Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Военни психолози съветват как да преборим стреса от коронавируса
Автор: Диана Бикова 19:18 / 24.03.2020Коментари ()10866
Разпространението на COVID-19 по целия свят създаде сред обществото стрес, несигурност, страх и паника. Събития като пандемии, природни бедствия и икономически катастрофи предизвикват кризи на дезадаптация у населението, се отбелязва в специална публикация на Военномедицинска академия, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сред първите симптоми на емоционален дистрес са безпричинна тревожност и паника, нарушения на съня, апетита, раздразнителност, потиснато настроение, плачливост, страх от неизвестното, натрапливи действия, презапасяване с храна, битови стоки и лекарства.

За да се справят хората с тези емоционални кризи, специалистите от "Психиатрия и военна психология" на ВМА са разработили някои препоръки. На хората, които са у дома, се препоръчва да не се информират повече от два пъти за актуалната обстановка. Независимо от изолацията поради наложената карантина, поддържайте положителни емоции и мисли - разговаряйте по телефона по теми, различни от тази за коронавирус, гледайте комедийни филми, четете книги.

Състоянието на стрес може да се пребори с лесни за изпълнение релаксиращи методи - леки мускулни упражнения или упражнения за дишане. Сред най-ефективните би бил приятният метод "виртуална ваканция", при който си представяте, че сте се излегнал на морския бряг и се стараете да предизвикате колкото се може по-реалистично усещане за пясъка между пръстите, шума на вълните, бриза върху кожата си. 

Военните психолози препоръчват да се предприемат елементарни домакински действия, за справяне с гнева, съмненията, безсилието и скуката от изолацията: пренаредете гардеробите, измийте прозорците, разчистете бюрото и шкафовете, препрочетете любима книга, аранжирайте дома си с подръчни средства. 

Отбелязва се, че кризата има и позитивни страни: сплоти семействата, подобри хигиената, върна ни към по-здравословен начин на живот, въведе домашно обучение под контрола на родител, повиши четенето на книги и самообразоването, създаде грижа и внимание към възрастните.


Още по темата: общо новини по темата: 17026
08.05.2024 »
06.05.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Voenni-psiholozi-suvetvat-kak-da-preborim-stresa-ot-koronavirusa-948526
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.