престъпления. Това са службите за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето и т.н., и т.н.", каза още адв. Рангелов.

По отношение на ролята на институциите, ангажирани в борбата с престъпността, адв. Рангелов каза: "И в това отношение също нещата не стоят добре, защото една важна предпоставка за намаляване на престъпленията е установяването на тяхното извършване и наказването на извършителите.

Това е дейност, която се извършва преди всичко от органите на МВР, прокуратурата и съда. Когато Министерството на вътрешните работи в лицето на ръководителите и съответно и прокуратурата не разговарят помежду си, не осъществяват никакви форми, организационни форми за взаимодействие. Включително и сега за изборите свързаното с купуване на гласове задължение на МВР и на прокуратурата действия, които трябва да извършват, определено това също е лошо, неподходящо и не води и до резултат в тази област. Иначе действително възможностите на правосъдната система по принцип са големи и са много важни в реализацията на тази борба срещу престъпността и наказването на извършителите". 

Според юриста, реалното намаляване на доходите на гражданите, липсата на квалифицирана работна ръка, които са свързани с образование и с намаляване на доходите, вече сами по себе си са криминогенен фактор и водят до увеличаване на престъпността.

Той обърна внимание на темата за домашното насилие и проблема с маргинализираните деца: "Голяма част от децата, от младежта остава извън образователните институции, след това създава хранителна среда също за извършване на такива престъпления. И всичко това е във връзка с икономическите затруднения, които изпитва отделният човек, семейството и цели общности. Особено има маргинализирани общности, които са най-подходяща хранителна среда за разрастване на престъпността".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1486) 16%
Спас Гърневски (1280) 14%
Д-р Иван Чомаков (867) 10%
Славчо Атанасов (2354) 26%
Иван Тотев (2324) 26%
Здравко Димитров (790) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: