ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Адвокат: Георги от Стара Загора няма да понесе по-новите и по-тежки санкции на наказателното право
Автор: Йоланда Пелова 15:30 / 08.08.2023Коментари (1)2457
© Фокус
Адвокатът Петър Бозов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" 

В студиото na "Фокус" е Петър Бозов, адвокат, който се занимава основно с наказателни дела.

Точно така, целият ми горе-долу опит е свързан с наказателно право.

Какъв извод можем да направим от вашата работа до момента?

В последните години наблюдаваме една реакция на държавата, която се изразява само и единствено в увеличаване на определени наказания, след пореден обществен случай, което за мен е неправилно.

Както говорихме и с криминалиста преди малко Иван Савов “След дъжд - качулка".

Точно така, "След дъжд - качулка", но увеличаването на наказанието, моето лично мнение е, че не е единственият начин за превенция, има и други много важни неща, свързани със самото наказание, за да може то да бъде ефективно, това е бързината и неотменимостта на наказанието. В промените, които се предлагат в Наказателния кодекс в момента, по своето естество, както споменах е единствено увеличаване на наказанието, то трябва да съответства на обществената опасност на деянието на дееца, но то също така трябва да бъде бързо и неотменимо. Какво означава това?

Важно е наказанието, независимо колко тежко е да бъде наложено бързо. Не са малко случаите в практиката, когато едно дело се проточва повече от 10 години, а едно толкова бавно правосъдие е равно на липса на правосъдие, както за обвиняемия, така и за пострадалия. На следващо място, както казах, едно наказание е важно да бъде неизбежно. Какво означава това? Да е ясно за всеки един правонарушител, че същият ще понесе своята отговорност. За съжаление, голяма част от гражданите не вярват на правосъдната система.

Защо, вие като адвокат как си го обяснявате? Защо е това недоверие?

Недоверието може би идва от манталитета на гражданите, може прокуратурата да не работи достатъчно в посока изграждане на доверието, може да е корупция. Така или иначе, тази липса на доверие в съдебната система, няма как да не стимулира допълнително нарушителите, към извършване на правонарушение. Точно и заради това считам, че реформа в областта на наказателното право следва да има, но тя трябва да бъде в посока повишаване бързината на наказателното производство, както и доверието към съдебната система, това трябва да бъде ясно на всеки един гражданин, че ако извърши престъпление, той ще бъде наказан. Това е много по-важно от това той да понесе тежко наказание. Насоката на наказателната реформа, следва да бъде към това да се събират достатъчно бързи и годни доказателства, а не към повишаването на санкциите, което за съжаление се превърна в държавен приоритет.

Г-н Бозов, поправките в  Наказателния кодекс, определението “интимна връзка", което отново скара депутатите в Народното събрание са на дневен ред. На какво мнение сте за това, което правят в момента народните представители?

Народните представители реагират на случилите се събития, те в същината си не правят достатъчно добра и адекватна промяна, която да доведе до ползи за по-нататъшните  действия. В тази връзка, бих искал да спомена нещо много важно, което според мен, трябва да достигне до широката аудитория на радио “Фокус", а именно, че Георги, конкретният случай, за когото се случиха тези неща, той няма да понесе по-новите и по-тежки санкции, защото нашето наказателно право е хуманно и се прилага най-благоприятния закон за дееца, независимо колко закона са се сменили. Начинът по който е дефинирано понятието “интимна връзка", според мен ще създаде огромни проблеми в съдебната практика.

Може би, заради това се заформяха и тези скандали в парламента?



Точно така, то е описано “интимната връзка" в това, което беше внесено за разглеждане "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура, независимо дали лицата споделят едно домакинство". Тук възникват изключително много въпроси, като това какво е фактически съюз? Кога този съюз е относително траен, кога отношенията имат строго личен характер, кога не и т.н. и т.н.

Съвкупност от доброволни и трайни лични интимни сексуални отношения между две лица,  независимо дали лицата споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъл от предходните изречения са отношения с продължителност поне от 60 дни. Такава формулировка смята да даде парламентът по отношение на това какво представлява интимна връзка, която ще бъде вписана в Закона срещу домашното насилие. С други думи, за интимна връзка ще се считат отношенията между двама души, които продължават повече от 2 месеца и имат и интимен характер. Адвокат Петър Бозов, е при мен в студиото, продължаваме разговора с него. Г-н Бозов, стигнахме с вас до там, че определението за интимна връзка и този срок от 60 дни ще създаде проблеми. Защо?

