ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
18-годишна спасителка и продавачи на царевица спасиха три деца от "мъртвака"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:49 / 06.08.2022Коментари (2)44131
©
18-годишната бургазлийка Станимира Атанасова е спасителката, която с помощта на двама продавачи на царевица спаси три деца от "мъртвака" на Северния плаж в града, пише "Труд". 

Малчуганите - около 9-годишни, влезли сами да се къпят, и като във филм на ужасите, внезапно били връхлетени от двуметрови вълни. Подводното течение, което в Бургас наричат сулган, ги подхванало и задърпало навътре. Останали безпомощни, децата започнали да крещят към брега. Майките им ги чули, но не знаели да плуват и изпаднали в истерия, виждайки как главичките им като топлийки изчезват сред вълните.

Цялата история, която се разиграла на Северния плаж на Бургас, обаче завършила щастливо благодарение на Станимира - спасителката на Пети пост на Северния плаж.

18-годишното момиче се хвърлило моментално във водата. Тя хванала едното от децата. Други двама мъже, които само преди пет минути влезли да се къпят, чули виковете на майките и децата, видели как спасителката се хвърля и се спуснали на помощ. Всеки от тях хванал по един малчуган и с общи усилия ги извадили на брега при разплаканите им майки.

Спасителката на плажа се казва Станимира Атанасова. Предстои й да завърши Руската езикова гимназия и идния май да бъде абитуриентка.

"Не се уплаших от случката. Тази година ми е първа като спасител, и този инцидент бе първи за мен. Запазих самообладание. Влизайки в морето да помогна на децата, мислех само, че трябва да се справя, и че те са три, и още някой наоколо трябва да подаде ръка. За щастие, двама продавачи на царевица, току що бяха влезли да се къпят.

Денят беше много горещ, а те си оставиха нещата близо до поста и ми се обадиха, че ще са във водата. Точно те ми помогнаха да извадим всички“, разказва Станимира.

"Обичам да помагам на хората, затова съм решила професията, която ще избера, да е такава- да помагам и да подкрепям. Може би ще стана лекар или учител", разкрива момичето.

Преди да се върне в училище за последния 12-и клас, тя ще работи като спасителка на плажа.

Станимира е кореняк - бургазлийка. Баща й има сервиз за офроуд автомобили. Момичето плува отлично и затова решила да се пробва на вишката. Смята, че спасителите трябва преди всичко да са смели и много много да не се колебаят, преди да се хвърлят в морето. Цените много гостите и туристите, които са дошли да се порадват на морето, но не и тези, които са пияни, или се държат безразсъдно и безотговорно, поставят в риск живота си или нехаят за малките си деца, които влизат "навътре“.

Тази година има много чужденци и родни летовници. Модата при жените далеч не е да се пекат по монокини. Явно, пандемията си е казала думата, поради което мнозинството от дамите предпочитат целите бански.

Да, спасителите са гларуси. Те изглеждат добре и винаги привличат вниманието. Същото се отнася и за жените - спасителки. До една са красиви и с фигури като изваяни от древни скулптури. За Станимира и за колегите й обаче постът на вишката е сериозен и отговорен.

В Бургас има немалко хора, които лятно време работят като спасители, а зиме стават огняри, охранители или си търсят друга работа за няколко месеца в други градове. Сред спасителите има много учители по физическо, много студенти в Националната спортна академия или в други университети, а има дори и ученици като Станимира, които спортуват активно и могат с лекота да покрият нормативите.

Станимира смята, че никога няма да забрави първия й инцидент като спасителка. Чувала е от колегите й да казват, че хората реагират различно, когато бъдат извадени от бурното море. Те не са на себе си от преживения шок, треперят, гледат да се отдалечат от вълните, да стъпват на твърда земя, бързат да си тръгнат. Други благодарят, после идват пак на другия ден да си говорят със своя спасител, някои стават приятели с него за цял живот.

18-годишната Станимира е гледала сериала "Спасители на плажа". Харесва всички персонажи и смята, че добротата и грижата към другите, прави живота по-добър.

Мъртвото вълнение стачкува

Зелено знаме на Илинден

На 2 август бе Илинден по стар стил. В този ден се вярва, че се появява опасното мъртво вълнение и морето взема човешки жертви. Спасители и летовници трябва да бъдат особено бдителни и почти винаги в първите августовски дни флагът на плажа е жълт или червен. Не и това лято.

"Морето беше като тава“, обяснява Станимира Атанасова. Това е израз, който се употребява, когато няма вълни, няма подводни течения и морето става идеално за къпане. Момичето и колегите му оставили зелено знамето през целия ден и мечтаят, ако може и до края на лятото все да си остане тази "тава“.


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поклон пред смелостта и хладнокръвието на това момиче и на двамата продавачи на царевица!!! Родителите трябва да са по-отговорна към децата си, за да не се стига до такива случки!!!
0
 
 
Браво на всички! Живи и здрави бъдете.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1445) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: