Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Протест срещу закона за социалните услуги ще се проведе тази вечер в Пловдив
Автор: Диана Бикова 15:25 / 13.07.2020Коментари ()4925
©
Протест на родители срещу закона за социалните услуги ще се проведе тази вечер в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Родителите смятат, че новият ЗСУ е тираничен и антидемократичен като философия и идеен замисъл. Законът противоречи на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и Конституцията (КРБ) и поради това трябва да бъде незабавно и изцяло отменен, категорични са хората.

В петиция за отмяната на ЗСУ се посочва, че законът противопоставя родители и деца, въвежда реална възможност за упражняване на безконтролна власт от социалните служби и доставчиците на услуги в семейния и личен живот, като  съдебният контрол липсва или е сведен до минимум. Обезпокоителен е фактът, че той дава възможност на чуждестранни търговци и неправителствени юридически лица да оперират на територията на страната, включително и без лиценз, като имат достъп до лични данни на български граждани, в ущърб на националния суверенитет и закрилата на правата на българските граждани от българската държава и закони, формират се цялостни бази данни с лична информация на гражданите и децата им, които застрашават техните права и неприкосновеност.

Родителите смятат, че ЗСУ и въведените с него промени в социалното законодателство реализират идеологията на оттеглената Национална стратегия за детето 2019 –2030 г., като разкъсват връзката родители–деца, застрашават устоите на традиционното семейство и съответните основни човешки права като правото на неприкосновеност на личния и семеен живот и правото на отглеждане и възпитание на децата от родителите им.

Родители от Пловдив, Пазарджик, Асеновград и Пещера се събират тази вечер в 20 ч. в градинката пред аптека "Марица", след което ще направят факелно шествие по главната.

Протестът се провежда в навечерието на разглеждането на делото в Конституционния съд, към който се обърнаха родителите.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Protest-sreshtu-zakona-za-socialnite-uslugi-shte-se-provede-tazi-vecher-v-Plovdiv-982994
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.