Както вече споменах създава повече въпроси отколкото отговори. Законопроектът така както е не е достатъчно ясен. Един закон, за да бъде работещ, той трябва да бъде ясен както за гражданите, така и за правоприлагащите органи. В тази връзка, като казахте 60 дни, тук възникват още много логични въпроси. От кога този срок започва да тече? Това е първият логичен въпрос - от както хората са се запознали помежду си, от първия интимен контакт, от първата целувка, ако щете дори от първата роза  и т.н. Това са въпроси, на които практиката трябва да отговаря и според мен, трябва съдилищата да бъдат слагани в тази позиция, защото ще се раждат различни решения, съответно някои хора ще получават закрила, доколкото други не. Възникват и още въпроси, какво става, ако отношенията бъдат прекъснати, защото хората не винаги поддържат интимни контакти през цялото време на тяхната връзка и след това възстановени. В тази връзка, въпросът е - срокът тече ли през времето, когато са прекъснати отношения или не? Друго нещо, което недоумявам цяла сутрин е, как е определен този срок от 60 дни? На базата на какво? Как нашите депутати са стигнали до там, че да определят точно два месеца, защо не един месец? Ние живеем в едно бързо развиващо се общество, в едно бързо и динамично ежедневие.

Не са рядкост случаите, в които хора, в рамките на по-малко от месец стигат до там, включително да заживеят заедно, включително да създадат семейство, дори се стига до там, че и да забременеят. 60 дни не знам нито дали е малко, нито дали е много, но не става ясно на базата на какво е определен този срок. И тук, не искам да бъда погрешно разбран от слушателите на радио “Фокус", абсолютно трябва да има защита на хората, които имат интимни отношения без да имат фактическо съжителство, защото на практика има много често такива случаи, в които хората не могат да получат такава защита, но трябва да бъде ясно и конкретно упоменато как и защо, какво представлява тази “интимна връзка". Моят призив към законодателите е да не бързат да правят промени на коляно. Защото по своята същност, това е поредният законопроект на коляно.

Но пък казахте в началото на разговора, че бързината е ключова?

Когато казах, че бързината е ключова, имах предвид бързината на наказанието в наказателното право.

Така, да го повторим, да. Но промените не са...

Промените не, промените трябва да бъдат внимателни, прецизни, достатъчно добре обмислени, те трябва да бъдат направени след широк обществен дебат, по възможност с участието на специалисти, учени, практици, неправителствени организации, занимаващи се в дълбочина с проблематиката на сектора, за да може решенията да бъдат дълготрайни и качествени.

Да разбираме, че имаме един неясен текст на закон, който може ли, според вас да отвори нова врата за корупция?

Не искам да говоря за корупция в съдебната система. Винаги, всяко едно нещо, което създава възможност за повече субективна, отколкото обективна преценка, винаги в себе си ражда възможността за такива корупционни схеми. Защото, когато човек решава, той може да бъде подпомогнат в избора си както с правни, така и с не правни аргументи. Искрено се надявам да не се стигне до там, че тези законодателни промени да създадат в себе си възможност за корупционни схеми.


Още по темата: общо новини по темата: 215
25.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на д-р Мирослав Балчев
премахни филтъра

0
 
 
Много е прав адвокат Бозов, според мен. Законодателство "на коляно" е само имитация на дейност на парламентарни тролове, които искат да създадат впечатление, че правят нещо, без да имат съответни компетенции. Това, ме са членове на комисии или кръгове не ги прави по-умни. За огромно съжаление, въпросите, които формулира адвокат Бозов, възникват и в неадвокатските глави. Толкова е ниско нивото на законоплетството в случая- стреми се не да промени нещата наистина, а само създава усещане, че нещо се прави. Видно е от самолет,че така формулирани нещата само ще увеличат порциона на адвокатската хранилка.Много жалко, но изобщо не е изненадващо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кауза Колежа
Втора лига сезон 2023/24
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: