ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Адриан Николов: В Южна България има сериозно икономическо развитие по линия на АМ "Тракия"
Автор: Живко Кръстев 13:43 / 26.10.2023Коментари (0)1203
© Фокус
В Южна България виждаме много сериозно икономическо развитие по линия на магистрала "Тракия“. Човек може да тръгне от границата със Сърбия и да стигне до морето само по територията на икономически центрове. За съжаление, на север не е така. Там икономическите центрове са самостоятелни. Това каза Адриан Николов – старши изследовател в Института за пазарна икономика, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

Данните са от проучване на ИПИ за икономическите центрове в България през 2023 г. То се провежда за втори път. "Целта е да излезем малко извън административните граници на областите и регионите за планиране и да откроим естествените икономически граници на районите“, обясни икономистът.  

В рамките на дефинираните икономически центрове попадат 132 общини, т.е. половината от общините в страната. Водещите икономически центрове в България са шест и те са с по няколко ядра. Това са Бургас и Несебър; Стара Загора с Раднево, Гълъбово и Казанлък; Варна и Девня; Русе, Търговище и Разград; София, Перник и Ботевград.  

Адриан Николов обясни, че изследването залага на три основни критерия за дефиниране на икономическите ядра в България. За да бъде обособен даден регион като икономическо ядро, той трябва да отговаря на минимум два от тях: да са сред 10-те процента на центровете, където има най-жива и активна икономика и съответно най-голямо производство, гъстота на заетостта и да привличат работници от съседни общини. "На база на тези критерии открояваме 30 икономически ядра в България. В някои центрове попадат по повече от едно ядро. Най-големите даже имат по три – такива са тези около Пловдив и София. За нас беше доста интересно да установим, че вече и Ботевград покрива тези критерии – една община, която не е много голяма като население, но е с много силна преработваща промишленост и индустрия. Вече има собствена периферия и застава в тези 10% на производства в страната. Аналогична е и ситуацията в Пловдив. Малките индустриални общини Марица и Раковски също успяват да влязат в тези критерии“, обясни Николов.  

Данните от изследването показва, че в сравнение с изследването от 2017 г. икономическите центрове се разширяват значително. Тогава в обхвата им попадат малко над 80 общини. "Това е движено от развитието на инфраструктурата. Това, което ми прави впечатление, е, че този около Велико Търново и около Плевен много бързо привлича общини. Този около Варна обаче е единственият от големите, който не е успял да разшири“, посочи икономистът. София също има сериозно увеличение, като на север вече достига до Тетевен, а на юг стигаме чак до Дупница и до Сапарева баня. Много важни са и връзките през Стара планина. Да речем Габрово и Стара Загора географски са много близо, но между местните им икономики няма как да се свържат, тъй като между тях липсва връзка“, посочи Адриан Николов. 

Застаряването и свиването на населението е доста сериозен проблем, особено в някои региони. Този процес е неравномерно разпределен, подчерта икономистът. "Тук много интересен пример са Габрово и Севлиево. От една страна, те имат много силно икономическо развитие, високи инвестиции, много висока производителност на труда, добре образована работна сила, но имат най-слабите демографски показатели от всички икономически центрове. Това е основното предизвикателство пред регионалното развитие в дългосрочен план за повечето икономически центрове“, коментира Адриан Николов.  

Образованието е друг основен проблем, отбеляза той. "Изглежда, че някои от районите, които дефинираме ние, до голяма степен са стигнали до своя лимит на развитие. Много места, като Хасково, Кърджали, Пазарджик и прилежащите им периферни общини имат доста сериозни проблеми с висок дял на хората с основно и по-ниско образование, нисък дял на висшистите, което е голям проблем“, посочи икономистът.


Още по темата: общо новини по темата: 657
26.04.2024 »
10.11.2023 »
12.10.2023 »
19.09.2023 »
21.08.2023 »
24.07.2023 »
предишна страница [ 1/110 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: