ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
АТИБ скочи на служебното правителство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:30 / 01.08.2021Коментари (1)3431
©
Стела Балтова
През целия период на Ковид кризата туристическия бизнес, въпреки многократните опит, не успя да осъществи ползотволен контакт с Министерство на здравеопазването, така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, иономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението й върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес – Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

"Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с нас заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път Ви напомня, че не работи вече от година и половина. С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризмът да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще. Ролята на администрацията, г-н Кацаров, е да работи и създава добра бизнес среда, чрез която да се постига възход и развитие, а не ограничения“, се казва в писмото по повод действията на здравния министър Стойчо Кацаров АТИБ.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков, от АТИБ подчертават, че, действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в  оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на бълграската икономика – туризмът. От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризма е специфична дейност и изисква специално внимание. "Несигурността и неизвестността за последващи икономически мерки към бизнеса го води до безизходица, от която изхода е само един“, категорични са от АТИБ .

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса" че като служебен министър за втори път на този пост, имащ опита и знанията, ще бъде водещата фигура и свързващото звено между ведомствата – МВнР, МФ, МЗ, МИ, МОН, така че да е максимално полезна на бранша.

"Вече трети месец се опитваме да Ви покажем нашите проблеми, които ни притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждаме в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризма е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. Опитвахме се три месеца да Ви обясним належащите проблеми, при решаването на част от които щяха да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ“, подчертават от АТИБ.

"Ако туризмът за тази държава представлява интерес, то нашето предложение е да се направи среща на АТИБ с Вас, за да начертаем стратегия и общ план на действие за реакция в Ковид среда. Не смятаме, че няма бизнес, който да не е работил година и половина и да може да издържи трета Ковид вълна, да оцелее и да бъде адекватен на икономиката, за да плаща данъци, да поддържа персонал и да се развива. В пълна готовност сме да очертаем належащите проблеми и да предложим работещи решения“, призовават от бранша.

Въпреки явното неглижиране на сектора от страна и на служебния кабинет  от бранша са готови да обяснят за пореден път на представителите на кабинета какви действия са необходими за оцеляване на сектора. Стига да има кой да ги чуе и разбере. "Бизнесът ни се нуждае от ясна политика, в която да има приемственост от администрацията, стабилна и достъпна финансова подкрепа за посрещане на настоящите и предстоящи предизвикателства. Нека ни бъде дадена възможност да работим“, завършва писмото на АТИБ до тримата министри.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.08.2021 г.
0
 
 
СМЕШЕН ПЛАЧ НА НЯКАКВО АЛИАНСЧЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1547) 16%
Спас Гърневски (1344) 14%
Д-р Иван Чомаков (918) 10%
Славчо Атанасов (2487) 26%
Иван Тотев (2460) 26%
Здравко Димитров (837) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: