Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нова експериментална пешеходна пътека върху паважна настилка в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:10 / 27.07.2020Коментари ()3837
За първи път в Пловдив се прилагат две нови технологии при маркирането на пешеходни пътеки върху паважна настилка. Експерименталната "зебра" е на ул. "Цар Иван Шишман" при кръстовището с ул. "Александър Пушкин", съобщи директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" инж. Пламен Вълков.

Мястото е оживено, защото съвсем наблизо са площад "Александър Малинов", "Източната порта на Филипопол" и източният вход към Стария град.

Върху едната половина от пътеката са положени три пласта битум, които служат за изравняване на неравностите от паветата, и след това – един пласт бял метилметакрилат. Другата част е обработена със специален грунд за павета, един пласт битум и два пласта термопластичен материал. Която от двете технологии се окаже по-ефективна, ще бъде приложена и при други пешеходни пътеки, особено край детски и учебни заведения.

"Трайността на акрилатните бои, които използваме, стриктно спазвайки действащите наредби за пътната маркировка, е до шест месеца. Върху паважните настилки обаче е много по-кратка – затова търсим начини да я удължим. От няколко години тестваме различни варианти – с бели бетонни ивици, с термопластични знаци, положени върху различни видове грунд. Отчитаме положителни резултати, но търсим още по-добри варианти, защото да се удължи трайността на пешеходните пътеки върху паважните улици е част от мерките на общината за опазване живота и здравето на всички жители и гости на Пловдив, и най-вече на децата", коментира инж. Вълков.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nova-eksperimentalna-peshehodna-puteka-vurhu-pavazhna-nastilka-v-Plovdiv-986891
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.