ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Адвокат: Имате ли намерение да изграждате фотоволтаици, крайъгълният камък ще бъде съхранението
Автор: Живко Кръстев 15:03 / 17.04.2024Коментари (2)17912
©
И през 2024 година продължават възможностите за развитие и повишаване на конкурентоспособността с помощта на безвъзмездни средства от европейско финансиране. Това коментира адвокат Биляна Тончева – прокурист на консултантска компания "Еко Глоуб" ООД в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Министерство на енергетиката за първи път отваря процедури, които не само за собствени нужди, а хората могат и да продават енергията, за която ще получат безвъзмездни пари. Двете процедури са: "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW“ и "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW“.

"Важно е да кажа и слагам една удивителна, че в двете процедури мога да кандидатстват фирми, които имат в един специфичен ред за собствен капитал пари: ако са до 5 MW – 1 милион лева, ако са от 5 до над 5 MW, вече 4 милиона и т.н. Т.е. ако вие искате да кандидатствате, дружеството задължително трябва да има минимум 1 милион лева собствен капитал,“ каза тя и поясни, че всички други критерии по проектите са преодолими, но капиталът от 1 милион е бил голяма пречка за кандидатстването по програмите.  

По думите й успее ли кандидатът да премине препъни камъка от 1 милион лева собствен капитал, след това може да кандидатства и в двете процедури, като в една от двете процедури може да се стигне до левовата равностойност на 30 милиона евро.

"Ще си говорим основно за съхранение, ще си говорим за батерии, ще си говорим, че тук освен батериите могат да бъдат финансирани и всички останали разходи, проектирания, но локалните съоръжения – това е крайъгълният камък. Когато говорим за ВЕИ, това не е само фотоволтаици, но и вятър. Това за първи път са процедури, които допускат фирмите и да продават произведената енергия от възобновяеми източници.“  

Биляна Тончева подчерта нещо изключително важно: че когато се говори за фотоволтаици и възобновяеми източници, всичко е заключено в съхранението.

"Имате ли фотоволтаици, или изграждате ли такива, или имате намерения да

изграждате, крайъгълният камък ще бъде съхранението. Сега е моментът фирмите се възползват да получат пари за съхранението, защото това е бъдещето,“ категорична е тя.

Специалистът напомни, че на 15 май затваря процедурата за разработване на иновации: "Ние съпортваме фирмите във всички посоки, даваме специалисти, които са в областта на патентното право, търсим възможности. Единственото, което трябва да знаят фирмите тук, е, че трябва три приключени финансови години – не може нови фирми да кандидатстват за разработването на иновации,“ допълни адвокат Биляна Тончева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.04.2024 г.
0
 
 
Допълнителен коментар. Съществуващите фирми са светлинни години от някой нови иновативни направления , особено за производство на батерии ( говорим за нови конструкции екологосъобразни батерии) и държавата М-во на енергетиката дава предимство на съществуващи. Някой Европейски страни промениха икономиките си като дадоха предимство на "СТРТЪПИТЕ" ние се занимаваме с МСП, докога господа с МСП не може да се внедри иновация, само може да изоставаме с 20-30(40) години. Б.Т.
Aнонимен
на 17.04.2024 г.
0
 
 
Всичко е похвално и адмирираме, незавидимо високите изискване за капитал 1,0 млн. Лв., значи да е съществуваща фирма. Голямият въпрос и необяснено е "защо в тази програма не е включено направление за финансиране производство на елементи за комплектоване на батерии за съхранение " и то чрез стартъпи" Защо господа . Има готови проекти за алкални елементи за натрии йон и др. Пак ще внасяме , а след време кой ще ги преработва. До момента за Литии йон няма технология за преработка и рециклиране на активните материали. Пак ще замърсяваме малко останалата ни земя. Пак грешна политика. Дококога. Имаме разработки, но на кой да се докладват . Инж. Бойко Трендафилов- София, Младост.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
49-ото Народно събрание
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: