Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тъжна вест! Ракът отне живота на бележит български поет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 06.09.2020Коментари ()4013
©
Днес сутринта е починал един от най-известните ни поети Лъчезар Еленков. След като са му открили петно в белия дроб и са го изследвали, се оказва рак, но вече метастазите са били в костите.

До последно Лъчезар Еленков работеше активно като главен редактор на в. "Жарава" и на периодичното издание за изкуство и култура в. "Моята вяра", за чието излизане събираха пари от писатели и художници. Лъчезар Еленков е автор на 40 книги поезия и публицистика. Носител на орден "Стара планина" I степен, орден "Кирил и Методии" I степен, орден Маяковски, на званието Народен деятел на културата, "нищо че е забравено", както казваше поетът. Лъчезар Еленков на 83: Не мрем ние, социалистическите старци, за ужас на коронавируса Носител е на множество награди, между които литературната награда "Гео Милев", наградите "Михалаки Георгиев" и "Иван Нивянин". 

Удостоен е за член на Перуанската академия на поетите.   Еленков е почетен гражданин на Белоградчик. Бил е секретар и главен секретар на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва. В настоящата година бе завършил четири нови книги, които, дай Боже, ще намерят своя издател. Последното му дадено интервю в печата бе във вестник "Над 55".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Tuzhna-vest-Rakut-otne-zhivota-na-belezhit-bulgarski-poet-998335
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.